|
|
|
Autor |
Wiadomość |
PreczAndrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-11-2012 - 11:29
|
|
Status: Offline
|
|
Witam
Pomysł z listowaniem poszukiwanych danych jest naprawdę bardzo ciekawy. Wymaga on jednak znajomości wielu miejsc w sieci gdzie są wyszukiwarki tego co jest znalezione i opracowane by móc sprawdzić czy dana poszukiwana rzecz nie jest już czasem znaleziona a tu ocieramy się trochę o zdanie: "nie widzę, żeby istniejące systemy łączenia szukających były wystarczająco dobre" - chyba, że coś źle zrozumiałem
W takim jednolitym drzewie (zakładając, że ktoś chciałby się do niego dołączyć) prace szła by w kierunku znalezienia jakigokolwiek połączenia do drzewa bo bez tego osoba z zewnątrz nie mogłaby się dopisać do drzewa, stać się ambsadorem itd. Pewnie byłoby to "rycie" wstecz z dwóch stron przez tę osobę i jakiegoś zaprzyjaźnionego ambasadora. Jeśli parafia by się zgadzała albo nazwisko. To poniekąd byłoby może niejawnie takie miejsce, gdzie byłoby dobrze widać czego poszukujemy na "obrzeżach" wspólnego drzewa. Jest jedno a nie miliony drzew nad którym pracujemy
Co do "mieszczenia się" z ramach programów genealogicznych i drzew to może warto podyskutować czego byście oczekiwali od takiego drzewa by spełniłoby w 100% Wasze wymagania i mogły piomieścić wszystko co byście chcieli tam zawrzeć. Nie chciałbym by to było kolejne takie samo drzewo jak inne, tylko że połączone w jedno mega drzewo - czuję, że sensowniej byłoby ugryźć to z innej strony trzymając dane w inny niż znane nam "tabelkowo interpretacyjne" sposoby. Ja mam trochę przemyśleń w tym temacie i chętnie się z Wami podzielę
Pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-11-2012 - 13:23
|
|
|
|
to może innym razem, jeśli będzie okazja -jakoś rozwiniemy temat "narzędzia do (pół?)automatycznego grupowania obszarów potencjalnie wspólnych obszarów poszukiwań" |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
PreczAndrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-11-2012 - 13:56
|
|
|
|
uważam, że okazja teraz jest. Na tym może się opierać ten projekt |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-11-2012 - 14:43
|
|
|
|
a nie poczujesz się prowadzony na manowce?
bo chciałeś o czym innym (i to nie,żeby inni zrobili!), a na początek dostałeś "nie da się" "niepotrzebne" "to już jest" (a propos dość wykluczające się, teraz dostaniesz "może co innego?"
druga sprawa: omawiając "co ewentualnie" nie da się uniknąć opisania i próby analizy dlaczego istniejące nie w pełni się sprawdzają. Ja mam i duży szacunek do wykonanej pracy (nie tylko poniesionych nakładów ale i efektów), autorów...za część niespełnionych oczekiwań, nadziei ponoszę pewnie trochę odpowiedzialności...
trudny temat na forum jednym zdaniem;)
może analiza potrzeb -tj ten fragment projektowania - by wyszła jako tako
więc...
widziałbym użyteczność narzędzia wyszukującego relacje pomiędzy obiektami poszukiwań i ułatwiającego kontakt zainteresowanych osób (a może nawet szerzej - podmiotów)
obiektów nie zdefiniowanych (czy predefiniowanych) jako "miejsce" (tj z silną preferencją "w jakiej okolicy szukam" "informacji z jakiej okolicy szukam"), a dopuszczających elastyczne podejście do "czego szukam"
banalnie
- zaznaczenie siedziby parafii przed określeniem okresu w jakim szukam, w wypadku (nie tak rzadkim: zmiany siedziby, likwidacji, powstania nowej) utrudnia, a filtrowanie później "po roku" jak się okazało- barierą jest
- są obszary poszukiwań trudnodefuniowalne przez "współrzędne geograficzne" (tj określenie miejsca musiałoby być tak szerokie, że mijałoby się z celem, wprowadzało chaos), a stosunkowo łatwe w innym sposób np "migracje z Wielkopolski do Ameryki" (migracje w ogóle:) "epidemia cholery 1831, ..." "jednostka wojskowa xxx i jej szlak bojowy" , zsyłka na Sybir, wysiedlenia 1915
etc
podejście "w czym szukam" tj np "zainteresowany jestem ASC parafii X przechowywanym w AP...." też wymaga "mocnych konkretów na wejściu", a kolei "obiekt AP Częstochowa -jestem zainteresowany" nie jest tą funkcjonalnością jaką mam na myśli (typu: szukam kogoś kto przejrzy coś w AP Częstochowa)
obszar zainteresowań czasem bezpośrednio będzie implikował "w czym szukać" (i to też przecież nie zbiór jednoelementowy), czasem będzie związany luźno i odlegle - tj praca nad sprawdzeniem "gdzie szukać informacji o ...." to pewnie z 90% sukcesu, gdy zostanie wykonana:)
nic nowego - nawet forum o tym świadczy;)
cała sztuka polegałaby nie na skodowaniu czy oprogramowaniu zdefiniowanego zagadnienia rozpisanego na etapy, a na budowie algorytmów podpowiadających (raczej widziałbym jako system wspomagania, nie automat kierujący do następnego kroku), uwzględniających interaktywność (działania zainteresowanych), być może samouczący się w pewnym zakresie nawet
no i najważniejsze rzeczy
banalne w obsłudze przez krańcowego użytkownika winno być (a takim jak widać "szukaj" forumowe nie jest:), bardzo bardzo friendly
informacja zwrotna do wszystkich zainteresowanych
jakaś aktualizacja (włącznie z wymuszoną typu "zatwierdzaj co 2 miesiące, że nadal jesteś zainteresowany - inaczej wypadasz"..2 za mało przy rozruchu;) pewnie 24 nie 2
zdecydowanie nie chodzi mi o "spis treści co jest w sieci", choć opcja -dodanie wyszukiwarki po "haśle" nie zaszkodzi, ale nie w tym jest clou programu, żeby nakładkę na google czy sezam zrobić
a w tym, żeby wspomóc skontaktowanie się osób zainteresowanych podobnymi obszarami...może coś podpowiedzieć, na pewno zostawić ślad, jeśli im się uda coś "odkryć"
ale nie "odkryć w sieci" istniejący indeks osobowy czy taga w bibliotece cyfrowej:)
to tak ekchm na gorąco i bez czekania na odpowiedź na pytanie z pierwszej linijki:)
i "ciut" chaotycznie
PS tylko nie sprowadzaj rozwiązania do dwuetapowego wysyłania postów, pierwszy krok wyniki wyszukiwania w forum, kilku bazach, potem przerwa i dopiero odpowiedź na 'na pewno przeczytałeś, nie znalazłeś i na pewno chcesz zapytać -to coś unikalnego"? umożliwia przesłanie posta:) bo to nie tylko o to chodzi:)))) |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
PreczAndrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-11-2012 - 08:35
|
|
|
|
Witaj,
Dziękuję za opis - muszę to przeczytać parę razy by się upewnić czy to rozumiem Od razu na pocieszenie powiem, że przykładowo kwestię definiowalności i zawierania się miejsc analizowałem pod podobnym kątem, ale więcej napiszę potem jak się ogarnę i znajdę trochę czasu w domu - jak potomek pozwoli
Cytat:
to tak ekchm na gorąco i bez czekania na odpowiedź na pytanie z pierwszej linijki:)
i "ciut" chaotycznie
Mogłem przeoczyć to pytanie lub odpowiedzieć nie do końca precyzyjnie lub na temat, czy chodzi o o to pytanie podsumowujące Twojego poprzedniego posta?
Cytat:
Trochę w bok, nawet więcej niż trochę (do Twojego pomysłu) ale...może? może?Smile
Dziękuję za poświęcony czas na napisanie tego - odzew w tym temacie jak napisałeś jest raczej negatywny, tzn. mało kto wierzy w sens robienia tego drzewa, ale ja tu widzę światełko w tunelu - skoro tak doświadczony genealog jak Ty ma coś, co dałoby się poprawić przy nakładzie określonej niemałej pracy. Małymi krokami można i chyba należy próbować
Pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|
|
|
PreczAndrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-11-2012 - 09:16
|
|
|
|
Jeszcze w odpowiedzi na post rwelka (nie wiem jak masz na imię)
Cytat:
Genealodzy stanowią jakieś 1 do 2 % Hobbystów .
Jest to margines społeczeństwa
Jezeli doda się ,że z tego czynnych i wiernych genealogii pozostaje 10 % to to są promile .
stworzyłem nowy eksperymentalny wątek https://genealodzy.pl/modules.php?op=modload&name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=151133#151133, który być może da nam szczątkową odpowiedź czy to by było w teorii wykonalne |
|
|
|
|
|
PreczAndrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-11-2012 - 15:59
|
|
|
|
@Włodku, Myślę, że chyba nie ma sensu o tym pisać na forum wszystkim, czy mógłbyś mi wysłać na priv Twój adres e-mail, bo chyba taka korespondencja ma większy sens bo to się może zbyt rozwlec w tym poście
Dzięki |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-11-2012 - 17:19
|
|