Autor |
Wiadomość |
tg3a |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-07-2024 - 15:21
|
|
Status: Offline
|
|
Wiesław_F napisał:
Witam
Pod adresem poniżej znajdziecie fragmenty zamówionej fotomapy z okolic Piaseczna z 1958 roku. Oryginał jest w formacie TiFF i ma rozdzielczość całości 18842 x 17699 (93,7 MB). Zademonstrowałem mały fragment tej fotomapy, przy czym zmieniony jest format na JPG ze względu na to, że portal Zapodaj.net nie obsługuje TiFF-ów. Pierwsze zdjęcie jest tylko po zmianie formatu a drugie zdjęcie jest po zmianie formatu i po poprawieniu jakości. Oba mają rozdzielczość 4256 x 3777
https://zapodaj.net/plik-ebOezKTE76
https://zapodaj.net/plik-yPY4rQf7Td
Zdjęcia proponuję ściągnąć na komputer i dopiero otworzyć, aby w pełni zobaczyć ich walory.
Pozdrawiam,
Wiesław_F
Ile dni czeka się na odpowiedź po złożeniu zamówienia drogą elektroniczną? Pytam, bo przedwczoraj złożyłem zamówienie, został nadany mu numer i numer sprawy, ale do chwili obecnej nie ma nic nowego na moim koncie. Spodziewam się, że powinna przyjść jakaś wycena.
Pozdrawiam
Tadeusz |
|
|
|
|
|
Wiesław_F |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-07-2024 - 16:16
|
|
|
|
Po zalogowaniu się do portalu "PZGiK odpłatne udostępnianie danych", wybraniu interesujących nas zdjęć i dodaniu ich do koszyka oraz jego realizacji zaznaczam jako cel: potrzeby własne i formę przekazania materiałów: portal PZGiK. Klikam dwa razy "dalej" i pojawia się podsumowanie. Robię akceptację regulaminu i klikam "złóż zamówienie". Generuje się dokument obliczenia opłaty i po jego pojawieniu robię "zapłać online". Zostaję przetransferowany do banku i akceptuję wygenerowany przelew.
Po wejściu do panelu klienta na portalu PZGiK po kilku minutach mogę pobrać zamówione zdjęcia.
Cena za zdjęcie to 14 PLN
Pozdrawiam,
Wieslaw_F |
|
|
|
|
|
JohnC |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-07-2024 - 18:12
|
|
|
|
Dzisiaj pobrałem zdjęcia z 1965 r. Jak dla mnie zdjęcia rewelacyjne, domy i drzewa rzucają cień więc może dałoby się obliczyć wysokość poszczególnych domów.
Czy na serwery będą dodawane kolejne zdjęcia z wcześniejszych lat czy to już wszystko co mają? |
|
|
|
|
|
Wiesław_F |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 16:11
|
|
|
|
Witam,
Odbiegając od Geoportalu a wracając do portalu NCAP, pozwoliłem sobie na zakup zdjęcia lotniczego okolic Piaseczna w rozdzielczości 1200 dpi za 39,20 GBP z vat. Zdjęcie wykonane 13 sierpnia 1944 roku. Dość duży obszar i niezła jakość. Realizacja po akceptacji licencji w ciągu jednego dnia. Pobranie pliku ze strony NCAP. Możliwość opłaty kartą lub poprzez PayPal.
Wiesław_F |
|
|
|
|
|
zlotko |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 17:49
|
|
|
|
Wiesław_F napisał:
Witam,
Odbiegając od Geoportalu a wracając do portalu NCAP, pozwoliłem sobie na zakup zdjęcia lotniczego okolic Piaseczna w rozdzielczości 1200 dpi za 39,20 GBP z vat. Zdjęcie wykonane 13 sierpnia 1944 roku. Dość duży obszar i niezła jakość. Realizacja po akceptacji licencji w ciągu jednego dnia. Pobranie pliku ze strony NCAP. Możliwość opłaty kartą lub poprzez PayPal.
Wiesław_F
Wiesławie,
mam zamiar zakupić na portalu NCAP skan w rozdzielczości 1200 ppi z terenu Podlasia. Chodzi mi o siedlisko pradziadków i lokalizację poszczególnych budynków (domu, zabudowań gospodarskich na wsi). Czy jakość zdjęcia jest wystarczająca, żeby zobaczyć te obiekty.
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
|
|
Josy64 |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 18:25
|
|
|
|
Znalazłem interesujące mnie zdjęcie z 1944 r. na portalu NCAP i chcę go zakupić. Przy próbie zarejestrowania konta lub ściągnięcia pliku otrzymuję blędną weryfikację Captcha mimo zanaczenie, że nie jestem robotem. Czy coą robię nie tak czy coś jest z moją przeglądarka nie tak? Dodam, że to samo mam na Chromie i Edgu. |
|
|
|
|
|
Wiesław_F |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 20:17
|
|
|
|
zlotko napisał:
Wiesławie,
mam zamiar zakupić na portalu NCAP skan w rozdzielczości 1200 ppi z terenu Podlasia. Chodzi mi o siedlisko pradziadków i lokalizację poszczególnych budynków (domu, zabudowań gospodarskich na wsi). Czy jakość zdjęcia jest wystarczająca, żeby zobaczyć te obiekty.
Pozdrawiam
Paweł
Na stronie: https://ncap.org.uk/products/image-sales masz przykłady zdjęć o różnej rozdzielczości i z różnego okresu. Wystarczy wejść w "Format" i jeśli dotyczy to okresu II wojny światowej w opcję "Second World War". Pobiorą się spakowane przykładowe zdjęcia o różnej rozdzielczości do porównania.
Ja z otrzymanego zdjęcia jestem bardzo zadowolony.
Zdjęcia współczesne o tej samej rozdzielczości są bardziej wyraźne. Przykłady poniżej "Second World War"
Pozdrawiam,
Wiesław_F |
|
|
|
|
|
zlotko |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 20:29
|
|
|
|
Wiesław_F napisał:
zlotko napisał:
Wiesławie,
Pozdrawiam
Paweł
Na stronie: https://ncap.org.uk/products/image-sales masz przykłady zdjęć o różnej rozdzielczości i z różnego okresu. Wystarczy wejść w "Format" i jeśli dotyczy to okresu II wojny światowej w opcję "Second World War". Pobiorą się spakowane przykładowe zdjęcia o różnej rozdzielczości do porównania.
Ja z otrzymanego zdjęcia jestem bardzo zadowolony.
Zdjęcia współczesne o tej samej rozdzielczości są bardziej wyraźne. Przykłady poniżej "Second World War"
Pozdrawiam,
Wiesław_F
Bardzo dziękuję za informacje i wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
|
|
Wiesław_F |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 20:31
|
|
|
|
Josy64 napisał:
Znalazłem interesujące mnie zdjęcie z 1944 r. na portalu NCAP i chcę go zakupić. Przy próbie zarejestrowania konta lub ściągnięcia pliku otrzymuję blędną weryfikację Captcha mimo zanaczenie, że nie jestem robotem. Czy coą robię nie tak czy coś jest z moją przeglądarka nie tak? Dodam, że to samo mam na Chromie i Edgu.
Witaj,
Może to nie Captcha Cię trzyma ale być może masz niewypełnione lub błędnie wypełnione niektóre pola. Sprawdź.
Wiesław_F |
|
|
|
|
|
Josy64 |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 20:59
|
|
|
|
Wiesław_F napisał:
Josy64 napisał:
Znalazłem interesujące mnie zdjęcie z 1944 r. na portalu NCAP i chcę go zakupić. Przy próbie zarejestrowania konta lub ściągnięcia pliku otrzymuję blędną weryfikację Captcha mimo zanaczenie, że nie jestem robotem. Czy coą robię nie tak czy coś jest z moją przeglądarka nie tak? Dodam, że to samo mam na Chromie i Edgu.
Witaj,
Może to nie Captcha Cię trzyma ale być może masz niewypełnione lub błędnie wypełnione niektóre pola. Sprawdź.
Wiesław_F
Wszystkie pola wypełnione poprawnie i za każdy razem odpwiedź "The answer you entered for the CAPTCHA was not correct."
Pzdr. Józef |
|
|
|
|
|
Wiesław_F |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2024 - 21:29
|
|
|
|
Josy64 napisał:
Wszystkie pola wypełnione poprawnie i za każdy razem odpwiedź "The answer you entered for the CAPTCHA was not correct."
Pzdr. Józef
Ja przed zakupem zdjęć nie logowałem się. Wybrałem interesujące mnie zdjęcie i złożyłem zamówienie. W odpowiedzi dostałem mailem do zaakceptowania umowę licencyjną wraz z linkiem do strony, z której później mogłem pobrać plik wraz z username i wygenerowanym hasłem. Po przeczytaniu i zaakceptowaniu umowy licencyjnej mogłem dokonać wpłaty online - karta lub PayPal. Wybrałem PayPal być może dlatego czekałem do następnego dnia aż pojawi się na powyższej stronie plik ze zdjęciem.
Wiesław_F |
|
|
|
|
|
DzikiZdeb |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-08-2024 - 10:21
|
|
|
|
[quote="Wiesław_F"]
zlotko napisał:
Wiesławie,
przykłady zdjęć o różnej rozdzielczości i z różnego okresu.
Jak to się przekłada na rozdzielczość konkretnych zdjęć? Znalazłem zdjęcie, które mnie interesuje i nie ma nigdzie wyboru rozdzielczości (także w rubryczkach, które pojawiają się po kliknięciu opcji "kup"). Czy oznacza to, że w moim wypadku jest dostępne tylko 300 ppi, czy coś przegapiłem?
Pozdrawiam,
Paweł |
|
|
|
|
|
Josy64 |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-08-2024 - 14:17
|
|
|
|
Właśnie udało mi się zamówić interesujące mnie zdjęcia, które były dostępne w rozdzielczości 300 ppi. Przed chwilą dostałem od nich odpowiedź, że mogą mi je przerobić na 1200ppi za 33 GBP+VAT za 1 zdjęcie.
Aktualizacja 55GBP plus Vat za 4 zdjęcia w rozdzielczości 300ppi
Dziękuję Wiesławowi_F za pomoc jak złożyć zamówienie na tym portalu.
Pozdrawiam Józef |
Ostatnio zmieniony przez Josy64 dnia 02-08-2024 - 17:05, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
JohnC |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-08-2024 - 16:00
|
|
|
|
Przeszukajcie dobrze internet. Ja interesujące mnie zdjęcia znalazłem na fotopolska.eu co prawda ze znakiem wodnym, ale to nie przeszkadza.
Janek |
|
|
|
|
|
|