Autor |
Wiadomość |
slawek_krakow |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-11-2023 - 19:02
|
|

Status: Offline
|
|
Aczkolwiek szóstki w totka się zdarzają, czasem nawet łatwiej trafić niż powiedzieć coś sensownego o przeszłości. Niemniej moja uwaga nie dotyczyła ani jutro, ani wczoraj tylko dziś, idąc za właścicielką wątku: "mogę się starać". Tzn ja nie wykluczam, że może, ale na pewno nie z powodu "zasług dla ruchu rewolucyjnego". |
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-11-2023 - 21:28
|
|

|
|
|
|
 |
dorocik133 |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2023 - 12:44
|
|

|
|
Już znalazłam miejsce pochówku |
_________________ Pozdrawiam
Dorota
|
|
|
|
 |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2023 - 15:02
|
|

|
|
dorocik133 napisał:
Już znalazłam miejsce pochówku
Uwielbiam takie tematy. Najpierw pomóżcie, a potem już wiem, ale nie powiem. |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
 |
malgorzata601 |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2023 - 15:11
|
|

|
|
Witam
A można wiedzieć jak Pani znalazła na Cmentarzu Wawrzszyszewskim, skoro nie było. Mnie proboszcz z Parafii Św. Magdaleny odpisał, żebym zwróciła się do Archiwum Archidiecezjalnego. Co prawda dotyczyło to starszych pochówków.
Małgorzata
dorocik133 napisał:
Już znalazłam miejsce pochówku
|
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2023 - 21:07
|
|

|
|
|
|
 |
malgorzata601 |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2023 - 22:12
|
|

|
|
dorocik133 napisał:
Małgorzata_Kulwieć napisał:
A gdzie mieszkała najbliższa rodziną? Może tam był pochowany? Lub w jakimś grobie rodzinnym, w którym było miejsce wolne do pochówku. Sama mam taki przykład w rodzinie, że w grobie rodzinnym leży bardzo daleki kuzyn, bo w grobie było miejsce(to przekaz rodzinny), a jego bliska rodzina nie miała własnego grobu. A na nowe miejsce może ich stać nie było, albo z jakichś innych powodów, których nie znam, bo o tym się nie mówiło.
Dziadek na 100 % pochowany jest na Wawrzyszewie. Tam zresztą leży Jego syn zmarły 9 lat wcześniej. Tabliczka zniknęła w latach 80-tych, ale i w dokumentach nie figuruje. Muszę szukać dalej.
Było napisane jw że na 100 procent na Wawrzyszewie. Zainteresowało mnie to.
Małgorzata |
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2023 - 22:26
|
|

|
|
|
|
 |
Kostkowski |
|
Temat postu: Re: Brak grobu osoby zmarłej w dokumentach
Wysłany: 18-11-2023 - 11:44
|
|

|
|
dorocik133 napisał:
...Mam małą zagwozdkę. Otóż mój Dziadek ... zmarły ... 1950 roku nie figuruje w żadnych dokumentach, ani cmentarnych, ani parafialnych.
Mam podobny problem. Stanisław Grzegorz Józef Kostkowski (ur. 1843) zmarł w 1928 w swoim mieszkaniu w kamienicy przy hucie w Ostrowcu Świętokrzyskim. Możliwe parafie to Szewna i Ostrowiec.
Jego krewna, która pamiętała jego długie chorowanie i śmierć nie wiedziała gdzie był pochowany.
W następnym roku, 23 października 1929 r. zmarł jego syn Bronisław Wincenty Kostkowski (ur. w 1877) i wówczas wybudowany został grobowiec rodzinny na cmentarzu w Szewnie. Na tym grobowcu na starannie wykonanych tabliczkach nie występuje. W USC ani w obu parafiach nie ma aktu zgonu.
Gdzie jeszcze (poza USC i parafii) można szukać informacji o zgonie i pochówku?
Otóż mój Dziadek ... zmarły ...ia 1950 roku nie figuruje w żadnych dokumentach, ani cmentarnych, ani parafialnych. Ostatni rok swego życia spędził w domu opieki przy ul. Belwederskiej 10 w Warszawie. Jego zgon nie jest odnotowany ani na Cmentarzu Wawrzyszewskim ani w parafii, której ten cmentarz podlega. W miejscu Dziadka leży oficjalnie tylko jego wnuk i synowa. Ślad po Dziadku zaginął.
Zakładam dwie wersje. Pierwsza to to, że mógł być zgłoszony w parafii, której podlegał dom opieki (ul. Belwederska), albo tylko w USC, jeżeli pogrzeb organizował właśnie ten dom.
Może ktoś mi podpowie, gdzie szukać, bo mogę się starać o grób weterana, bo Dziadek był zasłużony dla ruchu rewolucyjnego.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.[/quote] |
_________________ Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
|
|
|
|
 |
Ewafra |
|
Wysłany: 18-11-2023 - 18:55
|
|

|
|
Przepraszam, że się głupio wtrącę, ale co było szukane? Miejsce pochówku czy dokumenty dt zgonu? Dorota napisała, że w miejscu dziadka oficjalnie są pochowani tylko jego wnuk i synowa, rozumiem zatem, że miejsce pochówku było znane, a jedynie nie ma tam tabliczki z nazwiskiem dziadka. Adres domu opieki jest w akcie zgonu czyli akt zgonu też jest. Co zatem było szukane? |
|
|
|
|
 |
Al_Mia |
|
Wysłany: 19-11-2023 - 23:42
|
|

|
|
EWAFRA napisał:
Przepraszam, że się głupio wtrącę, ale co było szukane? Miejsce pochówku czy dokumenty dt zgonu? Dorota napisała, że w miejscu dziadka oficjalnie są pochowani tylko jego wnuk i synowa, rozumiem zatem, że miejsce pochówku było znane, a jedynie nie ma tam tabliczki z nazwiskiem dziadka. Adres domu opieki jest w akcie zgonu czyli akt zgonu też jest. Co zatem było szukane?
Szukano dokumentu potwierdzającego miejsce pochówku.
Ala |
|
|
|
|
 |
Kostkowski |
|
Wysłany: 19-11-2023 - 23:54
|
|

|
|
Al_Mia napisał:
EWAFRA napisał:
Przepraszam, że się głupio wtrącę, ale co było szukane? Miejsce pochówku czy dokumenty dt zgonu? Dorota napisała, że w miejscu dziadka oficjalnie są pochowani tylko jego wnuk i synowa, rozumiem zatem, że miejsce pochówku było znane, a jedynie nie ma tam tabliczki z nazwiskiem dziadka. Adres domu opieki jest w akcie zgonu czyli akt zgonu też jest. Co zatem było szukane?
Ala
A jak się nazywa dokument potwierdzający miejsce pochówku i kto go sporządza? |
_________________ Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
|
|
|
|
 |
Ewafra |
|
Wysłany: 20-11-2023 - 19:13
|
|

|
|
Kostkowski napisał:
Al_Mia napisał:
EWAFRA napisał:
Ala
A jak się nazywa dokument potwierdzający miejsce pochówku i kto go sporządza?
No właśnie, mnie także to ciekawi. Jakiż to miałby być dokument i kto miałby go wystawić? Jeśli znane jest miejsce pochówku to można udać się do zarządu cmentarza i sprawdzić w księgach cmentarnych kto daną parcelę grobową wykupił i kto opłacał i opłaca dzierżawę. Co poza tym? |
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 20-11-2023 - 19:22
|
|