Autor |
Wiadomość |
Komentarze |
|
Temat postu: Horbowski-Zaranek Piotr - Historia rodziny (komentarz)
Wysłany: 27-09-2011 - 12:46
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Wysłany: 27-09-2011 - 19:19
|
|
|
|
Piękna opowieść i wspaniały przykład genealogicznej pasji.
Gratuluję!
Pozdrawiam
Aneta Kaczmarek |
|
|
|
|
|
Zieliński_Piotr |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-09-2011 - 06:22
|
|
|
|
Przyłączam się do gratulacji !
Jestem mile zaskoczony. Spodziewałem się suchych wyliczanek nazwisk i dat. A tu niespodzianka.
Jest to wciągająca czytającego, przepiękna opowieść o trzech wiekach przeplatających się ze sobą historii Rzeczpospolitej i dziejów jednego z zasłużonych dla Niej rodów.
Tradycja spotkań rodzinnych w rodowym „gnizdzie” godna pozazdroszczenia i kontynuowania.
Z uszanowaniem
Piotr Zieliński |
|
|
|
|
|
Horbowski_Jerzy |
|
Wysłany: 15-11-2011 - 12:23
|
|
|
|
Cieszę się, że kogoś zainteresowała (spodobała się) historia rodu, do której mój ojciec tak długo i skrupulatnie dochodził. Ja dopiero "raczkuję" w tym temacie, nawet nie wiem za bardzo jak się poruszać po tej stronie, gdzie jest tak dużo potencjalnych informacji. Ale pierwszym moim krokiem aby utrwalić zarówno w/w historie rodu jak i wspomnienia ojca z czasów II w.ś. będzie wydanie niewielkiej książki dla rodziny (nakład może 100-150 egz.). Kiedyś, kiedy ojciec jeszcze żył ja niestety jeszcze "nie dorosłem" - teraz kiedy ojca zabrakło, kiedy przeczytałem jego wspomnienia zaczynam być dumny zarówno z niego, z naszego nazwiska jak i z naszych korzeni. Mam nadzieję , że kiedyś, może juz niedługo będę miał troszkę więcej czasu na TE WŁAŚNIE SPRAWY. Pozdrawiam, Jurek |
|
|
|
|
|
Denysiuk_Paulina |
|
Wysłany: 17-01-2015 - 15:00
|
|
|
|
Mój dziadek nazywał się Zaranek - jego ojciec wraz z rodzicami mieszkali w Chełmie. Czy to ta sama linia? Województwo lubelskie. |
|
|
|
|
|
GRUSZECKIMAREK |
|
Wysłany: 23-03-2015 - 19:13
|
|
|
|
Wspomniana Elzbieta Krzeska jest moją ciocią, jej tato Paweł Krzeski był bratem mojej babci Sabiny Gruszeckiej, na cmentarzu w Horbowie jest pochowana moja prababka Rozalia Krzeska. Horbów i kolonię Horbów znam bardzo dobrze. W latach siedemdziesiatych jeżdziłem tam na wakacje właśnie do Pawła Krzeskiego jego żony Tatiany i córki Elżbiety. Z ich gospodarstwa widać było z oddali horbowski kościół, pamiętam że często wspominano nazwisko Horbowski. Naszą rodziną byli również sąsiedzi Krzeskich na koloni Horbów Stanisław i Zofia Zajacowie ich syn Janusz i córka Marzena. Wspomniana aleja lipowa,stare dęby i jesiony to zapewne gospodarstwo Zająców.Na przeciw ich gospodarstwa stala ogromna stodoła za nia stary park a w parku grobowiec ponoć jakiegoś generała.Ostatni raz w Horbowie byłem w 82 roku.Horbów jest także częscią historii moje rodziny Gruszeckich i Krzeskich.Z poważaniam Mariusz Gruszecki |
|
|
|
|
|
Ludwik_Olczyk |
|
Wysłany: 21-01-2023 - 15:40
|
|
|
|
Szanowni Państwo.
Żonami Kazimierza Zaranka Horbowskiego, starosty żmudzkiego (syna Jana, stolnika brzeskiego) były: 1. Katarzyna Przewłocka 2. już 1688 Eleonora Szemiot, ciwunówna birżańska 3. 1710 Joanna Chodkiewiczówna, oboźnianka litewska. Jego dzieci: Piotr Kazimierz, w 1730, starosta płotelski i Marianna, żona Jana Kiełczewskiego.
Pozdrawiam serdecznie. |
_________________ http://forum.rodygrodzienskie.pl
|
|
|
|
|
elizamathia |
|
Wysłany: 22-01-2023 - 04:13
|
|
|
|
Wielkie dzięki za przywrócenie tematu.
Również w swoim drzewie mam Zaranków Horbowskich i oto co się wydarzyło w mojej gałęzi:
W 1654 Zofia Teofila Zaranek Horbowska wyszła za Mikołaja Szkulteckiego (jest informacja w Niesieckim a transakcje opisane w księgach grodzkich chełmskich, majątek Kulczyn).
Ojcem Zofii był Jan a matką Katarzyna Drohojowska, córka Krzysztofa i Katarzyny Męcińskiej. Ślub zapisany w Castr. Sanoc. Inscr. Lib. 59 f. 273 i 275 rok 1630, źródło wzięte z Kroniki Drohojowskich. Jan na którejś wyprawie stracił rękę bo w rejestrze popisowym w 1649 w Ziemi Chełmskiej figuruje jako bezręki, wysyłający konia i zastępcę (Centralne Archiwum Hist w Mińsku, CGIA 1740, n. 6, kl. 441-446v w: Popisy (okazywania) szlachty w Rzeczypospolitej w II połowie XVII w. Popis Chełmian z 7 sierpnia 1649 roku, red. Kozyrski, Rocznik Chełmski, nr 7, 2001, s. 341-358).
Ojcem Jana Zaranka Horbowskiego był Paweł, sędzia brzeski. Ta informacja przy okazji ślubu Zofii ze Szkulteckim.
W księgach ziemskich brzeskich pod 1629 r. jest opisana transakcja dotycząca Przegalin Dużych, osobami występującymi w akcie i właścicielami jest wdowa po Pawle Zofia z Kazanowa Pawłowa Zaranek Horbowska oraz jej synowie Jan i Paweł. Nie wiem czy to ci sami ojciec z synem co opisani powyżej. Trudno wyjść poza te informacje nie mając dostępu do ksiąg, ten jeden akt akurat był w necie. Nie wiem jak Paweł był spokrewniony z resztą tu opisanych Zaranków. Trudno powiązać jedno z drugim.
Eliza |
Ostatnio zmieniony przez elizamathia dnia 22-01-2023 - 18:40, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Ludwik_Olczyk |
|
Wysłany: 22-01-2023 - 12:58
|
|
|
|
Szanowna Pani.
Paweł Zaranek Horbowski, sędzia grodzki brzeski był ożeniony z Zofią Kazanowską. Musiała być bliską krewną innej Zofii Kazanowskiej, córki Pawła, sędziego łukowskiego, która poślubiła Piotra Pocieja, pisarza ziemskiego brzeskiego, skoro na to pokrewieństwo powołuje się w 1673 Paweł Samuel Zaranek Horbowski, stolnik brzeski, rezygnując z urzędu na rzecz Adama Pocieja, syna tegoż Piotra i Kazanowskiej.
Tenże Piotr Samuel jest ojcem Kazimierza Jana, starosty żmudzkiego, bezwzględnego dowódcę jednej z fakcji wojny domowej na Litwie, zwanej sapieżyńską.
Warto zajrzeć do "Urzędników WKsL. Spisy. Województwo Brzeskie", pod red. prof. Rachuby. Wersja pdf jest dostępna na stronie RCiN.
Zarankowie byli też urzędnikami w w Powiecie Wołkowyskim, czy Województwie Mścisławskim, a zdaje się że i w Powiecie Orszańskim.
Pozdrawiam serdecznie. |
_________________ http://forum.rodygrodzienskie.pl
|
|
|
|
|
elizamathia |
|
Wysłany: 22-01-2023 - 18:55
|
|
|
|
Uzupełniłam poprzedni post o źródła moich informacji.
Ponadto wiadomo, iż Paweł Zaranek Horbowski sędzia brzeski był klientem kasztelana wileńskiego Hieronima Chodkiewicza (APKr., ASang. 51, s. 25–28, H. Chodkiewicz do zjazdu słonimskiego, z Brześcia Litewskiego, 20 stycznia 1600, za: A. Radaman, M. Ferenc, Rejestr senatorów i posłów na sejmie walnym warszawskim 9 lutego – 21 marca 1600 r., „Zeszyty Naukowe UJ. Prace Historyczne”, z. 131, 2004, s. 89–107).
Dziękuję panu Ludwikowi za uzupełnienia i polecaną literaturę.
Eliza |
_________________ Eliza
|
|
|
|
|
|