|
|
|
Autor |
Wiadomość |
|
Temat postu: Re: Zafałszowany wynik Myheritage?
Wysłany: 22-11-2024 - 10:29
|
|
|
|
ciszu napisał:
wiem że mam haplogrupe Q-Y2780 i k1b1
Co to oznacza?
Q-Y2780 to stosunkowo młoda haplogrupa związana z pochodzeniem aszkenazyjskim. Jeśli Twoje wyniki autosomalne nie wykazują żadnej znaczącej domieszki żydowskiej/aszkenazyjskiej, to Twoja linia czysto męska (czyli ta związana z chromosomem Y i nazwiskiem) uległa najprawdopodobniej asymilacji kilkaset lat temu, tzn. najwcześniej w średniowieczu (raczej późnym), a najpóźniej w pierwszej połowie XIX wieku. Czy masz zrobiony test Big Y lub podobny test oparty na NGS? Jeśli nie, to warto zamówić - wyniki mogą powiedzieć Ci więcej na temat historii tej linii, bo dokładnie przetestowanych członków Q-Y2780 jest już całkiem sporo.
K1b1 to zbyt ogólna haplogrupa (szeroko rozprzestrzeniona w całej Europie) żeby powiedzieć coś konkretnego o pochodzeniu Twojej linii czysto żeńskiej.
Pozdrawiam,
Michał |
_________________ Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 53&z=6
|
|
|
|
|
ciszu |
|
Wysłany: 22-11-2024 - 14:07
|
|
Status: Offline
|
|
Czyli co jestem z pochodzenia żydem od strony ojca?
Nie mam zrobionego testu Big Y, można go zamówić w firmie FamilyTreeDNA i przetestować linie ojca z Big Y-700.
A czym zbadać linię matki? |
_________________ Pozdrawiam,
Mateusz ;D
|
|
|
|
|
lokman |
|
Wysłany: 22-11-2024 - 14:18
|
|
|
|
jerkre napisał:
Trochę z przymrużonym okiem należy patrzeć na wyniki.
Lewym czy prawym?
Cytat:
Nie mam zrobionego testu Big Y, można go zamówić w firmie FamilyTreeDNA i przetestować linie ojca z Big Y-700.
A czym zbadać linię matki?
Tak, Big Y to test na FTDNA. Teraz są różne promocje więc myślę, że warto zamówić. Dla linii matczynej jest Mtdna full sequence (też na FTDNA). W tym drugim przypadku nie spodziewaj się jednak zbyt wiele. Chromosom Y mutuje częściej niż Mtdna dzięki czemu łatwiej umiejscowić w czasie konkretnych przodków w linii męskiej. |
_________________ Robert
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-11-2024 - 14:54
|
|
|
|
ciszu napisał:
Najprawdopodobniej tylko w drobnym ułamku procenta, skoro nie widać tego pochodzenia żydowskiego w Twoim wyniku autosomalnym. Ja na przykład w wyniku autosomalnym jestem 100% Zachodnim Słowianinem (wg FTDNA), ale to nie znaczy że wszyscy moi odlegli przodkowie żyjący w ciągu ostatniego tysiąclecia byli Polakami czy też Zachodnimi Słowianami - widać to chociażby po nazwiskach w moim wywodzie przodków (niektóre były ewidentnie zachodnioeuropejskie). Czasami wychodzi więc odległe obce pochodzenie w badaniu Y-DNA niektórych linii przodków, i to pomimo typowo polskich nazwisk, bo często jest to pozostałość po obcych etnicznie przodkach z okresu przednazwiskowego. Mam kilka takich przypadków w mojej rodzinie.
W zasadzie, nikt z nas nie może być pewnym tego, że nie miał żadnych egzotycznych przodków żyjących kilkaset lat temu. Po upływie tych kilkuset lat nie ma już zwykle śladu takiej ewentualnej "pojedynczej" obcej domieszki w naszych autosomach, więc praktycznie tylko w przypadku, gdy dotyczy to linii czysto męskiej (a czasami także linii czysto żeńskiej), możemy wpaść na trop takiego wydarzenia w odległej przeszłości.
ciszu napisał:
Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu.
ciszu napisał:
A czym zbadać linię matki?
To zależy, jakie badanie dało wynik K1b1. Generalnie, najdokładniejsze jest pełne sekwencjonowanie całego mtDNA (np. w FTDNA), ale powinienem Cię ostrzec, że wyniki mitochondrialne rzadko kiedy mówią nam coś istotnego o naszych przodkach żyjących w ciągu ostatnich kilkuset, czy nawet kilku tysięcy lat. Nowe mutacje w mtDNA (tzn. te filogenetycznie istotne) pojawiają się rzadko, średnio co kilka tysięcy lat, więc "rozdzielczość" takiego badania jest bardzo mała - często nie da się ocenić, czy dwie linie należące do tej samej haplogrupy "terminalnej" rozdzieliły się kilka tysięcy czy kilkaset lub zaledwie kilkadziesiąt lat temu.
Możesz oczywiście przebadać linię Y-DNA związaną z linią Twojego dziadka ze strony matki - według mnie to tak samo ciekawy wynik, jak wynik własnej linii czysto męskiej. Ja staram się na przykład poznać haplogrupy związane z wszystkimi liniami Y-DNA moich przodków, które można jeszcze dzisiaj przebadać (bo jest dostęp do współczesnych potomków tych przodków noszących to samo nazwisko).
Pozdrawiam,
Michał |
_________________ Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 53&z=6
|
|
|
|
|
ciszu |
|
Wysłany: 22-11-2024 - 15:47
|
|
|
|
Ja jestem podobny do pradziadka ze strony mojej mamy, więc jeżeli chciałbym przebadać to, to musiałbym również wybrać test na linie Y-DNA, czyli ten Big Y-700? |
_________________ Pozdrawiam,
Mateusz ;D
|
|
|
|
|
lokman |
|
Wysłany: 22-11-2024 - 15:54
|
|
|
|
ciszu napisał:
Ja jestem podobny do pradziadka ze strony mojej mamy, więc jeżeli chciałbym przebadać to, to musiałbym również wybrać test na linie Y-DNA, czyli ten Big Y-700?
Big Y-700 to test linii prostej po mieczu (czyli po ojcu). Po matce jest Mtdna full sequence. O różnicach napisano wyżej. Pamiętaj, że wygląd człowieka jest uzależniony od genów autosomalnych, a nie od chromosomów Y i X determinujących m.in. płeć. Zrób Big-Y - jak będziesz miał wynik to chętnie Ci pomogę w interpretacji. |
_________________ Robert
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|