Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 17 września 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
RZmijewskiOffline
Temat postu: Żmijewski Wojciech - Poszukuję informacji  PostWysłany: 10-12-2011 - 12:09
Sympatyk

Status: Offline
"Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim"

Witam Wszystkich!
W swoich poszukiwaniach dotarłem do swego 3xpradziadka Wojciecha Żmijewskiego i to wlaśnie z jego osobą mam ogromną prośbę o pomoc. Poszukuję informacji o nim samym: miejscu urodzenia i śmierci, jak i ewentualnie o jego rodzicach. To co obecnie wiem o swoim przodku:

-urodził się w 1795/96r.

-jego żoną zostaje Barbara Zaszczyńska (ur. 1795r. we wsi Ręczaje, c. Karola i Moniki, zm. 14.06.1841r. w Jadowie)

- Wojciech jest Ekonomem folwarku Dzierżanów k/Jadowa

-ich dzieci: Mikołaj (mój 2xpradziadek, ur. 6.12.1833r. w Jadowie) oraz Stefan Klemens (ur. 1835r. w Jadowie). Mikołaj w 1853r. żeni się z Aleksandrą Zuzanną Lipską, a jego brat Stefan Klemens żeni się w 1865r. z Julianną Czaplicką (ur. w 1840 Ulatowo Adamy)

-po śmierci Barbary, żeni się z Apolonią Ciecierska w Jadowie 20.06.1849r.

-pomiędzy 1849r. a 1853r. z rodziną przenosi się do Malinowa (parafia Jelonki), obejmuje tu posadę Ekonoma.

-w 1865r. (wg aktu małżeństwa syna Stefana) prawdopodobnie jeszcze żyje.

Szukając jego rodziców natrafilem na "Wojciecha Żmijewskiego" urodzonego w Popowie w 1796r. ale ten "Wojciech" żeni się w 1818r. z Maryianną Cymuta z Czarnowic. Początkowo myślalem, że to może jego pierwsza żona? Ale na podstawie aktu małżeństwa ich syna Franciszka z 1845r. nie wynika aby Maryianna już zmarła (tzn. przed ślubem z Barbarą), a wiec to chyba inny "Wojciech"?

Może KTOŚ dysponuje jakąś informacją, która nakieruje mnie na tego właściwego "Wojciecha".

Z góry jestem wdzieczny za wszelkie informacje, pozdrawiam

Roman Żmijewski

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Śmiech_MichałOffline
Temat postu: Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim  PostWysłany: 10-12-2011 - 12:49
Sympatyk

Mam akt zgonu Franciszka Żmijewskiego z parafii Zatory z 1865 roku. Jako rodziców ma wpisanych Wojciecha i Marianne, a on sam urodził się w Popowie (Franciszek).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu  
RZmijewskiOffline
Temat postu: Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim  PostWysłany: 10-12-2011 - 15:45
Sympatyk

Witam p. Michale!
Po raz kolejny dziękuję za informacje i pomoc.
To na pewno ten sam Franciszek syn Wojciecha i Marianny. Jeżeli ta osoba jest w kręgu Pana zainteresowań mogę przesłać Akt ślubu.
Ten Wojciech z Popowa bardzo "pasuje" do mojego prapra... nawet rok urodzenia byłby ok! Ale całość konceptu "burzy" jego żona Marianna!? Czy mógłbym prosić o przesłanie na email aktu zgonu Franciszka - może coś w nim znajdę ciekawego?

pozdrawiam
Roman Żmijewski

Śmiech_MichałOffline
Temat postu: Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim  PostWysłany: 10-12-2011 - 16:16
Sympatyk

Proszę podać mi maila. Żmijewscy mnie interesują, ale z parafii Pułtusk. Najstarszy przodek jakiego znam to Józef Żmijewski, który poślubił w Pułtusku w 1828 roku Jadwigę Kowalską. Nie mam ich aktu urodzenia. Nie wiem kim był i gdzie się urodził, kim byli jego rodzice.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu  
RZmijewskiOffline
Temat postu: Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim  PostWysłany: 10-12-2011 - 16:34
Sympatyk

Korespondowaliśmy już z sobą przy okazji Edwarda Żmijewskiego pochowanego w Pułtusku.
Przypominam mój adres email: zmijewski5@poczta.fm

RŻ.

RZmijewskiOffline
Temat postu: Poszukuję informacji o Wojciechu Żmijewskim  PostWysłany: 28-12-2011 - 07:36
Sympatyk

Podbijam temat Smile

Jan.EjzertOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-03-2012 - 22:30
Zasłużony
Sympatyk

Witam

Interesują mnie informacje o Zygmuncie Żmijewskim, mieszkającym w Warszawie, który był mężem Haliny z Zamojskich. Właściwie najbardziej zależy mi na odnalezieniu ich potomnych, Smile z którymi straciłem kontakt.
Ojcem Haliny był Władysław Zamojski, organista w Pułtusku. Ślub Władysława i Julianny Nałęcz w 1901 roku. Akt tego ślubu nr 23, parafia Dzierżenin, jest w AP Pułtusk.

Pozdrawiam
Czarek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
RZmijewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2012 - 20:56
Sympatyk

Wg przekazów rodzinnych w Warszawie w latach 30 XXw. mieszkały niezamężne (?) dwie siostry Żmijewskie- córki W/w Mikołaja Żmijewskiego. Posiadały w okolicach Ciechanowa (być może chodzi o wieś Kołaczków, parafia Pałuki) gospodarstwo (?), które dzierżawiły. Jedna z nich zginęła w 1939 roku w trakcie nalotów na stolicę, a druga zmarła już po wojnie.

RŻ.

Jan.EjzertOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-03-2012 - 22:54
Zasłużony
Sympatyk

No to raczej nie pasuje.
Zygmunt, o którym napisałem był spokrewniony z Szymonem Kobylińskim.
Pracował w Min. Rolnictwa.

Dziękuję za zainteresowanie.
Czarek

Muraszko_TamaraOffline
Temat postu:   PostWysłany: 08-03-2012 - 18:14
Sympatyk

Cytat:

No to raczej nie pasuje.
Zygmunt, o którym napisałem był spokrewniony z Szymonem Kobylińskim.

apropo tego wycinka"był spokrewniony z Szymonem Kobylińskim"
czytam zże weszliśmy na tą samą drogę- chodzi o Kobylińskich. Z przekazów rodzinnych(w moim dzieciństwie) była mowa o rodzinie Kobylińsakich (ci Kobylińscy byli spokrewnieni albo z Doboszami(od babci) albo z Muraszkami (dziadzio)z Kobyłki i Ossowa z którymi był spokrewniony Szymon Kobyliński. Z tego co pamiętam to mówiłi że Szymon Kobylińsk mieszkal na starym i i mozna było go czest zobaczyć jak po barbakanie i tych łąkach pod Starym Miastem(Warszawa) ze swoim fikuśnym psem mieszkal na starym mieście. Zatem szukaj w okręgu wołominskim- Kobyłka- Malkinia- Ossów- Marki-Zielonka no i Wołomin Słoneczna. na razie tyle mogę pomóc- jask natrafię na wzmiankę w którymś akcie to dam znać. A tak między wierszami szukaj też osób z nazwiskiem Józwa(z tych rejonów w/w)- spokrewnieni z Kobylińskimi .
ps. nie mam na razie wiedzy więcej bo też sprawdzam wg informacji od tych co ja mieli i już ich nie ma. a mnie nie w głowie w tedy było interesować się tymi sprawami, ale w 1992 zobowiazali mnie i kroczek po kroczku idę po omacku i są sukcesy
pozdrawiam MuraszkoT

Muraszko_TamaraOffline
Temat postu:   PostWysłany: 08-03-2012 - 19:55
Sympatyk

na tej stronie masz pełno Żmijewskich

może natrafisz na potomków Zygmunta

GuntherOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-07-2014 - 22:01

Witam
Jestem raczkującym "Genealogiem" rodzinnym
Chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa ma może w swoim drzewie Kogoś z tych osób z rejonu Pułtuska
Żmijewski Stefan i Józefa
ich dzieci:
Zygmunt - mój dziadek - wyemigrował po wojnie na Śląsk
Stefan żona Helena (więzień Obozu w Oświęcimiu) po wojnie zamieszkał w Warszawie ( miał warsztat szewski ?)
Józef żona Antonina
Zenon
Roman (Romuald)
Pozdrawiam
Aleksander

RZmijewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2014 - 08:08
Sympatyk

Gunther napisał:
Witam
Jestem raczkującym "Genealogiem" rodzinnym
Chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa ma może w swoim drzewie Kogoś z tych osób z rejonu Pułtuska
Żmijewski Stefan i Józefa
ich dzieci:
Zygmunt - mój dziadek - wyemigrował po wojnie na Śląsk
Stefan żona Helena (więzień Obozu w Oświęcimiu) po wojnie zamieszkał w Warszawie ( miał warsztat szewski ?)
Józef żona Antonina
Zenon
Roman (Romuald)
Pozdrawiam
Aleksander

Myślę, że może mógły tu pomóc p. Michał Śmiech? W jego obszarze poszukiwań są Żmijewscy z okolic Pułtuska.

pozdrawiam
Roman Żmijewski

GuntherOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2014 - 20:01

Dziękuję bardzo

RZmijewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-02-2015 - 15:19
Sympatyk

Witam ponownie!
Po kilku latach "badań" udalo mi się dotrzeć do miejsca narodzin Wojciecha! Odnalazłem też swoich 4xpradziadków - Małgorzatę i Wawrzyńca. A także mam potwierdzonych 5xpradziadków (rodziców Małgorzaty)! Wszystkie te osoby- odnalazłem na terenie parafii Żmijewo Kościelne k/ Mławy.

Zapraszam do serwisu internetowego poświęconego "Genealogii Żmijewskich ze Żmijewa": www.zmijewscy.jimdo.pl

pozdrawiam
Roman Żmijewski

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat