|
|
|
Autor |
Wiadomość |
nieswicz |
|
Temat postu: Księgi metrykalne par. Ew.-Ref. Wielkanoc k/Miechowa
Wysłany: 24-08-2022 - 14:36
|
|
Status: Offline
|
|
Interesuje mnie, czy jesszcze gdzieś istnieja księgi metrykalne par. kalwińskiej Wielkanoc koło Miechowa, skasowanej w 1848. Korzystał z nich Szymon Konarski w swej pracy "Szlachta kalwińska w Polsce" W-wa 1936.
Przed wojną znajdowały się w Archiwum Konsystorza Ew.-Ref. w Warszawie.
Czy Państwo wiedzą coś o ich losach po 1944?
Znalazłem w sieci wiadomość dotyczącą akt parafialnych tejże parafii, które po 1848 trafiły do Konsystorza Par. Ew.-Augsburskiej w Krakowie. Portal krakow.luteranie.pl
Artykul P. Agnieszki Godfrejów-Tarnogórskiej na tym portalu
QUOTE Ostatecznie parafię w Wielkanocy rozwiązano w 1848 roku. Księgi metrykalne i utensylia są teraz własnością krakowskiej parafii ewangelickiej UNQUOTE
Czy Państwo mieli okazję korzystać z tego zbioru? Czy jesst zindeksowany? Jeśli tak, to czy indeksy sa dostępne w sieci?
Mieszkam na południu Francji, więc stad kwerenda jest dosyć klopotliwa i wymagajaca sporych nakładów finansowych.
Będę wdzięczny za wszelką informację. |
|
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 24-08-2022 - 19:40
|
|
|
|
Jak znajdowały się w Archiwum Konsystorza Warszawskiego to na 99,99% nie istnieją, tak jak większość ksiąg parafii kalwińskiej w Warszawie.
Spory historyczny zbiór niemetrykalny, ale raczej akta parafii kalwińskich jest w rękopisach BUW
Proszę napisać do parafii ewangelickiej w Krakowie. Z moich doświadczeń z ewangelikami nie ma problemu w korzystaniu z archiwaliów.
Digitalizacją i indeksacja to inny problem.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
nieswicz |
|
Wysłany: 25-08-2022 - 23:41
|
|
|
|
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź i informację o zbiorze w BUW. Spróbuję zatem ścieżkę Parafii w Krakowie, a to może P. Agnieszka Godfrejów-Tarnogórska byla dobrzze poinformowana o zasobach tej parafii.
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator |
|
|
|
|
|
Brozek_Oskar |
|
Wysłany: 30-07-2024 - 16:27
|
|
|
|
Według inwentarzy rękopisów Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, księgi z parafii Wielkanoc zostały przekazane do AGAD przed II wojną światową i po wojnie zaginęły (zapewne jak inne dokumenty AGAD uległy celowemu całkowitemu zniszczeniu). W inwentarzu BUW (ksiąg, które nie weszły w skład zasobu BUW) to sygnatury 24-34, więc było 10 ksiąg metrykalnych parafii ewangelickiej w Wielkanocy.
Dokładniej były to:
księgi urodzeń, ślubów, zgonów i spisy komunikujących oraz akta wizytacyjne z lat 1637-1656, 1658-1789; 1795-1848.
Część ksiąg dotyczyła także parafii Lucjanowice.
Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek |
_________________ Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
|
|
|
|
|
StaromłyńskiDuda |
|
Wysłany: 31-07-2024 - 00:04
|
|
|
|
W parafii ewangelickiej w Krakowie posiadają część ksiąg ze zboru w Wielkanocy - jeśli nie oryginały, to skany. W 2006 roku kuzyn korespondował z tamtejszą kancelarią i uzyskał skany na CD. Także ja je dostałem - "Księga wtóra" od roku 1637 i "Księga trzecia" zawierająca chrzty, śluby, pogrzeby, komunie, konfirmacje oraz zapiski finansowe i faktograficzne z XVII i XVIII wieku. Nie wiem jak to wygląda ze strony formalno-prawnej, ale jeśli będzie zgoda dysponenta dokumentacji (parafia ewangelicka w Krakowie) na upublicznienie, to mogę przekazać skany do Skanoteki i indeksacji.
Pozdrawiam
Wojciech |
|
|
|
|
|
Brozek_Oskar |
|
Wysłany: 31-07-2024 - 08:56
|
|
|
|
Widzę, że w idealnym momencie odświeżyłem temat.
Wspaniała wiadomość - kolejny dowód na to, że nie wszystko z przedwojennego AGADu uległo zniszczeniu!
Bardzo ciekawe jednak jakim cudem ocalały te dwie księgi.
Były by to księgi o sygnaturach 25 i 26 z inwentarza Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego.
Faktycznie nie zauważyłem, że przy księdze 25 jest dopisane, że przechowywana "obecnie" (stan na 1973) w parafii ew.-augs. w Krakowie, przy czym w 1916 roku była jeszcze w Warszawie. Jest to księga wtóra kościoła ref. w Wielaknocy poczynająca się od 1637 roku, spisy ochrzczonych, komunikujących zawierających małżeństwa i zmarłych, ponadto wizytacje, kolekty, spisy wydatków i sesje starszych zbioru w Wielanocy i Lucjanowicach 1637-1656 [...] - z istotną adnotacją w księdze, że księga pierwsza zboru zaginęła.
Księga o sygnaturze 26 podobno była w czasie II Wojny w AGAD i dziwne, że ocalała. "Księgi trzecie zboru wielkanockiego" 1658-1789 - spisy ochrzczonych, komunikujących zawierających małżeństwa i zmarłych, wizytacje i rachunki.
Oprócz tego dopiero teraz widzę, że księga 27 - Księga zboru w Wielkanocy i Lucjanowicach 1656-1735 - spisy ochrzczonych, komunikujących, zawierających małżeństwa i zmarłych, wizytacje, kolekty, rachunki i sesje zborowe także była przechowywana w Krakowie a nie w Warszawie, więc powinna być częścią ocalałego zbioru.
Będzie wspaniale jak przekaże Pan PTG swoją kolekcję!
Jeśli chodzi o tak stare dokumenty i do tego metrykalia to nie ma żadnych przeciwskazań aby były one w publicznym dostępie i nie są chronione. Prezes PTG Michał Zieliński jako radca prawny często to zaznacza i dlatego Skanoteka ma taki bogaty zasób, bo nie ma żadnych przeszkód. Jeśli ma Pan wątpliwości to proszę o kontakt z nim i on na pewno wszystko wytłumaczy.
Nie tylko ja, ale wiele innych osób będzie bardzo szczęśliwa mogąc zajrzeć do ksiąg metrykalnych z Wielkanocy.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za informacje!
Oskar Brożek |
_________________ Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|