Autor |
Wiadomość |
Agnieszka_J |
|
Temat postu: Imiona w księgach metrykalnych używane zamiennie
Wysłany: 16-07-2024 - 10:15
|
|
Status: Offline
|
|
Przeszukując grekokatolickie księgi metrykalne z Podkarpacia (okolice Leska), natrafiłam na 2 przypadki - w rodzinach 2 różnych przodków - naprzemiennego użycia imion Ahafia/Agafia i Helena. Np. w akcie urodzenia widnieje imię Ahafia, w akcie ślubu tej samej osoby Helena, a w aktach urodzenia jej dzieci naprzemiennie - w kilku Ahafia, a w kilku Helena. Księgi są spisane po polsku, łacinie i ukraińsku i zmiany te występują we wszystkich językach.
Biorąc pod uwagę, że imiona te nie mają wspólnego źródłosłowu, ani nie są odpowiednikami, zastanawia mnie, skąd taka praktyka? Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że w tamtym rejonie imię Ahafia było często zdrabniane jako Hafka, co jest brzmieniowo podobne do zdrobnienia Halka (Helena) - i taka wersja imienia widnieje nawet w jednym akcie.
Z powodu tych zmian nie jestem pewna, które imię traktować jako właściwe i czy w takim razie przyjąć, że wszystkie osoby z rodziny w tych konkretnych księgach, których imię wpisane jest jako Helena, tak naprawdę mogły mieć na imię Ahafia? (Co biorąc pod uwagę ukraińskie pochodzenie wydaje się być całkiem prawdopodobne). |
|
|
|
|
|
mir4ex |
|
Temat postu: Imiona w księgach metrykalnych używane zamiennie
Wysłany: 16-07-2024 - 22:29
|
|
Status: Offline
|
|
Ja ma juz dwa przypadki ze Elżbieta była pisana Helena lub czasami jako Helizabet |
_________________ Mirosław Sowa
|
|
|
|
|
|
|
|