Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 04 października 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kasia20015Offline
Temat postu: Szukam Sióstr mojego Prapradziadka Władysława Spyry  PostWysłany: 14-03-2023 - 11:02
Sympatyk

Status: Offline
Dzień dobry
Szukam Sióstr mojego prapradziadka Władysława Spyry z Stanisławic
Pierwsza siostra to

Natalia Spyra urodzona 1899 w Chinów
Rodzice Józef Spyra i Marianna Mąkosa
Akt 35
Niestety nie wiem czego dotyczy dopisek obok aktu
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 35-038.jpg
W 1920 wzięła ślub z Piotrem Kochowskim
Akt 17
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 83-M?i=283
I po ślubie nie mogę nic znaleźć

Potem jest Zofia Spyra
Wyszła za mąż za Wincentego Ukleja
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... CF-F?i=330

Teofilia Spyra
Wyszła za mąż za Stanisław Nowakowski
Akt 21
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... HR-4?i=299

Bardzo będę wdzięczna za każdą pomoc i wskazówkę
Miłego Dnia/Wieczoru

Kasia Dawid

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
puszekOffline
Temat postu: Szukam Sióstr mojego Prapradziadka Władysława Spyry  PostWysłany: 14-03-2023 - 11:13
Sympatyk

"Niestety nie wiem czego dotyczy dopisek obok aktu"
Informacja kiedy i gdzie zmarła oraz nr aktu zgonu.

Kasia20015Offline
Temat postu: Szukam Sióstr mojego Prapradziadka Władysława Spyry  PostWysłany: 14-03-2023 - 11:14
Sympatyk

O super Dziękuję będę tam szukała jej grobu

puszekOffline
Temat postu: Szukam Sióstr mojego Prapradziadka Władysława Spyry  PostWysłany: 14-03-2023 - 12:23
Sympatyk

Wincenty Ukleja i Zofia Spyra:
- ur córka Stanisława 29.X.1929r./Helęndry Kozienickie/par. Świerze (akt nr 92)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=3733757
lub
- ur syn Aleksander Tadeusz 3.I.1926r./Helęndry Kozienickie/par. Świerze (akt nr 12)
lub tutaj
- ur córka Janina 18.IX.1924r./Nowa Wieś/par. Świerze (akt nr 81)
lub

Kasia20015Offline
Temat postu: Szukam Sióstr mojego Prapradziadka Władysława Spyry  PostWysłany: 22-07-2024 - 21:46
Sympatyk

Witam chciałam ponowić post o Władysławie Spyrze szukam gdzie mógł być pochowany
Niestety nie mogę znaleść aktu zgonu i rodzina też niestety nic nie wie
INFORMACJIE O Władysławie urodził się 1892 roku w Stanisławicach Parafi Kozienice
Rodzice to Józef i Marianna Mąkosa ma on również Żonę Józefę z.d Mazan która jest pochowana w Pieckach woj. Warmińsko Mazurskie z swoim synem a on Władysławie właśnie niestety nic nie wiem więcej

PawelKossOffline
Temat postu: Re: Szukam Sióstr mojego Prapradziadka Władysława Spyry  PostWysłany: 22-07-2024 - 23:21
Sympatyk

Kasia20015 napisał:
Witam chciałam ponowić post o Władysławie Spyrze szukam gdzie mógł być pochowany
Niestety nie mogę znaleść aktu zgonu i rodzina też niestety nic nie wie
INFORMACJIE O Władysławie urodził się 1892 roku w Stanisławicach Parafi Kozienice
Rodzice to Józef i Marianna Mąkosa ma on również Żonę Józefę z.d Mazan która jest pochowana w Pieckach woj. Warmińsko Mazurskie z swoim synem a on Władysławie właśnie niestety nic nie wiem więcej

A wiesz jaka była przyczyna, że Józefa z podkozienickiej wsi trafiła do Piecek? Może znając "trasę" znajdziesz również miejsce. Jan urodził się w 1937 roku pewnie w Stanisławicach, skoro w 1938 zmarła tam w wieku 3 lat jego siostra Anastazja, więc raczej przed wojną nie przenieśli się na Mazury.

Pozdrawiam
Paweł

Kasia20015Offline
Temat postu: Re: Szukam Sióstr mojego Prapradziadka Władysława Spyry  PostWysłany: 23-07-2024 - 02:05
Sympatyk

Wiem że w latach 50 jego córka moja Prabacia dostała ziemię w Ludkowie Warmińskio Mazurskim po zmarłym mężu
Władysława Jaroszyńska z.d spyra i potem przeniosła się do Babięt i wiem że jej rodzeństwo i właśnie jej mama się tam przenieśli w tym Jan

Kasia

SerotoninkaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2024 - 08:27
Sympatyk

Kasiu, może jakąś wskazówkę znajdziesz w dokumentach notarialnych? Sporo tego zachowało się z Kozienic.

Ja mam podobną sytuację z zaginionym mężczyzną ze Stanisławic pod Kozienicami, ostatnio "widziany" w 1911 roki. Jego żonę i dzieci wszystkie wytropilam, żona zapewne w późniejszym wieku pozostawała przy córkach pod Warszawą, bo tam jest pochowana, a on jak kamień w wodę. Z dokumentów notarialnych dowiedziałam się, że odebrano mu dom za długi, które miał. Czyli sytuacja nie była prosta i czysta i mogła sprzyjać jakiejś tajemniczej śmierci nie wiadomo gdzie. Tak gdybam sobie...

Zgonow dzieci z 1938 roku w Stanisławicach nie zgłasza ojciec. Poza Anastazją umiera tam jeszcze drugie dziecko, gdzie matka jest podana Józefa Rybak, ale istnienie w jednej wsi dwóch Władysławów Spyra, żonatych z różnymi Józefami budzi wątpliwości, choć oczywiście wykluczone nie jest. Próbowałabym jeszcze zadzwonić do USC w Kozienicach i poprosić o odczytanie opisowego aktu ślubu ich córki Władysławy z 1936 roku, pewnie Ci nie udostępnią, ale może chociaż zgodzą się przeczytać, czy ojciec Władysławy żył, czy był obecny.

A do kancelarii cmentarza w Kozienicach dzwoniłaś?

Pozdrawiam
Ola

Pozdrawiam
Ola

PawelKossOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2024 - 10:51
Sympatyk

Serotoninka napisał:

Zgonow dzieci z 1938 roku w Stanisławicach nie zgłasza ojciec. Poza Anastazją umiera tam jeszcze drugie dziecko, gdzie matka jest podana Józefa Rybak, ale istnienie w jednej wsi dwóch Władysławów Spyra, żonatych z różnymi Józefami budzi wątpliwości, choć oczywiście wykluczone nie jest. Próbowałabym jeszcze zadzwonić do USC w Kozienicach i poprosić o odczytanie opisowego aktu ślubu ich córki Władysławy z 1936 roku, pewnie Ci nie udostępnią, ale może chociaż zgodzą się przeczytać, czy ojciec Władysławy żył, czy był obecny.

Pozdrawiam
Ola

Tak sobie gdybamy więc i ja pogdybam. Patrząc na liczbę Spyrów i Rybaków w okolicach to nie jest nieprawdopodobne zdarzenie. Warto zwrócić uwagę, że zmarła Józefa Spyra miała osiem lat.

Oczywiście historia "zniknięcia" prapradziadka jest ciekawa. Tym bardziej, że prababcia Władysława w momencie urodzenia Jana była już osiemnastolatką, więc powinna wiedzieć co się później stało z ojcem. Ale to chyba należy pozostawić rodzinie do rozważania.

Pozdrawiam
Paweł

Kasia20015Offline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2024 - 11:44
Sympatyk

[quote="Serotoninka"]Kasiu, może jakąś wskazówkę znajdziesz w dokumentach notarialnych? Sporo tego zachowało się z Kozienic.

Ja mam podobną sytuację z zaginionym mężczyzną ze Stanisławic pod Kozienicami, ostatnio "widziany" w 1911 roki. Jego żonę i dzieci wszystkie wytropilam, żona zapewne w późniejszym wieku pozostawała przy córkach pod Warszawą, bo tam jest pochowana, a on jak kamień w wodę. Z dokumentów notarialnych dowiedziałam się, że odebrano mu dom za długi, które miał. Czyli sytuacja nie była prosta i czysta i mogła sprzyjać jakiejś tajemniczej śmierci nie wiadomo gdzie. Tak gdybam sobie...

dzień Dobry nie jeszcze nie dzwoniłam ale spróbuję może czegoś się dowiem dziękuję bardzo a gdzie mogę znaleść akty notarialne?

SerotoninkaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2024 - 13:25
Sympatyk

Kasiu, dokumenty notarialne są w archiwum państwowym w Radomiu.

Czy masz akt ślubu Władysława i Jozefy? Napisz wszystko co o nich wiesz, to może być istotne, dać jakieś wskazówki.

Widziałam Twój profil na MyHeritage, tam masz podany rok zgonu Władysława 1941, co to za data? Skąd? Jakiś Władysław Spyra zginął wówczas w obozie koncentracyjnym, ale to chyba nie ten.

Wygląda na to że matka Józefy nazywała się Bronislawa Mazan i miała dwie córki jako panna, w tym Józefę, a potem wyszła za mąż za Wincentego Rybaka. Zresztą jego imię w 1853 roku po wejściu specjalnej ustawy Józefie na jej zadanie do pisano do aktu. Więc już raczej jestem pewna że Władysława, Anastazją i Józefa to córki tych samych rodziców.

Dziwne. Na MH jest informacja i narodzinach Jana w Stanisławicach w 1943 roku, inna ta data narodzin niż na nagrobku.

Ola W.

biala35Offline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2024 - 14:29
Sympatyk

Kasiu, proszę poszukaj na stronie GROBNET cmentarz Piecki jest pochowana Władysława Jaroszyńska ur 1920r,
Spyra Józefa ur. 1896r i Jan ur.1937r,

Pozdrawiam Bożena

Kasia20015Offline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2024 - 15:17
Sympatyk

Na Myhertige mam nie kompletne dane i nie prowadzę tam już drzewa jedynie używam Ancestry
Władysław Spyra urodzony 1892 w Stanisławicach rodzice Józef i Marianna Mąkosa
Władysław wziął ślub z Józefa Mazan i mieli oni 6 dzieci Moja prababcie
Władysławę Jaroszyńska z.d Spyra pochowana w Nawiadach
Henrykę Niemczyk z.d Spyra
Jana Spyrę 1937-2011 pochowany w Pieckach z swoją mamą Józefa Mazan
Tadeusza Spyrę pochowany w Pieckach
Marian Spyra
Józefa Spyra

PawelKossOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2024 - 19:03
Sympatyk

Kasia20015 napisał:
Na Myhertige mam nie kompletne dane i nie prowadzę tam już drzewa jedynie używam Ancestry
Władysław Spyra urodzony 1892 w Stanisławicach rodzice Józef i Marianna Mąkosa
Władysław wziął ślub z Józefa Mazan i mieli oni 6 dzieci Moja prababcie
Władysławę Jaroszyńska z.d Spyra pochowana w Nawiadach
Henrykę Niemczyk z.d Spyra
Jana Spyrę 1937-2011 pochowany w Pieckach z swoją mamą Józefa Mazan
Tadeusza Spyrę pochowany w Pieckach
Marian Spyra
Józefa Spyra

Tutaj
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 99-C4?i=19

jest jeszcze Anastazja, która zmarła na zapalenie płuc w wieku 3 lat.

Pozdrawiam
Paweł

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat