Autor |
Wiadomość |
RZmijewski |
|
Temat postu: Żmijewski Wojciech - Poszukuję informacji
Wysłany: 10-12-2011 - 12:09
|
|
Status: Offline
|
|
"Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim"
Witam Wszystkich!
W swoich poszukiwaniach dotarłem do swego 3xpradziadka Wojciecha Żmijewskiego i to wlaśnie z jego osobą mam ogromną prośbę o pomoc. Poszukuję informacji o nim samym: miejscu urodzenia i śmierci, jak i ewentualnie o jego rodzicach. To co obecnie wiem o swoim przodku:
-urodził się w 1795/96r.
-jego żoną zostaje Barbara Zaszczyńska (ur. 1795r. we wsi Ręczaje, c. Karola i Moniki, zm. 14.06.1841r. w Jadowie)
- Wojciech jest Ekonomem folwarku Dzierżanów k/Jadowa
-ich dzieci: Mikołaj (mój 2xpradziadek, ur. 6.12.1833r. w Jadowie) oraz Stefan Klemens (ur. 1835r. w Jadowie). Mikołaj w 1853r. żeni się z Aleksandrą Zuzanną Lipską, a jego brat Stefan Klemens żeni się w 1865r. z Julianną Czaplicką (ur. w 1840 Ulatowo Adamy)
-po śmierci Barbary, żeni się z Apolonią Ciecierska w Jadowie 20.06.1849r.
-pomiędzy 1849r. a 1853r. z rodziną przenosi się do Malinowa (parafia Jelonki), obejmuje tu posadę Ekonoma.
-w 1865r. (wg aktu małżeństwa syna Stefana) prawdopodobnie jeszcze żyje.
Szukając jego rodziców natrafilem na "Wojciecha Żmijewskiego" urodzonego w Popowie w 1796r. ale ten "Wojciech" żeni się w 1818r. z Maryianną Cymuta z Czarnowic. Początkowo myślalem, że to może jego pierwsza żona? Ale na podstawie aktu małżeństwa ich syna Franciszka z 1845r. nie wynika aby Maryianna już zmarła (tzn. przed ślubem z Barbarą), a wiec to chyba inny "Wojciech"?
Może KTOŚ dysponuje jakąś informacją, która nakieruje mnie na tego właściwego "Wojciecha".
Z góry jestem wdzieczny za wszelkie informacje, pozdrawiam
Roman Żmijewski |
|
|
|
|
|
Śmiech_Michał |
|
Temat postu: Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim
Wysłany: 10-12-2011 - 12:49
|
|
|
|
Mam akt zgonu Franciszka Żmijewskiego z parafii Zatory z 1865 roku. Jako rodziców ma wpisanych Wojciecha i Marianne, a on sam urodził się w Popowie (Franciszek). |
_________________ Kłaniam się- Michał
http://michalstanislawsmiech.blogspot.com/
|
|
|
|
|
RZmijewski |
|
Wysłany: 10-12-2011 - 15:45
|
|
|
|
Witam p. Michale!
Po raz kolejny dziękuję za informacje i pomoc.
To na pewno ten sam Franciszek syn Wojciecha i Marianny. Jeżeli ta osoba jest w kręgu Pana zainteresowań mogę przesłać Akt ślubu.
Ten Wojciech z Popowa bardzo "pasuje" do mojego prapra... nawet rok urodzenia byłby ok! Ale całość konceptu "burzy" jego żona Marianna!? Czy mógłbym prosić o przesłanie na email aktu zgonu Franciszka - może coś w nim znajdę ciekawego?
pozdrawiam
Roman Żmijewski |
|
|
|
|
|
Śmiech_Michał |
|
Wysłany: 10-12-2011 - 16:16
|
|
|
|
Proszę podać mi maila. Żmijewscy mnie interesują, ale z parafii Pułtusk. Najstarszy przodek jakiego znam to Józef Żmijewski, który poślubił w Pułtusku w 1828 roku Jadwigę Kowalską. Nie mam ich aktu urodzenia. Nie wiem kim był i gdzie się urodził, kim byli jego rodzice. |
_________________ Kłaniam się- Michał
http://michalstanislawsmiech.blogspot.com/
|
|
|
|
|
RZmijewski |
|
Wysłany: 10-12-2011 - 16:34
|
|
|
|
Korespondowaliśmy już z sobą przy okazji Edwarda Żmijewskiego pochowanego w Pułtusku.
Przypominam mój adres email: zmijewski5@poczta.fm
RŻ. |
|
|
|
|
|
RZmijewski |
|
Wysłany: 28-12-2011 - 07:36
|
|
|
|
Podbijam temat |
|
|
|
|
|
Jan.Ejzert |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-03-2012 - 22:30
|
|
|
|
Witam
Interesują mnie informacje o Zygmuncie Żmijewskim, mieszkającym w Warszawie, który był mężem Haliny z Zamojskich. Właściwie najbardziej zależy mi na odnalezieniu ich potomnych, z którymi straciłem kontakt.
Ojcem Haliny był Władysław Zamojski, organista w Pułtusku. Ślub Władysława i Julianny Nałęcz w 1901 roku. Akt tego ślubu nr 23, parafia Dzierżenin, jest w AP Pułtusk.
Pozdrawiam
Czarek |
|
|
|
|
|
RZmijewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-03-2012 - 20:56
|
|
|
|
Wg przekazów rodzinnych w Warszawie w latach 30 XXw. mieszkały niezamężne (?) dwie siostry Żmijewskie- córki W/w Mikołaja Żmijewskiego. Posiadały w okolicach Ciechanowa (być może chodzi o wieś Kołaczków, parafia Pałuki) gospodarstwo (?), które dzierżawiły. Jedna z nich zginęła w 1939 roku w trakcie nalotów na stolicę, a druga zmarła już po wojnie.
RŻ. |
|
|
|
|
|
Jan.Ejzert |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-03-2012 - 22:54
|
|
|
|
No to raczej nie pasuje.
Zygmunt, o którym napisałem był spokrewniony z Szymonem Kobylińskim.
Pracował w Min. Rolnictwa.
Dziękuję za zainteresowanie.
Czarek |
|
|
|
|
|
Muraszko_Tamara |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-03-2012 - 18:14
|
|
|
|
Cytat:
No to raczej nie pasuje.
Zygmunt, o którym napisałem był spokrewniony z Szymonem Kobylińskim.
apropo tego wycinka"był spokrewniony z Szymonem Kobylińskim"
czytam zże weszliśmy na tą samą drogę- chodzi o Kobylińskich. Z przekazów rodzinnych(w moim dzieciństwie) była mowa o rodzinie Kobylińsakich (ci Kobylińscy byli spokrewnieni albo z Doboszami(od babci) albo z Muraszkami (dziadzio)z Kobyłki i Ossowa z którymi był spokrewniony Szymon Kobyliński. Z tego co pamiętam to mówiłi że Szymon Kobylińsk mieszkal na starym i i mozna było go czest zobaczyć jak po barbakanie i tych łąkach pod Starym Miastem(Warszawa) ze swoim fikuśnym psem mieszkal na starym mieście. Zatem szukaj w okręgu wołominskim- Kobyłka- Malkinia- Ossów- Marki-Zielonka no i Wołomin Słoneczna. na razie tyle mogę pomóc- jask natrafię na wzmiankę w którymś akcie to dam znać. A tak między wierszami szukaj też osób z nazwiskiem Józwa(z tych rejonów w/w)- spokrewnieni z Kobylińskimi .
ps. nie mam na razie wiedzy więcej bo też sprawdzam wg informacji od tych co ja mieli i już ich nie ma. a mnie nie w głowie w tedy było interesować się tymi sprawami, ale w 1992 zobowiazali mnie i kroczek po kroczku idę po omacku i są sukcesy
pozdrawiam MuraszkoT |
|
|
|
|
|
Muraszko_Tamara |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-03-2012 - 19:55
|
|
|
|
na tej stronie masz pełno Żmijewskich
może natrafisz na potomków Zygmunta |
|
|
|
|
|
Gunther |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-07-2014 - 22:01
|
|
|
|
Witam
Jestem raczkującym "Genealogiem" rodzinnym
Chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa ma może w swoim drzewie Kogoś z tych osób z rejonu Pułtuska
Żmijewski Stefan i Józefa
ich dzieci:
Zygmunt - mój dziadek - wyemigrował po wojnie na Śląsk
Stefan żona Helena (więzień Obozu w Oświęcimiu) po wojnie zamieszkał w Warszawie ( miał warsztat szewski ?)
Józef żona Antonina
Zenon
Roman (Romuald)
Pozdrawiam
Aleksander |
_________________ Gunther
|
|
|
|
|
RZmijewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-07-2014 - 08:08
|
|
|
|
Gunther napisał:
Witam
Jestem raczkującym "Genealogiem" rodzinnym
Chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa ma może w swoim drzewie Kogoś z tych osób z rejonu Pułtuska
Żmijewski Stefan i Józefa
ich dzieci:
Zygmunt - mój dziadek - wyemigrował po wojnie na Śląsk
Stefan żona Helena (więzień Obozu w Oświęcimiu) po wojnie zamieszkał w Warszawie ( miał warsztat szewski ?)
Józef żona Antonina
Zenon
Roman (Romuald)
Pozdrawiam
Aleksander
Myślę, że może mógły tu pomóc p. Michał Śmiech? W jego obszarze poszukiwań są Żmijewscy z okolic Pułtuska.
pozdrawiam
Roman Żmijewski |
|
|
|
|
|
Gunther |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-07-2014 - 20:01
|
|
|
|
Dziękuję bardzo |
_________________ Gunther
|
|
|
|
|
RZmijewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-02-2015 - 15:19
|
|
|
|
Witam ponownie!
Po kilku latach "badań" udalo mi się dotrzeć do miejsca narodzin Wojciecha! Odnalazłem też swoich 4xpradziadków - Małgorzatę i Wawrzyńca. A także mam potwierdzonych 5xpradziadków (rodziców Małgorzaty)! Wszystkie te osoby- odnalazłem na terenie parafii Żmijewo Kościelne k/ Mławy.
Zapraszam do serwisu internetowego poświęconego "Genealogii Żmijewskich ze Żmijewa": www.zmijewscy.jimdo.pl
pozdrawiam
Roman Żmijewski |
|
|
|
|
|
|