Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 11 października 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Klimkiewicz_ZygmuntOffline
Temat postu: Klimkiewicz - Lwów, Poszukuję aktu zgonu  PostWysłany: 21-08-2023 - 14:16
Sympatyk

Status: Offline
Poszukuję osób, rodzin > T:"Poszukuję aktu zgonu pradziadka we Lwowie"

Niedawno, dzięki forumowiczom dotarłem po wielu latach do aktu zgonu mojego dziadka Aleksandra Klimkiewicza we Lwowie. Z tego aktu wynika, że jego ojcem a moim pradziadkiem był Szymon. Z danych w genetyce jest informacja,że Szymon Klimkiewicz umarł we Lwowie w 1927r. wg. aktu zgonu jaki powstał w parafii św.Mikołaja (wg.skorowidza na str.276).
Niniejszym zwracam się z prośbą czy ktoś ma dostęp do akt tej parafii?
lub może podpowiedzieć do kogo się zwrócić o ten akt zgonu? Chciałbym się dowiedzieć czy ta osoba, Szymon jest moim pradziadkiem.

Zygmunt K. zd.R.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
TalosOffline
Temat postu: Poszukuję aktu zgonu pradziadka we Lwowie  PostWysłany: 21-08-2023 - 20:08
Sympatyk

Witam,

Interesujące cię lata zgonów będą za jakiś czas w tomie nr 618-2-3270 - do wglądu i ściągnięcia na stronie Centralnego Państwowego Archiwum Historycznego Ukrainy dla miasta Lwowa: https://tsdial.archives.gov.ua/index16.html. Na dzień dzisiejszy ostatnim udostępnionym tomem jest księga o numerze 618-2-3200, więc dość blisko od tej, interesującej dla ciebie. Ja z cierpliwością czekam na księgi z o wiele większą numeracją (3508 i 3509), więc zostaje nam tylko cierpliwość... A poza tym, tam przecież jest wojna.

Temat postu: Poszukuję aktu zgonu pradziadka we Lwowie  PostWysłany: 21-08-2023 - 20:39
Sympatyk

Witam,

Serdeczne dzięki za szybką podpowiedź. Z niecierpliwością będę oczekiwał pokazania się tego tomu w internecie. Mam pytanie skąd wiadomo, że wtym tomie będę mógł poszukać interesującego mnie aktu?

Pozdrawiam, Zygmunt

TalosOffline
Temat postu: Poszukuję aktu zgonu pradziadka we Lwowie  PostWysłany: 21-08-2023 - 22:05
Sympatyk

Na wspomnianej przeze mnie stronie był też przedstawiony tzw. "Rzymskokatolicki Konsystorz Metropolitalny, Lwów 1361 - 1946 - Fond nr 618 Opis nr 2", gdzie znajduje się spis wszystkich akt metrykalnych i pod pozycją 3270: Księga metrykalna (zgony) parafii św. Mikołaja we Lwowie w latach 1907-1942, 273 str.

Temat postu: Poszukuję aktu zgonu pradziadka we Lwowie  PostWysłany: 22-08-2023 - 14:27
Sympatyk

Kolejne moje podziękowanie za przekazane informacje. Mam jednak prośbę ze względu na słabą znajomość
języka ukraińskiego i mój wiek (ponad *80) jeśli Wiesławie również będziesz śledził udostępnione tomy przez
Archiwum, o przekazanie tej informacji.

Pozdrawiam serdecznie Zygmunt

Lakiluk
Temat postu:   PostWysłany: 22-08-2023 - 15:13
Sympatyk

Trochę poszperałem i znalazłem odpisy urodzeń Aleksanda, Jana i Andrzeja Klimkiewiczów z protokołami oświadczeń o wystąpieniu z Kościoła gr-kat.

Znalazłem również w spisie dusz Aleksandra i Jana Klimkiewiczów.

Wyślę wszystko na mejla.

PS Tak jak ci ostatnio pisałem - że chyba widziałem go w indeksie na FS - i się nie myliłem, ale nie wiedziałem, że jest już w Genetece.

Indeks:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=240788

Temat postu:   PostWysłany: 22-08-2023 - 16:55
Sympatyk

Łukaszu jesteś super wspaniały!

Teraz jedynie oczekuję dostępu do aktu zgonu Szymona aby się upewnić czy to ta osoba!

Pozdrawiam serdecznie Zygmunt

TalosOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2024 - 16:23
Sympatyk

Witam,

Dobra wiadomość dla Ciebie, Zygmuncie. Obiecałem dać znać, jak się pojawi księga nr 618-2-3270. Właśnie się pojawiła! Jest do przeglądu po adresem: https://archium.tsdial.archives.gov.ua/files/230585/
Życzę owocnych poszukiwań.

Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2024 - 23:36
Sympatyk

Witam,

Kolejny raz nie wiem w jaki sposób mogę się odwdzięczyć, jesteście wspaniali.To dzięki Wam wiele
się dowiedziałem o swoich przodkach,gdzie żyli kim byli i to od ok.1650r. Z mojej strony mogę co
nieco pomóc odnośnie parafii w Przeworsku,Wojniczu i Kańczudze.
Wiesławie super dzięki, serdecznie pozdrawiam
Zygmunt K. zd.R.

Temat postu:   PostWysłany: 30-07-2024 - 16:27
Sympatyk

Witam ponownie,

Dzięki Waszej pomocy dotarłem do aktów zgonu dziadka Aleksandra i pradziadka Szymona.
Kiedy jeździłem do Lwowa, nie mając aktów zgonu szukałem ich miejsca pochówku na
Cmentarzu Łyczakowskim. W kancelarii cmentarza odnaleziono datę zgonu i miejsce pochówku
pradziadka Szymona. Niestety grób już nie istniał a na tym miejscu była pochowana inna osoba.
Odnośnie Aleksandra żadnych danych nie było choć od mego ojca wiedziałem, że zmarł w 1926r.
Dopiero dzięki wspaniałej pomocy forumowiczów po dotarciu do aktu zgonu z 1926r. dowie-
działem się że zmarł we Lwowie-Kulparkó w w szpitalu dla umysłowo chorych na zapalenie płuc.
W świetle przydługiego wstępu zwracam się z prośbą o podpowiedź gdzie mogli być chowani,
zmarli w w/w szpitalu?

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat