Autor |
Wiadomość |
neumann |
|
Temat postu: Dobra Łubieńskich herbu Pomian
Wysłany: 15-10-2011 - 12:25
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
nawiązując nieco do wątku z tematu: https://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 806#99806, zwracam się do Was z pytaniem czy jesteście w stanie podać tytuły jakiś publikacji lub zespołów akt dot Łubieńskich herbu Pomian, a dokładniej ich dóbr we wsch wlkp na przełomie XVIII i XIX w.? Chodzi mi zwłaszcza o tereny parafii Staw Kaliski, Kalinowa, Wągłczew, Wojków. Może ktoś z Was zajmował się historią tego rodu i ma jakieś ciekawe informacje. Historia mojej owczarskiej rodziny ściśle wiąże się z terenami Łubieńskich
Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
|
|
Dendrophilus |
|
Temat postu: dobra Łubieńskich herbu Pomian
Wysłany: 15-10-2011 - 19:04
|
|
|
|
Witam!
W rejestrze diecezjów ks. Czaykowskiego występuje szereg dóbr w posiadaniu Łubieńskich (jest wątek poświęcony tylko tej publikacji). M.in. wspomina o wsi Kalinowa, parafia Kalinowa w powiecie sieradzkim, będącej własnością Michała Łubieńskiego, szambelana, kapitana wojsk koronnych.
Pozdrawiam
Dendrophilus |
|
|
|
|
|
zciszewicz |
|
Temat postu: dobra Łubieńskich herbu Pomian
Wysłany: 15-10-2011 - 21:24
|
|
|
|
Witam!
Mieszkam w Kalinowej i interesuję się historią wsi i rodziny Łubieńskich, jednak nie natrafiłem w swoich poszukiwaniach na nazwisko Nowicki. W Kalinowej j mieszka rodzina Nowickich,ale nie wiem skąd pochodzą.
Co do bycia rodzicami chrzestnymi przez szlachtę ,to nawet w Kalinowej przed II Wojną Światową ówcześni właściciele Murzynowscy występują w takiej roli.
Pozdrawiam Zbyszek |
|
|
|
|
|
neumann |
|
Temat postu: Re: dobra Łubieńskich herbu Pomian
Wysłany: 16-10-2011 - 12:46
|
|
|
|
zciszewicz napisał:
Witam!
Mieszkam w Kalinowej i interesuję się historią wsi i rodziny Łubieńskich, jednak nie natrafiłem w swoich poszukiwaniach na nazwisko Nowicki. W Kalinowej j mieszka rodzina Nowickich,ale nie wiem skąd pochodzą.
Co do bycia rodzicami chrzestnymi przez szlachtę ,to nawet w Kalinowej przed II Wojną Światową ówcześni właściciele Murzynowscy występują w takiej roli.
Pozdrawiam Zbyszek
Witaj,
Nowiccy z mojego drzewa zakotwiczyli na dłużej (w zasadzie są tam do dzisiaj) w sąsiedniej Warcie, a wcześniej los rzucił ich także do Góry, Stawu, Wągłczewa i wspomnianej już Kalinowej. Może nawet znajdują się jacyś ich potomni w Twoim drzewie? W połowie XIX w skoligaceni byli z Matuszyńskimi/Małuszyńskimi, Plesiakami i Janikami właśnie z Kalinowej.
Sami Nowiccy w Kalinowej bytowali za Siemiątkowskich
Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
|
|
|
|
|