Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 28 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Michał_ZielińskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2011 - 18:40
Zasłużony
Zarząd PTG

Status: Offline
Mateusz, bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas i trud icon_smile ) Maciej to na pewno brat Konstantego - imiona i nazwisko panieńskie matki się zgadza!! Mam teraz dane o ich wieku i mogę w przybliżeniu ustalić datę urodzin!! Jak kiedyś odwiedzę Siedlce to przeszukam też inne roczniki.
Wielkie Dzięki!!
Pozdrawiam serdecznie!
Michał Zieliński

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Mirek80Offline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2011 - 19:55
Zasłużony
Sympatyk

Bardzo dziękuję Panie Mateuszu! Jeżeli w przyszłości udałoby się Panu sprawdzić kolejne roczniki i odnaleźć akt zgonu Antoniego Kurka, to bardzo bym prosił jeszcze o zanotowanie numeru tego aktu, abym mógł zamówić jego skan.

Nie chciałbym nadużywać Pańskiej uprzejmości, ale zupełnie zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy. Byłbym niezmiernie zobowiązany gdyby udało się Panu sprawdzić jeszcze rodziców Marcina Kaczorka i Anny Szczęsnej z Lubów w ich akcie ślubu z 1841 roku w parafii Kiczki.

Raz jeszcze serdecznie dziękuję.

InulaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-08-2011 - 09:27
Zasłużony
Sympatyk

Panie Mateuszu - bardzo, ale to bardzo Panu dziękuję Smile
Co prawda Józef Dąbrowski nic mi nie mówi, nie trafiłam jeszcze na Józefa, ale Mordy bardzo często pojawiają się w opowiadaniach rodzinnych. Moja mama jako dziecko jeździła do Mordów, być może ten Józef jest 'mój'. Poszukam dokładniej, popytam rodziny, być może komuś coś się przypomni Smile

Jeszcze raz dziękuję serdecznie Smile

Poszukuję Wesołowskich i Duszyńskich z powiatu słupeckiego (m.in. Cienin Kościelny, Słupca)
oraz Dąbrowskich i Jońskich - Siedlce, Mordy, Kolonia Biel, Mrozy...

eve174Offline
Temat postu:   PostWysłany: 29-08-2011 - 00:05
Sympatyk

Dziękuję bardzo !

Jestem niezmiernie wdzięczna... jestem zdziwiona, iż jest tam tyle osob o tym nazwisku.. Jeszcze raz dziękuję za włożony wysiłek.
Czy wie Pan może czy zachowały się jakieś hipoteki dla Dąbrówki wyłazy ?

Pozdrawiam serdecznie,
Ewa

Marek_ŻurawieckiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-08-2011 - 20:10
Zasłużony
Sympatyk

Panie Mateuszu, gdyby znowu zaglądał Pan do ksiąg Siedlec, to bardzo proszę o ponowne sprawdzenie aktu urodzenia Jana Fabierkiewicza - burmistrza Sochaczewa tym razem w 1859 roku - takie są ostatnie ustalenia do których dotarłem na stronie miłośników historii Sochaczewa
Pozdrawiam serdecznie
Marek Żurawiecki

A.KubaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-09-2011 - 14:41
Zasłużony
Sympatyk

Witam,
Mam prośbę do odwiedzających archiwum w Siedlacach o zerknięcię do akt z parafii Jakubów - jeżeli dobrze oszacowałem to z miejscowości Przytoczno/Przytoczny akt urodzenia Michała Dąbrowskiego s. Jana i Barbary ur. ok 1816 roku icon_smile
Z góry serdecznie dziękuję

syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola

apogorzelskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-09-2011 - 08:56
Zasłużony
Sympatyk

Witam
Poszukuje aktu ślubu mojej prababci Petroneli Wróblewskiej z Józefem Kopeć. Chciałabym go odnaleźć ponieważ w akcie urodzenia mojej prababci jest najprawdopodobniej błąd w nazwisku jej mamy, ale żeby to potwierdzić potrzebuje tego dokumentu. Ich pierwszy syn urodził się w Siedlcach 14.12.1905r więc ślub mógł byc zawarty ok 1903-1905. Akt ten najprawdopodobniej może się znajdować albo w Siedlcach, albo w parafii Liw z której pochodzi moja prababcia. Poniżej podaje numery zespołów:
zespół: 220/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej pod wezwaniem Świętego Stanisława w Siedlcach
zespół: 186/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Liwie powiat Węgrów
Bardzo proszę o pomoc, dla mnie najważniejsza informacją będzie czy w ogóle tam się pobrali, rok i numer aktu. Wtedy będę mogła zamówić skan w AP.
Pozdrawiam
Ania Pogorzeslka

Mateusz_SzmitkowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-09-2011 - 15:17
Sympatyk

Witam po dłuższej przerwie.

do Marek_Żurawiecki:

Przeszukałem lata 1856-1860 w Siedlcach i nadal ani śladu. W ogóle brak takiego nazwiska w księgach.

do eve174:

W hipotece wojewódzkiej Dąbrówki Wyłazy dotyczą sygnatury od 139 do 146. Z czego wzmianka o Jastrzębskich w inwentarzu była przy sygnaturach 143 i 146.

do Mirek80:

Kiczki 1841r. akt 5 : Ślub wzięli Marcin Kaczorek (24l. wdowiec) syn Franciszka i Małgorzaty z Rudzkich, z Anną z Lubów Szczęsną (20l. wdowa), c. Wawrzyńca i Katarzyny z Chojnackich

Kiczki 1845r. urodziła się Marianna Kurek, córka Antoniego 48l. i Katarzyny Żurek

Nadal nie znalazłem aktu zgonu Antoniego, ale jeszcze parę lat zostało do przejrzenia.

do A.Kuba :

W latach 1815-1817 znalazłem jedynie akt zgonu Rozalii Dąbrowskiej (60l., w 1816r.).

do apogorzelska

Siedlce 1904r., akt 7 - ślub wzięli Józef Kopeć (20l., ur. parafia Czerwonka, wsi nie mogę rozczytać) syn Jakuba i Zofii z Dębskich, z Petronellą Wróblewską (18l., ur. w folwarku Popów parafia Liw), córką Stanisława i Józefy z Ochmańskich (nieżyjących)

Siedlce 1905r., - urodził się Józef Wincenty Kopeć, syn Józefa i Petronelli Wróblewskiej

Na dzisiaj to wszystko.

Pozdrawiam

Mateusz

apogorzelskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-09-2011 - 17:58
Zasłużony
Sympatyk

Jest Pan wielki! Bardzo dziękuje kwiat kwiat kwiat kwiat

Mirek80Offline
Temat postu:   PostWysłany: 09-09-2011 - 21:33
Zasłużony
Sympatyk

Dzięki serdeczne Panie Mateuszu. W znalezionym przez Pana akcie ślubu tak rodzice panny młodej jak i rodzice pana młodego okazali się moimi przodkami.

cyganmokotowOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-09-2011 - 12:24
Sympatyk

Panie Mateuszu czy była by możliwość sprawdzenia czy w księgach znajduje sie akt urodzenia Jana Możdżonka z 1864roku plus minus 2 lata.
z Góry dziekuje Michał

Marek_ŻurawieckiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-09-2011 - 13:50
Zasłużony
Sympatyk

bardzo dziękuję Panie Mateuszu. A to ci zagadka. Pozdrawiam serdecznie

rurb68Offline
Temat postu:   PostWysłany: 17-09-2011 - 13:57
Sympatyk

Witam,
Mam prośbę, gdyby ktoś był w AP Siedlce i mógłby spisać informacje z aktu urodzenia Piotra Urbanka ze wsi Kochany - parafia Seroczyn najprawdopodobniej z roku 1900 i ewentualnie jego siostry Aleksandry Urbanek najprawdopodobniej z roku 1896. Ponoć ich rodzice byli też z tej parafii to może udałoby się i ich akty urodzenia.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Robert Urbanek

agacOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2011 - 00:24
Zasłużony
Sympatyk

Witam,
Mam prośbę do osób odwiedzających AP w Siedlcach i ewentualnie planujących przeglądać księgi z parafii Wiśniew obecnie gmina Jakubów powiat Miński.
Poszukuję aktu ślubu Jana Gańko z Kazimierą Bankiewicz - wyliczyłam, że ślub ten mógł być w latach między 1894 a 1899.
Za wszelkie informację z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Aga Ch.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu  
P_Jast
Temat postu:   PostWysłany: 15-10-2011 - 10:26
Sympatyk

witam

zwracam się z prośbą do odwiedzających Ap w Siedlcu,

szukam aktu urodzenia oraz pozostałych informacji rodzinnych :

Jastrzębski Teofil ur. ok 1841 wieś Tarcze par. Zbuczyn
syn Franciszka i Kasyldy ( Matyldy) z Zalewskich (Zaleskich)

zespół: 241/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Zbuczynie powiat Siedlce

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php?l=&mode=showopis&id=39929&miejscowosc=zbuczyn

z góry serdecznie dziękuje za pomoc w uzyskaniu skanów/kopii, wszelkie koszta pokryję

pozdrawiam
Noel
Przemysław Jastrzębski

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat