Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 17 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Stanisław_SzwarcOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 05-10-2012 - 20:52
Sympatyk

Status: Offline
Witam,
Poszukuję kontaktu z osobami zainteresowanymi rodziną Brudnickich zamieszkałych w XIXw. we wsiach w okolicach Kłodawy (Złota, Ponętów). W szczególności z potomkami Szymona Brudnickiego syna Józefa, wnuka Andrzeja – ur. 1843, żonatego z Marianną Wojciechowską (śl. 1865). Potomków mogły mieć następujące dzieci Szymona: Katarzyna ur. 1872, w 1891 wyszła za Józefa Mamońskiego, Andrzej ur. 1873, Adam ur. 1877, Franciszek ur. 1882. Mam fragmentaryczne informacje o Brudnickich z okolic Kłodawy (prawdopodobnie spokrewnionych) i dość kompletne o potomkach Jana Brudnickiego – brata Szymona, którymi chętnie się podzielę. Niestety, jest w nich luka z lat 1890 – 1910. Mam nadzieję, że w rodzinie Szymona zachowała się jakaś pamięć o wydarzeniach z tamtych lat.
Pozdrawiam
Stanisław Szwarc

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
piotrpolaOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 06-10-2012 - 09:49
Zasłużony
Sympatyk

Witam.
Mam kilku Brudnickich w swoich zbiorach.Może u Ciebie występują nazwiska Frątczak,Wrzesiński.
Proszę o kontakt pola@data.pl
Pozdrawiam.
Piotr

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Marcin_Piotr_ZającOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 06-10-2012 - 09:55
Zasłużony
Sympatyk

Witam!
Piotrze, w moim drzewie występują Wrzesińscy właśnie z tych okolic (no, może troszkę na zachód od Kłodawy/Przedcza).
Wielu info nie mam o nich, póki co, ale mogę się nimi podzielić Smile

Pozdrawiam, Marcin!

Pieczątkiewicz_KrzysztofOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 06-10-2012 - 10:21
Zasłużony
Sympatyk

Mam zrobioną genealogię rodzin Brdowa i okolic na myheritage.pl . Ponad 8600 osób. Jest tu tylko Józefa Jachocka z domu Brodnicka ur.1822, żona Kazimierza Jachockiego. Mieszkali w Bugaju. Mieli syna Michała.
Jest też bardzo dużo Wrzesińskich.
Z Frątczaków jest tylko Łucja, żona Norberta Koczowskiego.
Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz

kujawiakOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 06-10-2012 - 13:39
Zasłużony
Sympatyk

Witam!
Przperaszam, że piszę w tym temacie, ale nie chcę robić tematu z powodu tego pytania. Panie Krzysztofie, czy w Pańskiej genealogii rodzin z okolic Brdowa przewija się Jan Gańczak urodzony 1870-1885, lub nazwisko Orzechowscy?

piotrpolaOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 06-10-2012 - 14:36
Zasłużony
Sympatyk

Witam.
Trochę mi glupio, bo wtrąciłem sie z moimi Wrzesińskimi i fratczakami w pytanie Stanisława o Brudnickich.
Ale te nazwiska sie lączą, więc tak dużych wyrzutów sumienia nie mam.Np.Mateusz Frątczak w roku 1848 ożenił sie z Franciszką wrzesińską, a w 1833 Michał Wrzesiński ożenił sie z Wiktorią Brudnicką.
Moi Wrzesińscy pochodzą z Bierzwienna, Złota, Krzewo(k.Dąbia),Ponętów, Chełmno, a więc okolice Koła, Dąbia.
Nazwisko Frątczak pochodzi z Ponętowa.

Pozdrawiam.
Piotr

Polańska_HannaOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 06-10-2012 - 16:16
Sympatyk

Witam!
w mojej genealogii sa Brudniccy z Kalisza i okolic.Czy moga mieć związki z powyższymi?
Hanna.

Stanisław_SzwarcOffline
Temat postu: Brudniccy z Kłodawy i okolic  PostWysłany: 07-10-2012 - 10:08
Sympatyk

Witam Piotrze, daleki krewniaku, a raczej powinowaty, bo Brudniccy, to rodzina żony.
Zgadza się. Wiktoria to córka Andrzeja Brudnickiego i "Jadwigi z Woytkownów Woznianek" (tak zapisano w jednej z wcześniejszych metryk). To także siostra "mojego" Józefa Brudnickiego
Wiktoria urodziła się w Złotej par. Borysławice w 1815 numeru metryki niestety nie odnotowałam.
Brudniccy poruszali się po tych samych parafiach, co Wrzesińscy

Hanno, "moi" Brudniccy twardo siedzieli wokół Kłodawy, przynajmniej w I poł XIXw., więc Kalisz raczej nie wchodzi w rachubę.

Poza tym, nie o to mi szło.
Między 1890 a 1910 w rodzinie Jana Brudnickiego doszło do jakiejś tragedii, której nie mogę dociec. Przypuszczam, że jakieś echa mogły się zachować w rodzinie jego brata Szymona.
Pozdrawiam wszystkich Brudnickich z przyległościami
Staszek

piotrpolaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-10-2012 - 10:16
Zasłużony
Sympatyk

Wiam.
Bardzo się cieszę z odnalezienia powinowatego.
Jak pisałem część rodziny Brudnickich, z która miałem kontakt, mieszka(mieszkała) w Łodzi i Piotrkowie Trybunalskim. Jeżeli interesuje Ciebie kontakt z nimi to napisz na maila.
Pozdrawiam.
Piotr

DorotaBrudnickaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 29-09-2023 - 21:56

Witajcie. Szukam wszelkich informacji o Brudnickich, przodkach pradziadka zamordowanego z wyroku sądu doraźnego katowickiego gestapo. Jego dokumenty zniszczono. Za pomocą genealodzy.pl doszłam do tego, że pochodził z Łanięt, ale jego rodzina to łódzkie i mazowieckie - Szarłaty Królewskie, Jeżów, Pieczewo. Czy mój Stanisław syn Józefa, wnuk Jakuba i prawnuk Augustyna, może mieć coś wspólnego z Waszymi? Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc. Dorota Brudnicka.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat