Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 07 października 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
KindjerskiOffline
Temat postu: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindjerski  PostWysłany: 17-07-2024 - 11:13

Status: Offline
Szanowni Państwo,

nazywam się Mario i pochodzę z Chorwacji. Piszę ten tekst z pomocą tłumacza ChatGPT, więc przepraszam za ewentualne błędy. Jak już wspomniałem, szukam naszej rodziny, która pozostała w Polsce. Nie wiem dokładnie, czy jest to w Polsce, czy na Ukrainie, wiem, że kraj ten kiedyś nazywał się Galicja. Miejscowość mogłaby być Krakowitze, Krechowce lub coś w tym stylu. To, co do tej pory wiem, to że głowa rodziny, Mihajlo lub Michał, osiedlił się około pierwszej wojny światowej w Dervencie, Bośnia i Hercegowina. Miał kilku synów. Grgo lub Grzegorz był moim pradziadkiem. Jeden z synów, Pavao, wrócił do Polski prawdopodobnie po drugiej wojnie światowej i jego rodzina wciąż żyje, ponieważ nas szukali. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje, czyli gdzie mógłbym kontynuować poszukiwania.

Z poważaniem,
Mario

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindjerski  PostWysłany: 17-07-2024 - 11:40
Członek PTG

Czy masz dokładniejsze informacje o tych poszukiwaniach po II wojnie?
A jeśli nie masz, to może mógłbyś mieć coś więcej? Jak szukali? Skąd informacja, że szukali? Kiedy szukali i czy przez jakąś instytucję? Ogłoszenia prasowe? Zapytania do urzędów?

KindjerskiOffline
Temat postu: Re: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindje  PostWysłany: 17-07-2024 - 11:49

Dziękuję za szybką odpowiedź. Ta rodzina przyszła nas szukać po wojnie jugosłowiańskiej, czyli około 1996 roku. Tam, gdzie kiedyś z Polski osiedlili się w Bośni, w mieście Derventa, w 1992 roku panowała brutalna wojna, więc cała ta wioska została zniszczona, a ludzie uciekli do innych krajów. Oczywiście ci z Polski o tym nie wiedzieli i szukali nas tam, gdzie wszystko było zrujnowane. Przypadkiem ktoś z sąsiadów przyszedł odwiedzić swoje ruiny, więc ich spotkali. Jakoś z nimi porozmawiali i wyjaśnili im, że teraz głównie mieszkamy w Chorwacji i to wszystko. Niestety, nie zostawili żadnego numeru telefonu ani żadnego kontaktu. Jedyne, co wiem, to że po drugiej wojnie światowej jeden z braci wrócił do Polski, nazywa się po chorwacku Pavao / Pavle.

choirek
Temat postu: Re: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindje  PostWysłany: 17-07-2024 - 12:00
Zasłużony
Sympatyk

Mario, znasz imię żony Mihajlo? Ślub wiesz gdzie był? Jakieś daty?

Pobłocka_ElżbietaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-07-2024 - 12:04
Sympatyk

Na Arolsen i 1osoba na straty.pl,są osoby o nzawisku Kindjerski/Kindjerska-z Gradiska
Gradiška (cyr. Градишка, dawniej Bosanska Gradiška) – miasto w Bośni i Hercegowinie, w Republice Serbskiej, siedziba gminy Gradiška
https://collections.arolsen-archives.org/en/search
https://straty.pl/szukaj-osoby.php

KindjerskiOffline
Temat postu: Re: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindje  PostWysłany: 17-07-2024 - 12:07

Niestety, nie wiem nic na pewno, wszystko, co wiem, usłyszałem z opowieści starszych. Dodatkowo, polskie oryginalne imiona na pewno były trochę zmieniane, gdy osiedlili się w Bośni. Podobno Mihajlo / Michał był żonaty z Kata Dobrowska lub Katica Dobrowska. Jego syn, mój pradziadek Grgo / Grzegorz, był żonaty z Józefina Javni.

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Re: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindje  PostWysłany: 17-07-2024 - 12:08
Członek PTG

Myślę, że można uznać (przy odrobinie dobrej woli), że kontakt utracony na skutek działań wojennych.
To oznacza, że poszukiwania mogą być przeprowadzone prze "Twój miejscowy" Czerwony Krzyż.
Polski oddział to Biuro Poszukiwań PCK (Polskiego Czerwonego Krzyża), ale właściwą procedurą jest zainicjowanie w miejscu zamieszkania/przebywania poszukującego.

@"nie wiedzieli". Może wiedzieli i stąd ( z troski o losy rodziny) poszukiwania. W Polsce świadomość wojny w latach 90 była duża, powszechna.

KindjerskiOffline
Temat postu: Re: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindje  PostWysłany: 17-07-2024 - 12:21

Sroczyński_Włodzimierz napisał:

@"nie wiedzieli". Może wiedzieli i stąd ( z troski o losy rodziny) poszukiwania. W Polsce świadomość wojny w latach 90 była duża, powszechna.

Pod "nie wiedzieli" miałem na myśli, że nie wiedzieli, że już tam nie mieszkamy. Przyjechali nas szukać pod ostatnim znanym adresem, który niestety już nie istnieje.

KuSto
Temat postu: Re: Szukam krewnych o nazwisku Kinđerski, Kedzierski, Kindje  PostWysłany: 17-07-2024 - 14:21
Zasłużony
Sympatyk

Dzień Dobry Mario,

W miejscowości Bolesławiec na Dolnym Śląsku jest "Stowarzyszenie Reemigrantów z Bośni, ich Potomków oraz Przyjaciół". Może warto się z nimi skontaktować?

Opis ze strony stowarzyszenia:
Cytat:
Mieszkańcy miasta i okolic Bolesławca mają silne historyczne i kulturowe związki z krajami Bałkanów, pochodzące jeszcze z XIX wieku. Po roku 1946, głównie z powodów politycznych i narodowościowych, wrócili do Polski i osiedlili się na Ziemiach Odzyskanych, głównie w okolicach Bolesławca. Polscy reemigranci przywieźli ze sobą tradycje, kulturę i zwyczaje, które przyjęli w Bośni i zaszczepili je na Ziemiach Odzyskanych. Kultywowane są one do dzisiaj i stanowią wielkie bogactwo naszego regionu. Z ich inicjatywy powstało w 2011 roku Stowarzyszenie Reemigrantów z Bośni, ich Potomków oraz Przyjaciół (zarejestrowane w KRS 19 stycznia 2011, pod numerem 0000376247) , którego głównym celem jest zachowanie i umacnianie tożsamości narodowej, m.in. poprzez zachowanie od zapomnienia miejsc, z których członkowie Stowarzyszenia powrócili do Polski a także poprzez naukowe, kulturalne, turystyczne i gospodarcze kontakty z Polakami, którzy pozostali w Bośni. Działania stowarzyszenia wpisują się w program międzynarodowej współpracy Gminy Miejskiej Bolesławiec z jednym z miast partnerskich jakim jest Prnjavor w Bośni i Hercegowinie, z którym to umowę partnerską podpisano w 1974 roku.

Z twojego punktu widzenia kilka przydatnych szczegółów można znaleźć w tej niedługiej publikacji na temat działalności stowarzyszenia (tekst w języku polskim), strona 116:
https://muzeum.boleslawiec.pl/storage/2 ... wiecki.pdf

https://reemigrancizbosni.pl/
https://www.facebook.com/reemigrancizbosni

Życzę powodzenia w poszukiwaniu rodziny Smile

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat