Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 13:14
|
|
Status: Online!
|
|
Nie, nie wszystkie.
Nie jest ząbkowaniem np niemożność dyskusji, zanegowania wyników - gdy nie wiadomo jak powstały. Tj przyjęcie na wiarę, "tak jest jak wyszło, choć nikt nie wie dlaczego / nie znamy procesu i go nie poznamy, ale uznamy a priori bo uznajemy podmiot, który go wytworzy"
przeciwieństwo nauki w dotychczasowym jej pojmowaniu |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
k_skrzyp |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 13:56
|
|
Status: Offline
|
|
Aż odkopałem fragment korespondencji z Kol. Michałem sprzed kilku lat. - Tak to "w mgnieniu oka", naiwnie ufając maszynie, wydobyłem z archiwum poczty gotową opinię:
Nie zdziwi mnie nawet scenariusz taki, że chroniona przeze mnie idea "celebrowania" genealogii bez map i kompasu wyda ostatnie tchnienie, gdy za 50 lat nauczyciel zilustruje lekcję historii 15-pokoleniowym wywodem przodków, bezbłędnie wygenerowanym dla ochotnika z sali - od ręki, w minutę, z internetowych zasobów. A przeszkoda w wyliczeniu w kwadrans po peselach pokrewieństwa ochotnika z resztą klasy będzie tylko formalna (ochrona danych osobowych lub profilaktyka konfliktów etnicznych).
Z rzuconych wtedy 50 lat ubyło już co najmniej 5, ale przepowiednię podtrzymuję |
_________________ Kamil
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:01
|
|
|
|
Tego z AI bym nie łączył.
Podejściu do AI jako do "I" - zaufanie (nie mając za tym argumentów), ze wywód "ochotnika" wygenerowany jest poprawny
no i ..pytanie wtedy nau..kto? |
|
|
|
|
|
hospes |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:12
|
|
|
|
adipol napisał:
Jesli chodzi o AI to bardzo dobrze odczytuje pismo ręczne w starych dokumentach. W różnych językach i je tłumaczy. Przy stanach średniej jakości czasem przekręci nazwisko, ale to już w bardzo trudnych do odczytania rzeczach ale wystarczy go naprowadzić.
Moje doświadczenie w tym temacie jest zupełnie odmienne. Można prosić o nazwę tego AI?
Wracając do wątku, AI z roku na rok będzie coraz bardziej przydatniejszym narzędziem. Prawdopodobnie kiedyś nastąpi taki moment, że będzie możliwe powiedzenie "zrób mi drzewo genealogiczne" i taka sztuczna inteligencja je zrobi. Tylko jak już dotrzemy do takiego punktu, to dalej w wolnych chwilach będziemy się zajmować genealogią? Czy nasze życia wywrócą się do góry nogami? Ja tego nie wiem, ale też mam lekko pesymistyczne podejście do tematu. |
_________________ Kamil
|
|
|
|
|
Kamil0123 |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:17
|
|
|
|
Kiedy 43 lata temu powstała idea AI nazwa została wygenerowana ,gdyż nie było innej jako Sztuczna Inteligencja .
Inteligencja tych metod wynosi okrągłe ZERO jak i komputera .
Po prostu nie było innej nazwy .
Metody sztucznej inteligencji to głownie 1.Sieci Neuronowe 2. Algorytmy genetyczne 3 i niedostępne w Polsce metody Myślenia za pomocą precedensów .
AI wykorzystuje dwie z cech inteligencji ale nie najważniejszych :
1. zdolność do uczenia się
2. zdolność do generalizacji
No jest jeszcze 100 innych cech inteligencji .
W naszym Kraju pierwsze próby zastosowania AI odbyły się w 2006 roku na poligonie pod Toruniem przy rozpoznawaniu celów swój-obcy zresztą w 100 % udane . Dzisiaj każdy radziecki Su34 ma dokładnie taki sam system rozpoznawania .
Niestety duże prace Mormonów nad rozpoznawaniem pisma ręcznego i to głównie z Polskich metryk zakończyło się totalnym fiaskiem i w 2015 roku zakończono projekt miernymi efektami . Chodziło głównie o transkrypcję polskich metryk .
Naiwność Polaków polega na nie zrozumieniu metod AI -zresztą świetnych i dla mnie i wielu innych dochodowych -które z inteligencją nie mają nic wspólnego z prawdziwą inteligencją .
Pozdrawiam
Kamil |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:18
|
|
|
|
Ludzie nadal grają w szachy czy go (tzn niektórzy), pomimo pełnej świadomości, że już nie pokonują automatów.
Tzn nie kierujemy się zawsze "kto zrobi lepiej" "w jakim czasie" "kto lepszy/co lepszy"
Prawdopodobnie nie nastąpi nigdy taki moment by dla każdego probanta AD 2025 z Polski można było pełny wywód przodków 12-13 pokoleń. Nawet dla większości nie. (To z przykładu 15 pokoleń za 45 lat, po sprowadzeniu do dziś)
edit
usunąłem - przerzucanie się "przykładami z życia" wiele nie wniesie |
Ostatnio zmieniony przez Sroczyński_Włodzimierz dnia 07-01-2025 - 14:33, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
|
|
MrTomiQ |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:18
|
|
|
|
Dzień Dobry
Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji na temat AI, bo sam z niego korzystam na różne sposoby.
1. Przede wszystkim używam OCR tekstu, który sprawdza się bardzo dobrze w języku niemieckim czy cyrylicy.
2. Narzędzie AI pozwalające zidentyfikować czy osoba na jednym zdjęciu to ta sama osoba co na drugim zdjęciu.
3. Chat AI z dostępem do internetu co jest najważniejsze, pozwala na przeszukiwanie publicznie dostępnego zasobu internetu w poszukiwaniu informacji, wyszukuje m.in na takich stronach, jak ta.
4. Portale Ancestry i MyHeritage posiadają funkcję thru lines i theory of relativity. Funkcja thru lines pomogła mi dopasować 5x pradziadków.
5.Funkcja myheirtage, która określa kiedy zdjęcie zostało zrobione, a również jest w miarę dokładna.
6. Strona familysearch używa AI do indeksowania co niekiedy ułatwia znalezienie swoich przodków, może nazwiska przekręca, ale imiona szczególnie to po łacinie szczytuje prawidłowo
Także w związku z powyższym uważam, iż sztuczna inteligencja już na dzień dzisiejszy jest bardzo pomocna, a cały czas się rozwija.
Pozdrawiam
Tomasz |
Ostatnio zmieniony przez MrTomiQ dnia 07-01-2025 - 14:21, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Kamil0123 |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:20
|
|
|
|
Dokładnie od 43 lat .Za to Hopfield dostał Nobla .I będzie się dalej rozwijać .Co nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek ineligencją .
Pozdrawiam
Kamil |
|
|
|
|
|
Giemza_Karol |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:22
|
|
|
|
Na dziś można by robić automatyczną indeksację parafii - OCR z AI, które by wyciągało właściwe dane. Jest to idealne zadanie - metryki są ustrukturyzowane - te same formuły tekstu, zawody, te same imiona - jakby AI przemieliło jakąś wiejską parafię i okoliczne - to nawet te same nazwiska.
Ja dla kilku parafii wyciągałem wszystkich świadków, asystujących itp. - nadałem im wszystkim UID i dopasowałem za pomocą zdrowo-rozsądkowego algorytmu.
Wynik był obiecujący - gdzieś tak z 70% aktów urodzenia dla małych parafii wiejskich - 18 i 19 wiek - dało się dopasować z innymi aktami.
Czyli jednym klikiem mam chronologiczny szereg wydarzeń z życia hutnika szklanego - nawet gdy był w danej hucie tylko świadkiem.
Do tego AI by się nadawało nawet dziś.
Nie wszyscy pochodzą z wielkich miast.
A nawet dla miast typu Radom - dla kilku tys. metryk urodzenia rocznie (w szczycie) też by dało radę.
Można by prześledzić migracje oficjalistów dworskich, młynarzy, bednarzy, kowali, itp. |
|
|
|
|
|
Kamil0123 |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:26
|
|
|
|
NO proszę Panie Karolu .
A ja jestem dumny z siebie iż mi się to udało bez OCR .
Pochlastałbym się jak bym użył OCR .
To dla mnie poniżenie.
No widocznie dwa światy genealogów.
Pozdrawiam
Kamil |
Ostatnio zmieniony przez Kamil0123 dnia 07-01-2025 - 14:26, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
hospes |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:26
|
|
|
|
MrTomiQ napisał:
1. Przede wszystkim używam OCR tekstu, który sprawdza się bardzo dobrze w języku niemieckim czy cyrylicy.
Jakiego modelu używasz? |
_________________ Kamil
|
|
|
|
|
MrTomiQ |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:32
|
|
|
|
hospes napisał:
MrTomiQ napisał:
Jakiego modelu używasz?
W zależności od potrzeby ze strony transkribus. |
|
|
|
|
|
hospes |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 14:36
|
|
|
|
Czyli klasyka klasyki. Bardzo dobrego sprawowania ja tam nie widzę. |
_________________ Kamil
|
|
|
|
|
Paweł_Zawadzki |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 15:12
|
|
|
|
Do wszystkich, którzy tu deklarują biegłe władanie AI w celu m.in. indeksacji metryk.
Może ktoś z Was zaproponuje rozwiązanie pozwalające na skuteczne przeszukiwanie niematrykalnych w zasobach PTG, bez konieczności ręcznej indeksacji czy spisywania.
Możemy na początek skupić się na notariatach https://notariaty.genealodzy.pl/. Nie oczekuję automatycznego budowania połączeń między dokumentami raczej możliwości przeszukania ich treści. To zupełnie poważne pytanie. Może chętne osoby zasygnalizują zainteresowanie w tym wątku, a resztę będziemy kontynuować na priv. |
_________________ Paweł
|
|
|
|
|
Patrykmatal10 |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-01-2025 - 16:08
|
|
|
|
Miałem nadzieje ,że wejście na rynek Chatgpt i Gemini rozwiąże problem tlumacznia metryk na język polski. Do tej pory nie znalazłem odpowiedniego narzędzia do tego celu. |
_________________ Patryk
|
|
|
|
|
|