Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 04 października 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Alineczka
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 11:41
Sympatyk

Interesujące mnie metryki mieszkańców wsi Niwa pod Płońskiem przechowywane w AP Mława informują tak" Stało się to w Dzierzążni" (1853-62 r.) To są księgi parafii ewangelicko-aug. w Płońsku. Interesuje mnie, gdzie fizycznie była ta świątynia? Czy można ją teraz zobaczyć? W Płońsku - z tego co widzę - są obecnie 3 kościoły, ale chyba żaden z nich nie był wcześniej ewang. (czytam ich historie). Czy może w Dzierzążni znajdowała się filia tejże ewangelickiej parafii?? Proszę o pomoc w lokalizacji - zarówno świątyni jak i cmentarza.
Pozdrawiam, Alina

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
choirek
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 11:56
Zasłużony
Sympatyk

Chyba nie było "fizycznej świątyni"
https://ibb.co/ysqT50Z

Alineczka
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 12:26
Sympatyk

No tak... a filia w Dzierzążni to też mógł być po prostu dom modlitw? W takim razie gdzie grzebano tych ewangelików?

choirek
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 12:35
Zasłużony
Sympatyk

Być może właśnie w Dzierzążni
https://ibb.co/Lgy4fh6
O żadnym kościele ewangelickim ani słowa:
https://biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/Co ... 0-1904.pdf
Hasło Dzierążnia, s.122

Alineczka
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 13:08
Sympatyk

Szukałam na wiele sposobów. Myślałam, że może była świątynia ewangelicka w Płońsku, ale nie natknęłam się na ślady takowej. Gdy ma się księgę z AP przed sobą https://tiny.pl/d46wl - to można domniemywać, ze był kościół, a w nim pastor i nabożeństwa it. Pastor był, nabożeństwa były, śluby też - ale w jakiejś chałupie...
Czyli parafia bez budynku.
Gmina DZIERZĄŻNIA, w jej skład wchodzi wieś NIWA, powiat Płońsk.

EwaMariaOffline
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 14:42
Sympatyk

Status: Offline
W Płońsku istnieje Pracownia Dziejów Miasta Płońska i proszę się z nimi skontaktować może bedą mogli pomóc.

Alineczka
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 14:45
Sympatyk

Dziękuję bardzo

Josy64Offline
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 19:56
Zasłużony
Sympatyk

Co do świątyni ewangelickiej w Dzierzążni mam jedynie informacje od mojej rodziny pochodzącej z tej miejscowości. Najstarsi z nich opowiadali, że w Dzierzążni był prawdopodobnie ewangelicki dom modlitwy. W Dzierzążni Kolonii mieszkało sporo Niemców i to zapewne oni utworzyli ten dom modlitwy. Po II wojnie dom ten został przemianowany na magazyn, a następnie na siedzibę Banku Spółdzielczego. Jeżeli chodzi o cmentarz ewangelicki to nie mam wiedzy czy takowy się znajdował. W Dzierzążni nie było też zresztą cmentarza katolickiego. Ten znajduje się przy kościele parafialnym w Skołatowie, do której należy wieś Dzierzążnia.

A tak w ogóle to dość dziwny zbieg okoliczności bo wczoraj rozmawiałem na ten sam temat z żoną, a dziś zajrzałem na forum a tu taka niespodzianka. Temat jest też w obszarze moich zainteresowań więc jak coś będę wiedział więcej to się odezwę.

Co do źródeł podanych w postach powyżej to polecam Pracownię Dziejów Miasta Płońska faktycznie mogą coś wiedzieć.
Może też kontakt z autorem poniższego bloga:
https://www.wokolszkoly.edu.pl/zapiski- ... nek-2.html

I jeszcze jedno źródło:
https://bibliotekanauki.pl/articles/491514.pdf

Pozdrawiam
Józef

Alineczka
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 22-07-2024 - 20:16
Sympatyk

A u mnie też niespodzianka, bo właśnie niemal przed chwilą skończyłam rozmowę z proboszczem ze Skołatowa (myślałam, że może cmentarz katolicki miał jakąś część ewangelicką albo może powstał na na ewangelickim, ale to był niepoprawny trop) - bardzo przyjazny, otwarty, zainteresowany historią regionalną. Dał mi parę wskazówek co do poszukiwań. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Tam faktycznie był zbór w Dzierzążni, gdzie dziś stoi bank spółdzielczy, ponoć jakieś fragmenty muru nawet stanowią fundament tegoż banku. Gdzieś obok jest skup złomu, a dalej krzaki i chaszcze i tam był... cmentarz ewangelicki. Nic się nie zachowało. Malutki cmentarzyk był też w samej Niwie, i właśnie tam co nieco się zachowało, choć nie ma publikacji na ten temat. We wrześniu tam będę.

Josy64Offline
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 25-07-2024 - 20:16
Zasłużony
Sympatyk

Pani Alino tak sobie jeszcze skojarzyłem, że pomocnym źródłem przy szukaniu śladów ewangelickich cmentarzy może być Fundacja Kamienie Niepamięci. Na ostatnich Środkowoeuropejskich Spotkaniach Genealogicznych w Warszawie organizowanych przez Warszawskie Towarzystwo Genealogiczne wystąpił z prelekcją Pan Piotr Kędziora-Babiński z tej Fundacji z ciekawym wykładem na ten temat cmentarzy ewangelickich ich odnajdowania ratowania. Mogą mieć informacje o interesujących Panią lokalizacjach.

https://www.facebook.com/kamienie.niepa ... cale=pl_PL

Pozdrawiam
Józef

Piotr_RomanowskiOffline
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 25-07-2024 - 21:28
Zasłużony
Sympatyk

Prawdopodobnie będę 2 sierpnia w USC w Dzierzążni fotografował sumariusze m. in. ze Skołatowa to zapytam o te księgi.

Alineczka
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 26-07-2024 - 07:12
Sympatyk

Dziękuję bardzo za tę myśl. Widzę, że ta fundacja działa prężnie. Zgłoszę się do niej. Przy okazji rozmów na ten temat usłyszałam ciekawą rzecz w urzędzie jednej z mazowieckich gmin; Otóż cmentarze ewangelickie (z wiadomych względów) były zapomniane po wojnie, ale w 1989 r. zrobiono wiele pomiarów, zdjęć i opisów. Dokumenty te leżą pewnie na dnie niejednej szafy w urzędach gmin i miast (na pewno nie w archiwach państwowych).

radicalmanOffline
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 26-07-2024 - 10:52
Sympatyk

Wpisy dla ewangelików z Niwy są w księgach metrykalnych z Płońska (wpisy faktycznie w Dzierżąźni).
A cmentarz był loco - potwierdzają to przedwojenne mapy. Zdjęcia dostępne w internecie - raptem kilka podmurówek, inskrypcji brak.

Radek

Alineczka
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 26-07-2024 - 11:02
Sympatyk

Tak, tak mam te metryki z Płońska. Widziałam zdjęcia z 2017 r. Nie wiem, czy przez te kilka lat teren nie został np. zaorany albo nie postawiono tam jakiegoś magazynu, dlatego wkrótce tam jadę, by przekonać się na własne oczy...

doris79Offline
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?  PostWysłany: 26-07-2024 - 11:17
Zasłużony
Sympatyk

Czesc mojej rodziny pochodzila z Dzierzążni, i tez znalazlam artykul o cmentarz ewenagelickim w tej wsi. Byly zdjecia, nic kompletnie sie nie zachowalo. Przejrzałam wszystko chyba co mozliwe z ksiazg, ze Skołatowa tęz, i cześci osob nie znalalazlam, a wyraźnie w pozniejszych metrykach był wpis i urodzeniu w Dzierzązni własnie.
Nazwiska kolonistów niemieckich Prenzlauer i Mann między innymi

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat