Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 21 października 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Janussz_R.Offline
Temat postu: GRAMPS - daty  PostWysłany: 18-02-2016 - 21:08
Sympatyk


Dołączył: 02-12-2007
Posty: 37
Skąd: Łódź
Status: Offline
Witam.
Obawiam się że jedynym sposobem w polskim Grampsie będzie konieczność zmiany na polskie nazwy miesięcy indywidualnie dla każdego zdarzenia.
Pozdrawiam Janusz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wiśniowiecki_MarekOffline
Temat postu: GRAMPS - daty  PostWysłany: 19-02-2016 - 09:41
Sympatyk


Dołączył: 16-04-2007
Posty: 179
Skąd: Wrocław
Status: Offline
Z tego co pamiętam (nie używałem Grampsa od dłuższego czasu), zmianę zapisu daty zmienisz w ustawieniach. W wersji którą miałem, daty zaciągnięte przed zmianą sposobu zapisu musiałem poprawiać każdą z osobna.
Pozdrawiam, Marek

_________________
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
michluOffline
Temat postu: GRAMPS - daty  PostWysłany: 20-02-2016 - 19:58
Sympatyk


Dołączył: 10-02-2014
Posty: 53
Skąd: Warszawa
Status: Offline
No niestety, na to wychodzi. Dziękuje za pomoc.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mariuszek69Offline
Temat postu: GRAMPS - daty  PostWysłany: 21-02-2016 - 18:19
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 13-12-2014
Posty: 41
Skąd: Ozorków
Status: Offline
Pewnie moja opinia na nic Ci się nie przyda, ale u mnie działa to prawidłowo.
Importuję dane z pliku .ged, w którym data jest w formacie np. "DATE 08 JUN 1847". W programie widzę datę zgodnie z tym co wybiorę w Ustawienia/Wyświetlanie/Format daty. Czyli np. 8.6.1847.
Gramps 4.2.1 pod Linuksem.

Pozdrawiam,
Mariusz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu: Problem z Gramps  PostWysłany: 22-06-2016 - 21:02
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 346
Skąd: Toruń
Status: Offline
Witam. Zainstalowałem Gramps i przy próbie importu pliku gedcom pojawia się błąd odczytu - "Twój plik jest uszkodzony. Wygląda na to, że został przycięty". W innych programach otwieram go bez problemu. Jak rozwiązać ten problem?
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
m.jankowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-06-2016 - 08:39
Sympatyk


Dołączył: 28-07-2013
Posty: 18

Status: Offline
Ja bym spróbował otworzyć plik innym programem/programami, w tym programie ponownie wyeksportować dane do gedcom (oczywiście pod inną nazwą) i spróbować otworzyć Grampsem ten nowy plik.
Używam Grampsa od bardzo dawna i większych błędów nie zauważyłem.

Pozdrawiam,
Michał

_________________
Pozdrawiam,
Michał
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-06-2016 - 10:16
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 346
Skąd: Toruń
Status: Offline
Nie pomaga.
Dodam, że Gramps działał, wszystko się popsuło po zmianie systemu na Windows 7/64.
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mago1989Offline
Temat postu:   PostWysłany: 05-09-2017 - 20:40
Sympatyk


Dołączył: 16-04-2017
Posty: 31
Skąd: Kraków
Status: Offline
Gramps jest całkiem niezły, jednak najbardziej przeszkadza mi domyślny podgląd drzewa. Czy nie da się zrobić tak, żeby wyświetlało się w "większej całości" jak na myheritage, albo coś podobnego ?

_________________
Marcin
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pyotr_pietrzakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-09-2017 - 21:06
Sympatyk


Dołączył: 26-01-2016
Posty: 16
Skąd: Kozienice
Status: Offline
Oprócz standardowego widoku jest jeszcze widok "Graph View". Może nie jest identyczny jak w MyHeritage ale "ogarnia" znacznie większy widok (można go przesuwać podobnie jak w MyHeritage).

Piotr P.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
m.jankowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-09-2017 - 22:06
Sympatyk


Dołączył: 28-07-2013
Posty: 18

Status: Offline
Nie znam MyHeritage, ale od kilku lat używam Grampsa i sobie chwalę. Na lewo od ikony domyślnego drzewa jest ikona zatytułowana "Konfiguruj aktywny widok". Tam, w zakładce Układ, można zmienić rozmiar drzewa.

_________________
Pozdrawiam,
Michał
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Maślanek_JoannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-11-2017 - 12:19
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 11-03-2014
Posty: 614

Status: Offline
Uwaga - ostrzegam Grampsowiczów!
Miałam starą wersję (3.4.8 ), która lepiej czy gorzej, ale jakoś działała. W niej miejscowości można było zapisywać "kilkustopniowo": były pola: miejscowość, parafia, chyba gmina i województwo oraz kraj, których używałam i wszystko prawidłowo się pokazywało.
Niestety po totalnym wywaleniu się programu zainstalowałam nową wersję - 4.2.5 i okazało się, że tam, gdzie było kilka informacji o miejscowości program widzi tylko jedną - najczęściej najszerszą. A te niższego rzędu zniknęły kompletnie !!! Nie ma!
Na moją większą biedę zorientowałam się dopiero po jakimś czasie i wprowadzeniu różnych nowych danych, więc cofnięcie się do starszej kopii też będzie wymagało ode mnie sporo przeklikania Sad

Lepsze jest wrogiem dobrego! Sad
Pozdrawiam i ostrzegam!
Joanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu: Sposoby na udokumentowanie naszych przodków.  PostWysłany: 16-05-2019 - 10:32
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 346
Skąd: Toruń
Status: Offline
Witam
Podpowiedz mi jak w Grampsie wygenerować (i zapisać) raport pokazujący np. wszystkich o nazwisku Nowak, z datami, miejscami itd.

Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EwaMollyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-05-2019 - 11:43
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 12-07-2018
Posty: 130
Skąd: Kielce/Wrocław
Status: Offline
Do tej pory korzystałam z Exela z tabeli w tym stylu https://www.chanur.com/2018/08/ancestor-table-charts/ - oczywiście dostosowanej do moich potrzeb.

O Grampsie słyszałam w innym, niż genealogiczny, kontekście. A wydaje się on być idealny do dużych zestawień. Skorzystam na 100%.

_________________
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.063772 sekund(y)