Autor |
Wiadomość |
mirka0312 |
|
Temat postu: Denków
Wysłany: 08-10-2011 - 17:10
|
|
Status: Offline
|
|
Potrzebuję pomocy z parafii Denków
Witam.
Od jakiegoś czasu poszukuję przodków o nazwisku Siurek . Wspominałam już na ten temat na forum, jednak nadal nie mam odzewu, wiec utknęłam. Żeby dalej móc poszukiwać muszę dotrzeć do aktów z XIX wieku parafii Denków .Wiem, że jest ta parafia w trakcie indeksacji i nazwisko Siurek w tej parafii widnieje. Mieszkam bardzo daleko od Ostrowca Świętokrzyskiego i zdaję sobie sprawę że napisanie do parafii w Ostrowcu nie przyniesie efektu, ponieważ próbowałam dzwonić bez rezultatu. Moja prośba, to gdzie mogę zwrócić się o kserokopię aktów dotyczących nazwiska Siurek z parafii Denków , która jest w trakcie indeksacji a w genetyce metryki są skany UMZ tylko z lat 1814-1817 i M z 1896-1855.
Pozdrawiam Mirka |
|
|
|
|
|
ziolek70 |
|
Temat postu: Potrzebuję pomocy z parafii Denków
Wysłany: 10-10-2011 - 17:43
|
|
|
|
Z tamtejszymi parafiami jest troche kłopot.
W AP KIelce mają Denków od 1892-1907 UMZ
W bibliotece Diecezjalnej w Sandomierzu maja IMHO 1810-1885 UMZ - ale nie wiem czy całe.
Tez mam daleko i raz tylko udało mi sie namówic kuzyna do odwiedzin Sandomierza.
Chciałbym dostac w ręcę Denków U 1891 ale nie wiem skąd?!
IMHO to co jest indeksowane to z akt w parafii Denków. Ale jakie tam roczniki sa to nie wiem.
Sam niecierpliwie czekam na indeksację;(
A dzwonic to można w pon, śr, piątki od 15- do 16-30, ale wątpię, aby komus sie chciało szukac .... |
|
|
|
|
|
saturnin |
|
Wysłany: 10-10-2011 - 18:34
|
|
|
|
Witam Panie Arturze!
Proszę mi wybaczyć moja ignorancję, ale co to jest to IMHO ?
A jakie miejcowości Państwa interesują? W AP Sandomierz są Księgi Ludności Stałej z końca XIX w. Jednak chyba nie dla Denkowa, jeśli dobrze pamiętam.
Piotr |
|
|
|
|
|
mirka0312 |
|
Wysłany: 10-10-2011 - 19:15
|
|
|
|
Witam
Przeglądając w genetyce metryki województwa świętokrzyskiego wywnioskowalam ,że Pan Pronobis indeksuje parafię Denków, więc widocznie ma dostęp do ksiąg metrykalnych. Niestety nie mogę się z Pronobisem skontaktować .
Mirka |
|
|
|
|
|
ziolek70 |
|
Temat postu: Re: Potrzebuję pomocy z parafii Denków
Wysłany: 10-10-2011 - 20:03
|
|
|
|
saturnin napisał:
Proszę mi wybaczyć moja ignorancję, ale co to jest to IMHO ?
a to naleciałości z grup dyskusyjnych, z angielskiego skrót - moim skromnym zdaniem. Postaram sie nie uzywać.
saturnin napisał:
A jakie miejcowości Państwa interesują? W AP Sandomierz są Księgi Ludności Stałej z końca XIX w. Jednak chyba nie dla Denkowa, jeśli dobrze pamiętam.
Witam Panie Piotrze, W AP Sandomierz nie ma Denkowa, ale w bibliotece diecezjalnej są, tylko mi odpisali, że trzeba przyjechać własną osobą
Pomiędzy Biblioteką w Sandomierzu a AP KIelce jest luka kilku lat.
Jak znajdę akt urodzenia mojej PraBabci z Denkowa z 1891 roku to będę wiedzial jakie parafie mnie interesuja najbardziej. |
|
|
|
|
|
ziolek70 |
|
Temat postu: Re: Potrzebuję pomocy z parafii Denków
Wysłany: 10-10-2011 - 20:19
|
|
|
|
mirka0312 napisał:
Witam
Przeglądając w genetyce metryki województwa świętokrzyskiego wywnioskowalam ,że Pan Pronobis indeksuje parafię Denków, więc widocznie ma dostęp do ksiąg metrykalnych. Niestety nie mogę się z Pronobisem skontaktować .
Mirka
Też tak myslę, jak Pani. Być może Pan Pronobis ma dużo pracy i tutaj nie zagląda. Człowiek robi Szewne i Denków. Współpraca Z parafiami to delikatna sprawa..
Jeśli sie nie odezwie to pozostaje czekać, aż skończy indeksację. |
|
|
|
|
|
saturnin |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-10-2011 - 20:36
|
|
|
|
Zaskoczył mnie Pan tą informacją Panie Arturze. Jakiś czas temu szukałem tych metryk po całym Sandomierzu i wszędzie mówiono mi, że nie ma. Ciekawe, co by to mogło być? Oryginały są w parafii. Czyżby duplikaty? Ale te powinny były trafić chyba do sądu a potem do państwowego archiwum.
Nie chodziło mi o parafie, tylko o miejscowości leżące na terenie dawnej parafii denkowskiej, w których mieszkali Pana przodkowie.
Piotr |
|
|
|
|
|
pronobis |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-10-2011 - 21:43
|
|
|
|
Witam wszystkich zainteresowanych Denkowem.
Jak najbardziej tutaj zaglądam i staram się być na bieżąco.
Chciałbym wyjaśnić kilka spraw - w tej chwili indeksuję Denków, kończę zgony parafii Szewna, a także zaczynam trochę Ruszków.
Mam też skany kilku innych okolicznych parafii i jak skończę to na czym mi zależy to może zrobię indeksy.
Wszystkie zdjęcia robię sam i zajmuje mi to wiele czasu(bo to faktycznie bardzo delikatna sprawa) więc nie mogę poświęcić indeksacji tyle czasu ile bym chciał.
Mogę pomóc w pojedynczych sprawach, odszukać jakieś konkretne akty, ale skanów nie wysyłam ponieważ nie jestem upoważniony.
Pani Mirko - Siurkowie w Denkowie i okolicznych parafiach bardzo się rozrodzili i jest to kilkadziesiąt aktów do spisania , na to naprawdę nie mam czasu. niestety musi Pani poczekać aż Jacek Młochowski zamieści wszystkie zdjęcia które też robił w Denkowie.
Oryginały akt są na parafii, duplikaty spaliły się w sądzie pokoju w Opatowie w czasie wojny, mała część była w Starachowicach , a teraz w Kielcach.Raczej nie ma żadnych akt metrykalnych w Sandomierzu, może są jakieś inne dokumenty dotyczące Denkowa.
Pozdrawiam
Darek |
|
|
|
|
|
ziolek70 |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-10-2011 - 22:59
|
|
|
|
pronobis napisał:
Mogę pomóc w pojedynczych sprawach, odszukać jakieś konkretne akty, ale skanów nie wysyłam ponieważ nie jestem upoważniony.
Gdyby Pan trafił na 1891 U Denków to prosiłbym o informacje o Anieli Kubala. Dziękuje.
pronobis napisał:
Oryginały akt są na parafii, duplikaty spaliły się w sądzie pokoju w Opatowie w czasie wojny, mała część była w Starachowicach , a teraz w Kielcach.Raczej nie ma żadnych akt metrykalnych w Sandomierzu, może są jakieś inne dokumenty dotyczące Denkowa.
Ma Pan racje, tez tak słyszałem .. ale to chyba nie do końca tak jest .... pozwole sobie zamieścić fragment maila jaki otrzymałem pytając o Denków w Bibliotece w Sandomierzu:
>> Regestr pokładnego kościoła w Ostrowcu z lat 1811-1886. 40x28 118s.
>> Akta stanu cywilnego (urodzeń, zapowiedzi, małżeństw, zgonów) gminy Ostrowiec z lat 1812-1819. 38 x 25 320 s.
>> Akta stanu cywilnego (urodzeń, zapowiedzi, małżeństw, zgonów) gminy Ostrowiec z lat 1820-1825. 38 x 25 187 s.
Ale tam trzeba pojechać samemu - nie robią kwerend i można poprosić o skan. Nie wiem czy jest ciągłość lat.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
mirka0312 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-10-2011 - 18:03
|
|
|
|
Witam Panie Darku.
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Wiem ,że indeksacja metryk pochłania mnóstwo czasu. Ja mam go bardzo dużo , więc mogę pomóc Panu w indeksacji o ile to możliwe, gdyż mieszkam bardzo daleko od Ostrowca Świętokrzyskiego.
Podaję mój adres e-mail mirka0312@wp.pl
Pozdrawiam Mirka |
|
|
|
|
|
ziolek70 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-10-2011 - 22:43
|
|
|
|
Pani Mirko nie wiem czy to cos pomoże ale w Ćmielowie znalazłem:
172/1892 Julianna Siurek (Aleksander, Franciszka Kowal)
212/1894 Piotr Siurek (Jan , Joanna Kawińska)
Piotr zawarł związek małzeński w Denkowie w 1921 z Heleną Rędzianką lub Rędzierską
a nastepnie w 1933 z Józefą Góra też w Denkowie.
Art |
|
|
|
|
|
mirka0312 |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-10-2011 - 13:15
|
|
|
|
Witam
Dziekuję za podane przez Ciebie dane Siurków. Wiem , że są oni w mojej rodzinie, ale niestety żeby ich powiązać muszę poszukać akt małżeński mojego przodka Wawrzyńca Siurka z Marianną Stepień z przed 1798 r. , którzy prawdopodobnie brali ślub w parafii Wszechświęte. Parafia Wszechświęte ma księgi parafialne od 1798 r. więc mam problem . Może ktoś mnie naprowadzi jak mam szukać dalej .
Mirka |
|
|
|
|
|
pronobis |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-10-2011 - 18:02
|
|
|
|
Aniela Kubala - ur 23.12.1891 w Przyborowiu, córka Stanisława 41 i Wiktorii z Głogowskich 46
W akcie stoi, że nadano imię Helena (Gielena) , natomiast z boku aktu i indeksie jest Aniela
Chrzestni - Filip Smyła i Marianna Wesołowska
Pozdrawiam
Darek |
|
|
|
|
|
ziolek70 |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-10-2011 - 23:06
|
|
|
|
pronobis napisał:
Aniela Kubala - ur 23.12.1891 w Przyborowiu, córka Stanisława 41 i Wiktorii z Głogowskich 46
W akcie stoi, że nadano imię Helena (Gielena) , natomiast z boku aktu i indeksie jest Aniela
Darek
Dziękuje bardzo za te informacje. Wszyscy wołali Aniela.
Mogę dalej szukać rodziny
Art
|
|
|
|
|
|
saturnin |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-10-2011 - 13:32
|
|
|
|
Panie Arturze!
Nie wiem, czy w sprawie wspomnianych wyżej akt, przechowywanych w bibliotece seminaryjnej w Sandomierzu, na skutek jakiegoś nieporozumienia, nie wprowadzono Pana w błąd. Ja podejrzewam, że w tym przypadku może chodzić o parafię św. Michała w Ostrowcu Św., a nie o Denków. Dlaczego? Otóż do1954 r. Denków był samodzielnym miastem (po 1869 r. – osadą), zatem w nazwie powinno stać: pokładne kościoła denkowskiego - tymczasem jest: kościoła ostrowieckiego. Ponadto w aktach opublikowanych w projekcie METRYKI, pochodzących mniej więcej z tego samego okresu (1814-17), spotyka się formułę: „Przed nami …(tu nazwisko) wikarym Kościoła Denkowskiego Gminy Denkowskiej ( …)”. To by znaczyło, że w Denków też była siedzibą władz gminnych (skądinąd wiem, iż miasteczko, po utracie praw miejskich, przez jakiś czas należało do gminy Częstocice).
Myślę, że na wszelki wypadek trzeba by się jeszcze raz upewnić, przed podjęciem decyzji o wyjeździe do Sandomierza.
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
|
|
|