Autor |
Wiadomość |
Stanisław_Szwarc |
|
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic
Wysłany: 05-10-2012 - 20:52
|
|

Status: Offline
|
|
Witam,
Poszukuję kontaktu z osobami zainteresowanymi rodziną Brudnickich zamieszkałych w XIXw. we wsiach w okolicach Kłodawy (Złota, Ponętów). W szczególności z potomkami Szymona Brudnickiego syna Józefa, wnuka Andrzeja – ur. 1843, żonatego z Marianną Wojciechowską (śl. 1865). Potomków mogły mieć następujące dzieci Szymona: Katarzyna ur. 1872, w 1891 wyszła za Józefa Mamońskiego, Andrzej ur. 1873, Adam ur. 1877, Franciszek ur. 1882. Mam fragmentaryczne informacje o Brudnickich z okolic Kłodawy (prawdopodobnie spokrewnionych) i dość kompletne o potomkach Jana Brudnickiego – brata Szymona, którymi chętnie się podzielę. Niestety, jest w nich luka z lat 1890 – 1910. Mam nadzieję, że w rodzinie Szymona zachowała się jakaś pamięć o wydarzeniach z tamtych lat.
Pozdrawiam
Stanisław Szwarc |
|
|
|
|
 |
piotrpola |
|
Wysłany: 06-10-2012 - 09:49
|
|

|
|
Witam.
Mam kilku Brudnickich w swoich zbiorach.Może u Ciebie występują nazwiska Frątczak,Wrzesiński.
Proszę o kontakt pola@data.pl
Pozdrawiam.
Piotr |
|
|
|
|
 |
Marcin_Piotr_Zając |
|
Wysłany: 06-10-2012 - 09:55
|
|

|
|
Witam!
Piotrze, w moim drzewie występują Wrzesińscy właśnie z tych okolic (no, może troszkę na zachód od Kłodawy/Przedcza).
Wielu info nie mam o nich, póki co, ale mogę się nimi podzielić
Pozdrawiam, Marcin! |
_________________ szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
|
|
|
|
 |
Pieczątkiewicz_Krzysztof |
|
Wysłany: 06-10-2012 - 10:21
|
|

|
|
Mam zrobioną genealogię rodzin Brdowa i okolic na myheritage.pl . Ponad 8600 osób. Jest tu tylko Józefa Jachocka z domu Brodnicka ur.1822, żona Kazimierza Jachockiego. Mieszkali w Bugaju. Mieli syna Michała.
Jest też bardzo dużo Wrzesińskich.
Z Frątczaków jest tylko Łucja, żona Norberta Koczowskiego.
Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz |
|
|
|
|
 |
kujawiak |
|
Wysłany: 06-10-2012 - 13:39
|
|

|
|
Witam!
Przperaszam, że piszę w tym temacie, ale nie chcę robić tematu z powodu tego pytania. Panie Krzysztofie, czy w Pańskiej genealogii rodzin z okolic Brdowa przewija się Jan Gańczak urodzony 1870-1885, lub nazwisko Orzechowscy? |
|
|
|
|
 |
piotrpola |
|
Wysłany: 06-10-2012 - 14:36
|
|

|
|
Witam.
Trochę mi glupio, bo wtrąciłem sie z moimi Wrzesińskimi i fratczakami w pytanie Stanisława o Brudnickich.
Ale te nazwiska sie lączą, więc tak dużych wyrzutów sumienia nie mam.Np.Mateusz Frątczak w roku 1848 ożenił sie z Franciszką wrzesińską, a w 1833 Michał Wrzesiński ożenił sie z Wiktorią Brudnicką.
Moi Wrzesińscy pochodzą z Bierzwienna, Złota, Krzewo(k.Dąbia),Ponętów, Chełmno, a więc okolice Koła, Dąbia.
Nazwisko Frątczak pochodzi z Ponętowa.
Pozdrawiam.
Piotr |
|
|
|
|
 |
Polańska_Hanna |
|
Wysłany: 06-10-2012 - 16:16
|
|

|
|
Witam!
w mojej genealogii sa Brudniccy z Kalisza i okolic.Czy moga mieć związki z powyższymi?
Hanna. |
|
|
|
|
 |
Stanisław_Szwarc |
|
Wysłany: 07-10-2012 - 10:08
|
|

|
|
Witam Piotrze, daleki krewniaku, a raczej powinowaty, bo Brudniccy, to rodzina żony.
Zgadza się. Wiktoria to córka Andrzeja Brudnickiego i "Jadwigi z Woytkownów Woznianek" (tak zapisano w jednej z wcześniejszych metryk). To także siostra "mojego" Józefa Brudnickiego
Wiktoria urodziła się w Złotej par. Borysławice w 1815 numeru metryki niestety nie odnotowałam.
Brudniccy poruszali się po tych samych parafiach, co Wrzesińscy
Hanno, "moi" Brudniccy twardo siedzieli wokół Kłodawy, przynajmniej w I poł XIXw., więc Kalisz raczej nie wchodzi w rachubę.
Poza tym, nie o to mi szło.
Między 1890 a 1910 w rodzinie Jana Brudnickiego doszło do jakiejś tragedii, której nie mogę dociec. Przypuszczam, że jakieś echa mogły się zachować w rodzinie jego brata Szymona.
Pozdrawiam wszystkich Brudnickich z przyległościami
Staszek |
|
|
|
|
 |
piotrpola |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-10-2012 - 10:16
|
|

|
|
Wiam.
Bardzo się cieszę z odnalezienia powinowatego.
Jak pisałem część rodziny Brudnickich, z która miałem kontakt, mieszka(mieszkała) w Łodzi i Piotrkowie Trybunalskim. Jeżeli interesuje Ciebie kontakt z nimi to napisz na maila.
Pozdrawiam.
Piotr |
|
|
|
|
 |
DorotaBrudnicka |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-09-2023 - 21:56
|
|
|
|
Witajcie. Szukam wszelkich informacji o Brudnickich, przodkach pradziadka zamordowanego z wyroku sądu doraźnego katowickiego gestapo. Jego dokumenty zniszczono. Za pomocą genealodzy.pl doszłam do tego, że pochodził z Łanięt, ale jego rodzina to łódzkie i mazowieckie - Szarłaty Królewskie, Jeżów, Pieczewo. Czy mój Stanisław syn Józefa, wnuk Jakuba i prawnuk Augustyna, może mieć coś wspólnego z Waszymi? Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc. Dorota Brudnicka. |
|
|
|
|
 |
|