Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 18 września 2020

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Majewski_ŁukaszOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 24-11-2019 - 23:29
Sympatyk


Dołączył: 01-01-1970
Posty: 212
Skąd: Trójmiasto
Status: Offline
Witajcie,

Przejrzałem kilka programów genealogicznych offline i brakuje mi jednej funkcji (lub jej nie znalazłem/nie umiałem uruchomić).

Mianowicie chodzi mi duplikowanie gałęzi drzewa.
Spróbuję nakreślić o co dokładniej chodzi: przodek ma brata, brat emigruje z danej wsi i spotyka kobietę z którą się żeni. Kobieta okazuję się przykładowo przodkiem z innej gałęzi mojego drzewa. Przodek z bratem mają wspólnych rodziców.
Z tego co widziałem to muszę wpisywać podwójnie rodziców: w części drzewa z braćmi oraz w gałęzi kobiety, którą poślubił jeden z braci.

Może trochę to skomplikowane, ale jakoś do tej pory nie znalazłem na to rozwiązania, a takich sytuacji mam licząc na szybko przynajmniej dwie.

Przykładowo: w jednym z programów próbowałem nawet podstawiać to samo ID rodziców, ale aplikacja nie pozwala na taki zabieg.

Przy wizualizacji drzewa nie podoba mi się, że w kilku miejscach powtarzają się te same osoby.

Jest na to jakiś sposób w programach np. Gramps, DG II lub MHTB?
Jest jakikolwiek program, który oferuje to czego mi brakuje do szczęścia?

_________________
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 25-11-2019 - 00:00
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 21-04-2013
Posty: 1424
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Absolutnie nie nalezy niczego duplikowac. Nalezy te osoby polaczyc w jedna.
W ostatecznosci juz wpisanych polaczyc (merge).

_________________
pozdrawiam
Piotr
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
gorzolnikOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 25-11-2019 - 00:33
Sympatyk


Dołączył: 14-07-2017
Posty: 36

Status: Offline
W programie Gramps, przy tworzeniu nowej rodziny trzeba wybrać istniejącą osobę z listy, a nie dodawać nową.

Pozdrawiam,
Artur
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
NegrescaOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 25-11-2019 - 09:02
Sympatyk


Dołączył: 17-08-2018
Posty: 32

Status: Offline
W DGII też wybiera się istniejącą już osobę z listy.
Pozdrawiam
Jadwiga Kuźdub
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majewski_ŁukaszOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 25-11-2019 - 10:47
Sympatyk


Dołączył: 01-01-1970
Posty: 212
Skąd: Trójmiasto
Status: Offline
Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Jadwigo, możesz rozwinąć? "Bawiłem się" DG II i nie zauważyłem opcji wyboru istniejącej osoby - próbowałem tam wstawiać ręcznie ID osoby, ale aplikacja na to nie pozwalała. Musiało mi gdzieś umknąć wybieranie istniejącej osoby..

_________________
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
andrzej_baranOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 25-11-2019 - 10:53
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 29-05-2019
Posty: 130
Skąd: Warszawa
Status: Offline
W dg2 możesz dodać drugi związek wskazując innego partnera

_________________
Pozdrawiam
Andrzej Baran
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
NegrescaOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 26-11-2019 - 09:09
Sympatyk


Dołączył: 17-08-2018
Posty: 32

Status: Offline
W DGII wybór osób z listy jest możliwy zarówno przy dodawaniu małżonka osoby jak i dziecka.
Wystarczy wybrać z wpisanych już osób kogoś, otworzyć dla tej osoby "formularz" (dostępny po prawej stronie ekranu) i otworzy się formularz rodzinny. Dla dodania partnera związku będzie możliwe wpisanie go (jako nową osobę z programie) bądź wybór z listy. Podobnie z dziećmi tego związku: można wpisać "nowe" dziecko lub wybrać dziecko z listy.
Kliknięcie: "dodaj z listy" lub "wybierz z listy" otworzy planszę z listą wpisanych do programu osób, klikamy w tę która nas interesuje i jest ona dodawana w żądanym miejscu.
Mam nadzieję, że wystarczająco jasno to napisałam Smile
Pozdrawiam
Jadwiga Kuźdub
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majewski_ŁukaszOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 26-11-2019 - 09:25
Sympatyk


Dołączył: 01-01-1970
Posty: 212
Skąd: Trójmiasto
Status: Offline
Dziękuję za wyjaśnienie.
Faktycznie tak jest.
Jak testowałem program to wpisywałem przykładowe drzewo ręcznie (nie z pliku .ged), dlatego nie zauważyłem dodawania osób z listy. Wszystkich dodawałem po kolei, a później nie umiałem połączyć dwóch pozycji w jedną osobę.

Poważnie myślę nad zakupem DG II

Prawdopodobnie spełni moje wymagania.
Muszę jeszcze protestować wydruki w pdf. Wczoraj aplikacja stwierdziła, że ma zbyt mało pamięci do wygenerowania pliku. Nie używam starego sprzętu, a wersja demo ogranicza do 50 osób w drzewie - dlatego byłem niemiło zdziwiony.

Czy istnieje opcja w DG II, żeby na wydruku widniała informacja o małżeństwie z informacjami takimi jak: data, miejscowość zawarcia ślubu oraz w formie dodatkowego opisu np. nr aktu i parafia?

_________________
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
andrzej_baranOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 26-11-2019 - 10:11
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 29-05-2019
Posty: 130
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Wydruki pdf jakoś mnie nie zadowalają z tego programu, ale sąSmile Ładnie za to są tam poprowadzone przerywane linie jeśli jakoś gałęzie się łączą, niekoniecznie na jednym poziomie (czyli może być prababcia z jednej, a babcia z drugiej strony jako rodzeństwo).
Ale od tego jest gedcom aby go eksportować. Bez problemu otwieram w innych programach, mających ładniejsze drzewa, ale za to czegoś innego już nie mających (to są +- takich zabaw).
Osobiście mi się podobają grafy z Topoli od Pewu, ale tam duplikuje gałęzie dla wspólnych przodków.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej Baran
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majewski_ŁukaszOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 26-11-2019 - 10:27
Sympatyk


Dołączył: 01-01-1970
Posty: 212
Skąd: Trójmiasto
Status: Offline
Topola jak widziałem do uruchomienia lokalnie pod linuksem. Jest opcja na windowsa?

_________________
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
NegrescaOffline
Temat postu: Przydatna funkcja w budowaniu drzewa genealogicznego  PostWysłany: 26-11-2019 - 10:50
Sympatyk


Dołączył: 17-08-2018
Posty: 32

Status: Offline
Kiedy otworzy się "formularz rodzinny" dla danego związku, to u góry formularza jest opcja wydruk (pdf), trzeba na to kliknąć i wybrać opcję: widok związku. Utworzony zostanie raport (zapisany w sekcji: Raporty programu), stamtąd można go przenieść do dowolnego programu graficznego, albo wydrukować w pdf. Będzie to sylwetka popielatego drzewa z gałęźmi i zdjęcia (lub puste owale, jeśli nie wstawiliśmy zdjęć). Będzie też pod każdym zdjęciem imię i nazwisko osoby, data i miejsce urodzenia oraz data i miejsce śmierci, a ponadto przy związku małżeńskim (postaci będą umieszczone obok siebie, przedzielone kreseczką) będzie informacja o dacie i miejscu ślubu.
Nie widziałam w programie opcji zamieszczenia numeru aktu usc, chyba trzeba by zdefiniować samemu dodatkowe pola - a jest taka możliwość. Sama o tym myślę. Czy numer aktu znajdzie się na wydruku, tego nie wiem.
Co do samego wydruku, to wiadomo, będzie to raczej małe, zwłaszcza jak drzewo jest rozbudowane. Pod tym względem wydruki z programu Pevvu są czytelniejsze.
Oczywiście, program pevvu otwiera się pod windows, tu jest więcej informacji: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... acja.phtml

Pozdrawiam
Jadwiga Kuźdub
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2020 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.310160 sekund(y)