Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 09 października 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
piotr83opoleOffline
Temat postu: Dulias  PostWysłany: 14-07-2024 - 20:55
Sympatyk

Status: Offline
Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w ustaleniu pochodzenia moich przodków zamieszkujących Sycynę (woj. mazowieckie).
Na stronie https://geneteka.genealodzy.pl w Sycynie pochodzi najwcześniejsze wzmianki o nazwisku Dulias (Duales) która prawdopodobnie nie jest pochodzenia polskiego.

Udało mi się uzyskać informacje że w kilku wioskach na południu Francji, 80 km na północ od Nimes, w regionie Ardeche, występuje duża liczbę dokumentów z poszukiwanym nazwiskiem. W XX i XIX wieku w pisowni Dulias, w wiekach wcześniejszych w tych samych miejscach z Dhulias, Dulhias, d`Hulias, d`Ulhas.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mokariOffline
Temat postu: Dulias  PostWysłany: 14-07-2024 - 22:22

no to pozdrawiam cię, bo ja tez mam to nazwisko z Sycyny od strony mojego teścia. Spróbuj spytać prof Miodka, ale musisz się liczyć, ze dostaniesz zaproszenie do programu, jak ja, gdy zapytałam o pochodzenie nazwiska.

moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276

oles1235Offline
Temat postu: Dulias  PostWysłany: 15-07-2024 - 11:18
Sympatyk

Pierwsza osoba o nazwisku Dulias która pojawia się w metrykach w Zwoleniu to Zofia Dulias (Duliasek) urodzona w Sycynie 13.03.1655 r. c. Szymon i Marianny.
W ubiegłym tygodniu napisała do manie Rainer Dulias z Francji, której przodkowie pochodzą z rejonu Nimes i przypuszcza, że ci z Sycyny mogą również stamtąd pochodzić. Podchodzę do tego przypuszczania wiejącej niż z daleko idącą ostrożnością.
Nazwisko to występuje również na przełomie XVII/XVIII w Prusach Wschodnich okolice Giżycka.

Kazik

piotr83opoleOffline
Temat postu: Dulias  PostWysłany: 15-07-2024 - 16:55
Sympatyk

Część informacji na temat nazwiska Dulias uzyskałem właśnie od wspomnianej osoby co nie zmienia faktu ze zastanawiające jest pochodzenie chłopów w Sycynie noszących nazwisko Dulias.
Mam prośbę, jak można odnaleźć wspomniane akta Zwolenia sprzed roku 1730?

Pozdrawiam Piotr

Wladyslaw_MoskalOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-07-2024 - 05:10
Sympatyk

piotr83opole napisał:
Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w ustaleniu pochodzenia moich przodków zamieszkujących Sycynę (woj. mazowieckie).
Na stronie https://geneteka.genealodzy.pl w Sycynie pochodzi najwcześniejsze wzmianki o nazwisku Dulias (Duales) która prawdopodobnie nie jest pochodzenia polskiego.

Udało mi się uzyskać informacje że w kilku wioskach na południu Francji, 80 km na północ od Nimes, w regionie Ardeche, występuje duża liczbę dokumentów z poszukiwanym nazwiskiem. W XX i XIX wieku w pisowni Dulias, w wiekach wcześniejszych w tych samych miejscach z Dhulias, Dulhias, d`Hulias, d`Ulhas.

Witam.

W watku "Pochodzenie nazwisk" przedstawiłem moja hipotezę pochodzenia nazwiska Dulias od nazwiska Dul.

Pozdrawiam - Władysław

piotr83opoleOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-07-2024 - 11:53
Sympatyk

Dziękuje za pomoc.
Możliwe że zaprezentowana przez Pana hipoteza jest poprawna lecz mnie trochę zastanawia pojawienie się w nazwisku Dulias litery i która trochę wprowadzała utrudnienie w wymowie w szczególności przez XVII chłopów.

Wladyslaw_MoskalOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2024 - 19:31
Sympatyk

Witaj Piotrze,
rzadkie nazwisko Duljas występuje w woj. łódzkim, ale Duljasz występuje w woj.mazowieckim obok Dulias. Może to "utrudnienie" nie istniało ?
Prof. K.Rymut według systemu PESEL podaje ponad 2 tysiące polskich nazwisk mających "..lia.." w swoim zapisie, zatem Polacy z reguły nie mieli problemu kiedys i dziś z wymowa nazwisk takich jak Dulias.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław

piotr83opoleOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-07-2024 - 12:24
Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Szkoda że nie są dostępne metryki że wsi Sycyna sprzed 1730 roku. Wcześniejsze zapisy mogły by pomóc w ustaleniu zmiany nazwiska Dulias na przestrzeni lat.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat