Autor |
Wiadomość |
|
Temat postu: Ewangelicy z Niwy pod Płońskiem - gdzie kościół i cmentarz?
Wysłany: 22-07-2024 - 11:41
|
|
|
|
Interesujące mnie metryki mieszkańców wsi Niwa pod Płońskiem przechowywane w AP Mława informują tak" Stało się to w Dzierzążni" (1853-62 r.) To są księgi parafii ewangelicko-aug. w Płońsku. Interesuje mnie, gdzie fizycznie była ta świątynia? Czy można ją teraz zobaczyć? W Płońsku - z tego co widzę - są obecnie 3 kościoły, ale chyba żaden z nich nie był wcześniej ewang. (czytam ich historie). Czy może w Dzierzążni znajdowała się filia tejże ewangelickiej parafii?? Proszę o pomoc w lokalizacji - zarówno świątyni jak i cmentarza.
Pozdrawiam, Alina |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-07-2024 - 11:56
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-07-2024 - 12:26
|
|
|
|
No tak... a filia w Dzierzążni to też mógł być po prostu dom modlitw? W takim razie gdzie grzebano tych ewangelików? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-07-2024 - 12:35
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-07-2024 - 13:08
|
|
|
|
Szukałam na wiele sposobów. Myślałam, że może była świątynia ewangelicka w Płońsku, ale nie natknęłam się na ślady takowej. Gdy ma się księgę z AP przed sobą https://tiny.pl/d46wl - to można domniemywać, ze był kościół, a w nim pastor i nabożeństwa it. Pastor był, nabożeństwa były, śluby też - ale w jakiejś chałupie...
Czyli parafia bez budynku.
Gmina DZIERZĄŻNIA, w jej skład wchodzi wieś NIWA, powiat Płońsk. |
|
|
|
|
|
EwaMaria |
|
Wysłany: 22-07-2024 - 14:42
|
|
Status: Offline
|
|
W Płońsku istnieje Pracownia Dziejów Miasta Płońska i proszę się z nimi skontaktować może bedą mogli pomóc. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-07-2024 - 14:45
|
|
|
|
|
|
|
Josy64 |
|
Wysłany: 22-07-2024 - 19:56
|
|
|
|
Co do świątyni ewangelickiej w Dzierzążni mam jedynie informacje od mojej rodziny pochodzącej z tej miejscowości. Najstarsi z nich opowiadali, że w Dzierzążni był prawdopodobnie ewangelicki dom modlitwy. W Dzierzążni Kolonii mieszkało sporo Niemców i to zapewne oni utworzyli ten dom modlitwy. Po II wojnie dom ten został przemianowany na magazyn, a następnie na siedzibę Banku Spółdzielczego. Jeżeli chodzi o cmentarz ewangelicki to nie mam wiedzy czy takowy się znajdował. W Dzierzążni nie było też zresztą cmentarza katolickiego. Ten znajduje się przy kościele parafialnym w Skołatowie, do której należy wieś Dzierzążnia.
A tak w ogóle to dość dziwny zbieg okoliczności bo wczoraj rozmawiałem na ten sam temat z żoną, a dziś zajrzałem na forum a tu taka niespodzianka. Temat jest też w obszarze moich zainteresowań więc jak coś będę wiedział więcej to się odezwę.
Co do źródeł podanych w postach powyżej to polecam Pracownię Dziejów Miasta Płońska faktycznie mogą coś wiedzieć.
Może też kontakt z autorem poniższego bloga:
https://www.wokolszkoly.edu.pl/zapiski- ... nek-2.html
I jeszcze jedno źródło:
https://bibliotekanauki.pl/articles/491514.pdf
Pozdrawiam
Józef |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-07-2024 - 20:16
|
|
|
|
A u mnie też niespodzianka, bo właśnie niemal przed chwilą skończyłam rozmowę z proboszczem ze Skołatowa (myślałam, że może cmentarz katolicki miał jakąś część ewangelicką albo może powstał na na ewangelickim, ale to był niepoprawny trop) - bardzo przyjazny, otwarty, zainteresowany historią regionalną. Dał mi parę wskazówek co do poszukiwań. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Tam faktycznie był zbór w Dzierzążni, gdzie dziś stoi bank spółdzielczy, ponoć jakieś fragmenty muru nawet stanowią fundament tegoż banku. Gdzieś obok jest skup złomu, a dalej krzaki i chaszcze i tam był... cmentarz ewangelicki. Nic się nie zachowało. Malutki cmentarzyk był też w samej Niwie, i właśnie tam co nieco się zachowało, choć nie ma publikacji na ten temat. We wrześniu tam będę. |
|
|
|
|
|
Josy64 |
|
Wysłany: 25-07-2024 - 20:16
|
|
|
|
Pani Alino tak sobie jeszcze skojarzyłem, że pomocnym źródłem przy szukaniu śladów ewangelickich cmentarzy może być Fundacja Kamienie Niepamięci. Na ostatnich Środkowoeuropejskich Spotkaniach Genealogicznych w Warszawie organizowanych przez Warszawskie Towarzystwo Genealogiczne wystąpił z prelekcją Pan Piotr Kędziora-Babiński z tej Fundacji z ciekawym wykładem na ten temat cmentarzy ewangelickich ich odnajdowania ratowania. Mogą mieć informacje o interesujących Panią lokalizacjach.
https://www.facebook.com/kamienie.niepa ... cale=pl_PL
Pozdrawiam
Józef |
|
|
|
|
|
Piotr_Romanowski |
|
Wysłany: 25-07-2024 - 21:28
|
|
|
|
Prawdopodobnie będę 2 sierpnia w USC w Dzierzążni fotografował sumariusze m. in. ze Skołatowa to zapytam o te księgi. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 26-07-2024 - 07:12
|
|
|
|
Dziękuję bardzo za tę myśl. Widzę, że ta fundacja działa prężnie. Zgłoszę się do niej. Przy okazji rozmów na ten temat usłyszałam ciekawą rzecz w urzędzie jednej z mazowieckich gmin; Otóż cmentarze ewangelickie (z wiadomych względów) były zapomniane po wojnie, ale w 1989 r. zrobiono wiele pomiarów, zdjęć i opisów. Dokumenty te leżą pewnie na dnie niejednej szafy w urzędach gmin i miast (na pewno nie w archiwach państwowych). |
|
|
|
|
|
radicalman |
|
Wysłany: 26-07-2024 - 10:52
|
|
|
|
Wpisy dla ewangelików z Niwy są w księgach metrykalnych z Płońska (wpisy faktycznie w Dzierżąźni).
A cmentarz był loco - potwierdzają to przedwojenne mapy. Zdjęcia dostępne w internecie - raptem kilka podmurówek, inskrypcji brak.
Radek |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 26-07-2024 - 11:02
|
|
|
|
Tak, tak mam te metryki z Płońska. Widziałam zdjęcia z 2017 r. Nie wiem, czy przez te kilka lat teren nie został np. zaorany albo nie postawiono tam jakiegoś magazynu, dlatego wkrótce tam jadę, by przekonać się na własne oczy... |
|
|
|
|
|
doris79 |
|
Wysłany: 26-07-2024 - 11:17
|
|
|
|
Czesc mojej rodziny pochodzila z Dzierzążni, i tez znalazlam artykul o cmentarz ewenagelickim w tej wsi. Byly zdjecia, nic kompletnie sie nie zachowalo. Przejrzałam wszystko chyba co mozliwe z ksiazg, ze Skołatowa tęz, i cześci osob nie znalalazlam, a wyraźnie w pozniejszych metrykach był wpis i urodzeniu w Dzierzązni własnie.
Nazwiska kolonistów niemieckich Prenzlauer i Mann między innymi |
|
|
|
|
|
|