Autor |
Wiadomość |
hniew |
|
Temat postu: Tadeusz Gajl - Herbarz Polski
Wysłany: 09-08-2011 - 22:59
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 01:13
|
|
|
|
Witam!
Te wymienione przez Huberta pozycje są dostępne też (wśród kilku innych) do bezpłatnego pobrania na niektórych rosyjskich portalach genealogicznych (skąd je sam pobrałem).
ad Sawiccy:
W "Dworianskom adres-kalendarie za 1897 god" pod redakcją Szaposznikowa podano wykaz dopisanych do ksiag rodowodowych osób zaliczonych wg ostatnich decyzji do szlachty dziedzicznej. Podane sa: imiona, otczestwa, tytuły, nazwy powiatów i gubernii. W tym wykazie podano 9 osób o nazwisku Sawicki.Te osoby nie są ujęte w ww opracowaniu podolskiej gubernii.
Ta pozycja jest dostępna do zakupu na portalu 'Petergen' (cena w przeliczeniu, wraz z kosztami wysyłki płyty = ok 130 zł, należność wpłaca się w placówkach WesterUnion). |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 07:58
|
|
|
|
Witam , dziękuję za podpowiedzi Hubercie i za przesyłkę Jerzy ,( piszmy sobie po imieniu jeśli można , proponuje ) wszystko zbieram do moich zapisków , może znajdę z nimi połączenie moich Sawickich z ziemi sandomierskiej z lat 1700 . Zastanawia mnie jedno , gdzie wyszedł z wojskiem dwa tys. ludzi z bronią i rozwiniętymi sztandarami Melchior Sawicki z oblężonego Brześcia w roku 1657 w czasie najazdu Szwedów i ( Węgra ) Rakoczego , pisze w księgach że część ludzi została wcielona do wojska szwedzkiego ,a reszta może poszła do Chęcin bo tam starostą był właśnie Stefan Czarniecki i od tego czasu są tam Sawiccy , nawet znalazłem metrykę w 1669 r. jak Alexander Sawicki jest świadkiem na ślubie u Łękawskiego z Chęcin , ale to moje takie domysły . Pozdrawiam - Julian |
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 10:26
|
|
|
|
Witam ponownie , przejrzałem wszystkie dane po rusku o Sawickich , na szczęście trochę ruskiego uczono w szkole podstawowej , był to język nie lubiany ale teraz się przydaje . Straciłem nie jedno sto zł w poszukiwaniu i nie szkoda (uważam to za lepsze hobby zamiast pisania własnej historii patykiem - wino marki wino ) tylko chciałbym natrafić na poświadczenie szlacheckie z moimi pradziadkami z linii Walentego prawdopodobnie syn Macieja wnuk Jakuba i prawnuk Alexandra to byłby cud , nie chodzi tyle o szlachectwo teraz wyśmiewane tylko w takich dokumentach jest genealogia kilka pokoleń . Ciekawe jest życie naszych dziadków i pradziadków bo np. nie było prądu w gniazdku ani wody w kranie , komputera z adresami firm i banków i nie tylko , a się budowali i te budynki niektóre stoją setki lat tak jak kościoły w Polsce ; pozdrawiam - Julian |
|
|
|
|
|
hniew |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 11:16
|
|
|
|
Witam
W Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy we Lwowie
http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ca04
archives2000@gmail.com
znajduje się 6 teczek legitymacyjnych Sawickich.
Ich sygnatury to: Fond 165, Opis 3, Sprawa od 4094 do 4099
Te same materiały są dostępne też u "Mormonów" na filmie "VAULT INTL Film 2420501 Item 6 - 11
Pozdrawiam
Hubert |
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 11:39
|
|
|
|
Dziękuje Hubert , spróbuję poszukać, może coś natrafię tylko powoli bo nie znam angielskiego w razie czytania u Mormonów ; pozdrawiam -Julian |
|
|
|
|
|
hniew |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 12:06
|
|
|
|
Spokojnie, u Mormonów są kopie oryginałów z archiwum lwowskiego.
W moim wypadku to było ok 90% - język polski; 5% - niemiecki; 5% - łacina
Swoją drogą to jakże to odmienna sytuacja od dokumentów archiwalnych z zaboru rosyjskiego.
Pozdrawiam
Hubert
P.S. Ja ściągałem skany ze Lwowa. Kontakt z archiwum mailem bardzo sympatyczny i bez problemu w języku polskim. |
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 14:31
|
|
|
|
Hubercie te materiały u Mormonów na filmie to znaczy ze trzeba np. w Nowym Jorku zamówić i je przejrzeć , bardziej było by trafne obejrzenie teczki Sawickich herbu Nowina i tych zeskanować , bo na pewno są na Podolu takie ,sam mam jedno takie poświadczenie ze Lwowa z 1783 r. ale nie ma moich Sawickich z linii Walentego ,choć nie wiadomo do końca bo tylko podane z każdego pokolenia po jednym synu , tam na miejscu w Ameryce mogła by zamówić np. Kasia , czasem tu odwiedza serwis . Albo puścić maila do tego archiwum , tylko czy chcieliby przejrzeć 6 teczek , jest też znajomy Wiktor z Ukrainy ,może by on coś poszukał osobiście i nawet szuka Sawickiego Józefa powstańca styczniowego z centralnej Polski , a mieszka w Żytomierzu ; pozdrawiam - Julian |
|
|
|
|
|
hniew |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 15:10
|
|
|
|
Trochę przeginamy wykolejając nieco ten wątek więc w tm miejscu kończę.
Julianie jeśli masz znajomego na Ukrainie to masz sprawę banalnie prostą.
Jedna jego wizyta we Lwowie i dysponujesz pierwszorzędnej jakości skanami.
Interesujące dla Ciebie powinno być wszystko co znajduje się pod wskazanymi wyżej sygnaturami. Wszystko to dotyczy Sawickich.
Zapłata na miejscu, przez miejscowego będzie też na pewno opcją najtańszą.
Pozdrawiam
Hubert
PS Archiwum robi oczywiście także kwerendy i oczywiście jest to odpłatne. Samo wykonanie przelewu dewizowego też kosztuje. W moim wypadku prawie drugie tyle co same skany Ciemna strona PKO |
|
|
|
|
|
Łucja |
|
Wysłany: 10-08-2011 - 15:58
|
|
|
|
Hubercie, jeszcze ja pozwolę sobie zadać Ci pytanie, jak pozwolisz, bo ciekawą bardzo sprawę poruszyłeś. Czy to znaczy, że można zamówić u Mormonów takie coś dot. szlachty kijowskiej także? Bo tam są wymienieni Wierzyccy "Konstanty z synem Jerzym i Aleksander, synowie Wincentego". 23.03.1900 r. nr 903. Nie mam pojęcia jak się do tego dorwać, podpowiedz proszę? A w Archiwum też można zamówić?
Łucja |
_________________ Dziennik genealogiczny
|
|
|
|
|
|