Autor |
Wiadomość |
Klimkiewicz_Zygmunt |
|
Temat postu: Klimkiewicz - Lwów, Poszukuję aktu zgonu
Wysłany: 21-08-2023 - 14:16
|
|
Status: Offline
|
|
Poszukuję osób, rodzin > T:"Poszukuję aktu zgonu pradziadka we Lwowie"
Niedawno, dzięki forumowiczom dotarłem po wielu latach do aktu zgonu mojego dziadka Aleksandra Klimkiewicza we Lwowie. Z tego aktu wynika, że jego ojcem a moim pradziadkiem był Szymon. Z danych w genetyce jest informacja,że Szymon Klimkiewicz umarł we Lwowie w 1927r. wg. aktu zgonu jaki powstał w parafii św.Mikołaja (wg.skorowidza na str.276).
Niniejszym zwracam się z prośbą czy ktoś ma dostęp do akt tej parafii?
lub może podpowiedzieć do kogo się zwrócić o ten akt zgonu? Chciałbym się dowiedzieć czy ta osoba, Szymon jest moim pradziadkiem.
Zygmunt K. zd.R. |
|
|
|
|
|
Talos |
|
Temat postu: Poszukuję aktu zgonu pradziadka we Lwowie
Wysłany: 21-08-2023 - 20:08
|
|
|
|
Witam,
Interesujące cię lata zgonów będą za jakiś czas w tomie nr 618-2-3270 - do wglądu i ściągnięcia na stronie Centralnego Państwowego Archiwum Historycznego Ukrainy dla miasta Lwowa: https://tsdial.archives.gov.ua/index16.html. Na dzień dzisiejszy ostatnim udostępnionym tomem jest księga o numerze 618-2-3200, więc dość blisko od tej, interesującej dla ciebie. Ja z cierpliwością czekam na księgi z o wiele większą numeracją (3508 i 3509), więc zostaje nam tylko cierpliwość... A poza tym, tam przecież jest wojna. |
_________________ Pozdrawiam - Wiesław
|
|
|
|
|
Klimkiewicz_Zygmunt |
|
Wysłany: 21-08-2023 - 20:39
|
|
|
|
Witam,
Serdeczne dzięki za szybką podpowiedź. Z niecierpliwością będę oczekiwał pokazania się tego tomu w internecie. Mam pytanie skąd wiadomo, że wtym tomie będę mógł poszukać interesującego mnie aktu?
Pozdrawiam, Zygmunt |
|
|
|
|
|
Talos |
|
Wysłany: 21-08-2023 - 22:05
|
|
|
|
Na wspomnianej przeze mnie stronie był też przedstawiony tzw. "Rzymskokatolicki Konsystorz Metropolitalny, Lwów 1361 - 1946 - Fond nr 618 Opis nr 2", gdzie znajduje się spis wszystkich akt metrykalnych i pod pozycją 3270: Księga metrykalna (zgony) parafii św. Mikołaja we Lwowie w latach 1907-1942, 273 str. |
|
|
|
|
|
Klimkiewicz_Zygmunt |
|
Wysłany: 22-08-2023 - 14:27
|
|
|
|
Kolejne moje podziękowanie za przekazane informacje. Mam jednak prośbę ze względu na słabą znajomość
języka ukraińskiego i mój wiek (ponad *80) jeśli Wiesławie również będziesz śledził udostępnione tomy przez
Archiwum, o przekazanie tej informacji.
Pozdrawiam serdecznie Zygmunt |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 22-08-2023 - 15:13
|
|
|
|
Trochę poszperałem i znalazłem odpisy urodzeń Aleksanda, Jana i Andrzeja Klimkiewiczów z protokołami oświadczeń o wystąpieniu z Kościoła gr-kat.
Znalazłem również w spisie dusz Aleksandra i Jana Klimkiewiczów.
Wyślę wszystko na mejla.
PS Tak jak ci ostatnio pisałem - że chyba widziałem go w indeksie na FS - i się nie myliłem, ale nie wiedziałem, że jest już w Genetece.
Indeks:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=240788 |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
|
Klimkiewicz_Zygmunt |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-08-2023 - 16:55
|
|
|
|
Łukaszu jesteś super wspaniały!
Teraz jedynie oczekuję dostępu do aktu zgonu Szymona aby się upewnić czy to ta osoba!
Pozdrawiam serdecznie Zygmunt |
|
|
|
|
|
Talos |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-07-2024 - 16:23
|
|
|
|
Witam,
Dobra wiadomość dla Ciebie, Zygmuncie. Obiecałem dać znać, jak się pojawi księga nr 618-2-3270. Właśnie się pojawiła! Jest do przeglądu po adresem: https://archium.tsdial.archives.gov.ua/files/230585/
Życzę owocnych poszukiwań. |
|
|
|
|
|
Klimkiewicz_Zygmunt |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-07-2024 - 23:36
|
|
|
|
Witam,
Kolejny raz nie wiem w jaki sposób mogę się odwdzięczyć, jesteście wspaniali.To dzięki Wam wiele
się dowiedziałem o swoich przodkach,gdzie żyli kim byli i to od ok.1650r. Z mojej strony mogę co
nieco pomóc odnośnie parafii w Przeworsku,Wojniczu i Kańczudze.
Wiesławie super dzięki, serdecznie pozdrawiam
Zygmunt K. zd.R. |
|
|
|
|
|
Klimkiewicz_Zygmunt |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-07-2024 - 16:27
|
|
|
|
Witam ponownie,
Dzięki Waszej pomocy dotarłem do aktów zgonu dziadka Aleksandra i pradziadka Szymona.
Kiedy jeździłem do Lwowa, nie mając aktów zgonu szukałem ich miejsca pochówku na
Cmentarzu Łyczakowskim. W kancelarii cmentarza odnaleziono datę zgonu i miejsce pochówku
pradziadka Szymona. Niestety grób już nie istniał a na tym miejscu była pochowana inna osoba.
Odnośnie Aleksandra żadnych danych nie było choć od mego ojca wiedziałem, że zmarł w 1926r.
Dopiero dzięki wspaniałej pomocy forumowiczów po dotarciu do aktu zgonu z 1926r. dowie-
działem się że zmarł we Lwowie-Kulparkó w w szpitalu dla umysłowo chorych na zapalenie płuc.
W świetle przydługiego wstępu zwracam się z prośbą o podpowiedź gdzie mogli być chowani,
zmarli w w/w szpitalu? |
|
|
|
|
|
|