To teraz by było poprawnie mam dodać nowy post w "tłumaczenia jez. Łacina" i wpisać rok 1803 ? zależy mi na tych nazwiskach
Tak
_________________ Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Darek1234
Temat postu: Akt małżeństwa Zdzisław Karski Wincentyna Koskowska Wysłany: 10-09-2024 - 16:43
Status: Offline
Bardzo proszę o przetłumaczenie z rosyjskiego na j. polski aktu małżeńskiego nr 19 z roku 1896 pomiędzy Zdzisławem Karskim a Wincentyną Koskowską w parafii Postoliska
Temat postu: Akt małżeństwa Zdzisław Karski Wincentyna Koskowska Wysłany: 10-09-2024 - 20:44
AM 19
Działo się to w osadzie Postoliska 16/18.04.1896 r. o g. 7 po południu. Ogłaszamy że w obecności świadków Aleksandra K.. l.75 dziedzica mieszkającego w W-wie ul. Krucza 47 i Konstantego Gruszeckiego l.59 dziedzica mieszkającego w W-wie ul. …. nr 16 został dziś zawarty religijny związek małż. między Zygmuntem Karskim kawalerem l.35 ur. we wsi Pogorzel pow. Nowomiński dziedzicem właścicielem majątku Wola Prażmowska synem Aleksandra Mieczysława dwóch imion i Gabrieli z Podowskich małż. Karskich i Wincentyną Koskowską panną l. 31 dziedziczką właścicielką majątku Chrzęstne ur. i mieszkającą we wsi Chrzęstne córką nieżyjącego Wincentego i Adolfy z Zambrzyckich małżonków Kostkowskich. Małż. to poprzedziły trzy zapowiedzi w ogłoszone kościołach parafialnych Postoliskim i Jadowskim 14/26; 21.I/2.II i 28.I/9.II br. Nowożeńcy oświadczyli że umowy przedślubnej nie zawierali. Religijny obrzęd małż. dokonał Ks. Ignacy Romuald Batogowski administrator parafii Postoliskiej. Akt ten nowożeńcom i świadkom przeczytano przeze mnie i przez nich podpisano
Pozdrawiam
Kazimierz
Darek1234
Temat postu: Re: Akt małżeństwa Zdzisław Karski Wincentyna Koskowska Wysłany: 10-09-2024 - 21:26
Czwarnog_Kazimierz napisał:
AM 19
Działo się to w osadzie Postoliska 16/18.04.1896 r. o g. 7 po południu. Ogłaszamy że w obecności świadków Aleksandra K.. l.75 dziedzica mieszkającego w W-wie ul. Krucza 47 i Konstantego Gruszeckiego l.59 dziedzica mieszkającego w W-wie ul. …. nr 16 został dziś zawarty religijny związek małż. między Zygmuntem Karskim kawalerem l.35 ur. we wsi Pogorzel pow. Nowomiński dziedzicem właścicielem majątku Wola Prażmowska synem Aleksandra Mieczysława dwóch imion i Gabrieli z Podowskich małż. Karskich i Wincentyną Koskowską panną l. 31 dziedziczką właścicielką majątku Chrzęstne ur. i mieszkającą we wsi Chrzęstne córką nieżyjącego Wincentego i Adolfy z Zambrzyckich małżonków Kostkowskich. Małż. to poprzedziły trzy zapowiedzi w ogłoszone kościołach parafialnych Postoliskim i Jadowskim 14/26; 21.I/2.II i 28.I/9.II br. Nowożeńcy oświadczyli że umowy przedślubnej nie zawierali. Religijny obrzęd małż. dokonał Ks. Ignacy Romuald Batogowski administrator parafii Postoliskiej. Akt ten nowożeńcom i świadkom przeczytano przeze mnie i przez nich podpisano
_________________ Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Darek1234
Temat postu: Akt ślubu Hipolita Zmijewskiego Wysłany: 15-09-2024 - 10:53
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu nr.4 Hipolita Zmijewskiego i Julii Heleny Rzeszotarskiej w parafii Drobin z dnia 30 stycznia 1875 roku z języka rosyjskiego na język polski
Temat postu: Akt ślubu Hipolita Zmijewskiego Wysłany: 15-09-2024 - 19:52
AM 4
Działo się w Drobinie 18/30.I.1875 r. Ogłaszamy, że w obecności świadków Pana Wacława Filipkowskiego l.35 i Pana Ludwika Rzeszotarskiego l.28 obu właścicieli folwarków zamieszkałych pierwszy we wsi Obryte a drugi we wsi Milewko zawarty został dzisiaj religijny związek małżeński między Panem Hipolitem Żmijewskim synem Józefa i Agnieszki z Modzelewskich właścicieli apteki w osadzie Wysokie Mazowieckie Guberni Łomżyńskiej lat 36 wdowcem po nieżyjącej Mariannie Fryderyce dwóch imion z Moryców zmarłej w 1873 r. a Panią Julią Rzeszotarską l. 23 c. nieżyjącego Ignacego i żyjącej Michaliny z Sumińskich mieszkającą z matką w Milewku i tam urodzoną Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi 3; 10 i 17 stycznia br. a także zezwolenia ustne matki panny młodej na zawarcie małżeństwa. Przeszkody przeciw zawarciu małżeństwa nie było. Nowożeńcy oświadczają że nie zawarli umowy przedślubnej. Religijny obrzęd małżeństwa dokonany przez księdza Ludwika ….. Akt ten oświadczającym i świadkom przeczytano przeze mnie przez nowożeńców i świadków podpisano.