Autor |
Wiadomość |
Hermanos |
|
Temat postu: Endecja - jak poszukiwać przodka
Wysłany: 13-08-2022 - 11:41
|
|

Status: Offline
|
|
Cześć,
potrzebuję pomocy w odnalezieniu informacji na temat działalności politycznej mojego pradziadka.
Pradziadek w 1940 r. trafił do obozu koncentracyjnego w Dachau, gdzie też niedługo później zakończył żywot. Był tam najprawdopodobniej więźniem politycznym w związku z jego działalnością w endecji.
Czy macie pomysł gdzie można by szukać jakichkolwiek informacji na ten temat? Robiłem kilka podejść, ale nie trafiłem na absolutnie nic.
Może istnieją jakieś wykazy działaczy lub represjonowanych w Berezie Kartuskiej?
Skoro polityczne sympatie zapewniły pradziadkowi transport do Dachau, to musiało to być coś więcej niż politykowanie ze znajomymi przy kuflu piwa. |
_________________ Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
|
|
|
|
 |
w3w |
|
Temat postu: Re: Endecja - jak poszukiwać przodka
Wysłany: 13-08-2022 - 13:28
|
|

|
|
Hermanos napisał:
Cześć,
potrzebuję pomocy w odnalezieniu informacji na temat działalności politycznej mojego pradziadka.
Pradziadek w 1940 r. trafił do obozu koncentracyjnego w Dachau, gdzie też niedługo później zakończył żywot. Był tam najprawdopodobniej więźniem politycznym w związku z jego działalnością w endecji.
Czy macie pomysł gdzie można by szukać jakichkolwiek informacji na ten temat? Robiłem kilka podejść, ale nie trafiłem na absolutnie nic.
Może istnieją jakieś wykazy działaczy lub represjonowanych w Berezie Kartuskiej?
Skoro polityczne sympatie zapewniły pradziadkowi transport do Dachau, to musiało to być coś więcej niż politykowanie ze znajomymi przy kuflu piwa.
Myślę że nie da się pomóc w tym przypadku, skoro nie wiadomo nawet jak się ów pradziadek nazywał ani gdzie mieszkał.
Wojciech |
|
|
|
|
 |
Hermanos |
|
Wysłany: 13-08-2022 - 15:18
|
|

|
|
w3w napisał:
Hermanos napisał:
Cześć,
Skoro polityczne sympatie zapewniły pradziadkowi transport do Dachau, to musiało to być coś więcej niż politykowanie ze znajomymi przy kuflu piwa.
Myślę że nie da się pomóc w tym przypadku, skoro nie wiadomo nawet jak się ów pradziadek nazywał ani gdzie mieszkał.
Wojciech
Nie oczekuję, że zostanę przez kogoś wyręczony w poszukiwaniach. Proszę jedynie o wskazanie, gdzie mogę je rozpocząć. |
_________________ Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-08-2022 - 15:27
|
|

|
|
Zbieranie danych, po tym hipotezy.
Te postawione wyżej są bardzo daleko idące, ryzykowne, przerysowane. A pewnie niemało czytelników mogłoby użyć daleko mocniejszych określeń, a to dlatego, że nie ma informacji na czym opierasz te ryzykowane twierdzenia. Może coś za nimi stoi, może nie.
Jak rozumieć jednocześnie "działalność w endecji" i "nie trafiłem na absolutnie nic"? Ta działalność to jakiś fakt, informacja, wniosek z czegoś czy założenie przyjęte ? |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
 |
w3w |
|
Wysłany: 13-08-2022 - 16:04
|
|

|
|
Hermanos napisał:
w3w napisał:
Hermanos napisał:
Cześć,
potrzebuję pomocy w odnalezieniu informacji na temat działalności politycznej mojego pradziadka. [...]
Wojciech
Nie oczekuję, że zostanę przez kogoś wyręczony w poszukiwaniach. Proszę jedynie o wskazanie, gdzie mogę je rozpocząć.
Odpowiedź właściwa do zadanego pytania:
w bibliotekach, archiwach i w internecie.
Wojciech
PS.
A tak z ciekawości, przyjmując że prawdziwa pierwsza wypowiedź, może warto podać gdzie Pan już szukał? |
|
|
|
|
 |
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 13-08-2022 - 16:08
|
|

|
|
Oraz u znawców tematu „endecja”, cokolwiek to znaczy - SN, OWP, ONR, ONR ABC czy ONR Falanga. Liczba tych represjonowanych pomijając akcję zatrzymania po zabójstwie Pierackiego nie była aż tak pokaźna porównując z innymi więźniami Berezy tj. nacjonalistami ukraińskimi, komunistami róźnej nacji czy … paskarzami |
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-08-2022 - 16:15
|
|

|
|
Nie tylko w porównaniu, ale i w liczbach bezwzględnych
Pytanie czy dane przywoływane w opracowaniach są poprawne, czy nie było np maskowania prawdziwych przyczyn osadzenia formalnymi innymi.
Mnie bardziej "razi" (no nie razi mnie tak bardzo, bo nie kontrastuje bardzo:) sugestia, że zamordowanie w Dachau jest wiązane z Berezą. Niby nie wprost ale powiązane:( |
|
|
|
|
 |
w3w |
|
Wysłany: 13-08-2022 - 16:21
|
|

|
|
Tomasz_Lenczewski napisał:
Oraz u znawców tematu „endecja”, cokolwiek to znaczy - SN, OWP, ONR, ONR ABC czy ONR Falanga.
Z doświadczenia wiem że niekiedy owa „endecja”, a nawet jakaś "działalność" „w endecji” może oznaczać jedynie kanapowe sympatyzowanie i czytanie ich prasy.
Wojciech |
|
|
|
|
 |
Tomasz_Lenczewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-08-2022 - 19:19
|
|

|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Nie tylko w porównaniu, ale i w liczbach bezwzględnych
Pytanie czy dane przywoływane w opracowaniach są poprawne, czy nie było np maskowania prawdziwych przyczyn osadzenia formalnymi innymi.
Mnie bardziej "razi" (no nie razi mnie tak bardzo, bo nie kontrastuje bardzo:) sugestia, że zamordowanie w Dachau jest wiązane z Berezą. Niby nie wprost ale powiązane:(
To jest daleko idąca sugestia. Dla mnie to suche elementy życiorysu wymagające udokumentowania, a pytającemu nie bardzo wiadomo o co chodzi. Albo udaję przysłowiowego Leszka lub żeruje na naiwnych. Nie tak łatwo było trafić do Berezy szaraczkowi z „endecji” |
|
|
|
|
 |
Krystyna.waw |
|
Wysłany: 14-08-2022 - 14:27
|
|

|
|
Hermanos napisał:
Może istnieją jakieś wykazy działaczy lub represjonowanych w Berezie Kartuskiej
Prawie 3 tys. teczek personalnych więźniów - więc chyba także spis nazwisk - jest w archiwum państwowym w Brześciu wg. tej publikacji
https://pbc.biaman.pl/dlibra/publicatio ... 25/content |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
 |
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 14-08-2022 - 16:23
|
|

|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 14-08-2022 - 17:25
|
|

|
|
Ale chyba żadna z nich nie zawiera wyników badań całości, z informacjami o osadzonych choćby z archiwum z Brześcia.
https://dziedzictwo.archiwa.gov.pl/wp-c ... wodnik.pdf
Kod/Sygnatura: BY ГАБр ф. 98
Tytuł: Miejsce Odosobnienia w Berezie Kartuskiej
Берёза-Картузский концентрационный лагерь
Daty: 1934–1939
Rozmiary: 3 inw., 2919 j.a.
Dzieje zespołu: zespół opracowano w 1951 r.; ponownie w 1974 r.
Przedstawienie zakresu i zawartości (treści): inw. nr 1 – akta ewidencyjne uwięzionych, informacje organów śledczych i korespondencja z nimi nt. poglądów
politycznych i sytuacji uwięzionych; inw. nr 2 – akta ewidencyjne więźniów, korespondencja z UW Poleskim, Starostwem Powiatowym w Brześciu w sprawach personalnych; inw. nr 3 – akta ewidencyjne aresztowanych, zgłoszenia wojewodów i korespondencja z nimi w sprawie uwięzienia
w obozie, informacyjne powiadomienia agentów policji, doniesienia policjantów o aresztowaniach komunistów i in.
Archiwalne pomoce informacyjne: inw. książkowe z notatką historyczno-archiwalną.
Inw. nr 1 za l. 1934–1939, 2782 j.a.; inw. nr 2 za l. 1934–1939, 110 j.a.; inw.
nr 3 za l. 1934–1939, 27 j.a. Schemat układu akt w zespole.
Uwagi o publikacji: Они не стали на колени: Сборник воспоминаний
и документов о концлагере Берёза-Картузская, сост. В. Поссе,
Л. Аржаева, Минск 1966; W. Śleszyński, Obóz odosobnienia w Berezie
Kartuskiej 1934–1939, Białystok 2003.
Uwagi: zachowały się wykazy osób aresztowanych, więźniów i zwolnionych;
wykazy policjantów i pracowników więzienia.
https://dziedzictwo.archiwa.gov.pl/pl/b ... cznego%5D= |
|
|
|
|
 |
|