Autor |
Wiadomość |
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu: Dźwińsk - Dyneburg metryki po roku 1914
Wysłany: 26-01-2025 - 16:00
|
|
Status: Offline
|
|
Dzień dobry,
szukam online metryk R-K urodzenia z Dźwińska (Dyneburga, Daugavpils) z lat późniejszych niż 1914, bo te częściowo znalazłam na Raduraksti, ale niestety mojego Juliana syna Jana Kulwiecia tam nie ma.
A ponoć urodził się, albo w 1914, albo 1915, lub ewentualnie w 1918. Takie daty mam podane w różnych dokumentach wojskowych.
W 1914 go nie znalazłam, więc może te późniejsze daty byłyby bardziej prawdziwe.
Może gdzies można je znaleźć online oprócz Raduraksti!? |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
mlszw |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-01-2025 - 21:36
|
|
|
|
Księgi dekanatu dolno-dyneburskiego za 1916 r. dostępne na stronach archiwum petersburskiego — opublikowane kolekcje to księgi chrztów i pogrzebanych. Te po I wojnie są w archiwum w Rydze. Nie wiem co się stało z księgami z czasów wojny. Być może zostały wywiezione w głąb Rosji. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
|
|
|
|
|
Marcin.Rybicki |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-01-2025 - 22:39
|
|
|
|
Z samego Dyneburga nie ma żadnych ksiąg w Petersburgu. |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-01-2025 - 07:51
|
|
|
|
Ojojoj, szkoda. To nic nie znajdę. Buuu.
Dzięki. |
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
Marcin.Rybicki |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-01-2025 - 08:27
|
|
|
|
Wiadomość z grupy Ciltskoki:
Metrical books of both Roman Catholic parishes of Daugavpils from that period are at the Latvian State historical archive. Apart from 1914 books that are available at Raduraksti, weddings and deaths for 1915 - 1918 are available only on the spot, while baptismal records are not accessible to general public at all due to personal data protection. |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-01-2025 - 08:36
|
|
|
|
Ooo, dziękuję. Ciekawe, czy jak się do nich napisze, to czy jest szansa na kwerendę i znalezienie stosownego aktu urodzenia. I jak wtedy będzie z ochroną danych osobowych. Ciekawe. |
Małgorzata_Kulwieć
|
|
|
|
|
|