Autor |
Wiadomość |
CzuczuStanisław |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-08-2011 - 22:05
|
|

Status: Offline
|
|
Panie i Panowie, wszystko OK, ale do konkretów. Gdyby zamiast nazwisk, które podałem było np. Charles Dupont, lub Paulo Pontini można by sądzic, że ci panowie lub ich przodkowie przybyli z terenów dzisiejszej Francji i Włoch, nieprawdaż. Wobec tego sprecyzuję moje pytanie. Ważniejszy od narodowości jest dla mnie kierunek migracji lub miejsce pochodzenia tych osób.
Pozdrawiam. Stanisław |
|
|
|
|
 |
Virg@ |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-08-2011 - 23:49
|
|

|
|
Stanisław Czuczu napisał:
Panie i Panowie, wszystko OK, ale do konkretów.
Panie Stanisławie,
o jaką zatem wieś pod Lwowem konkretnie chodzi?
Pozdrawiam serdecznie -
Lidia |
|
|
|
|
 |
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-08-2011 - 01:41
|
|

|
|
CzuczuStanisław napisał:
Panie i Panowie, wszystko OK, ale do konkretów. Gdyby zamiast nazwisk, które podałem było np. Charles Dupont, lub Paulo Pontini można by sądzic, że ci panowie lub ich przodkowie przybyli z terenów dzisiejszej Francji i Włoch, nieprawdaż. Wobec tego sprecyzuję moje pytanie. Ważniejszy od narodowości jest dla mnie kierunek migracji lub miejsce pochodzenia tych osób.
Pozdrawiam. Stanisław
Witam!
Wszystkie te 'nazwiska' (nazwy osobowe) są wyszczególnione i opisane w "Słowniku etymologiczo-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych" Polska Akademia Nauk, Instytut Języka Polskiego - 1995, 1997, 2002 (w częściach: 2, 5 i 7).
Pierwsze trzy warianty Pendrich opisano w cz.5 "Nazwy osobowe pochodzenia niemieckiego" strona 19 ;
"Bieniasz" pochodzi od Benedykt -opisano na str 21 cz.2 "Nazwy osobowe pochodzenia chrześcijańskiego".
Nie odniosę się do ciekawej dyskusji o "narodowości" nosicieli tych nazwisk, bo te problemy już zostały dostatecznie i dość szeroko omówione. W każdym razie jest jedno pewne, że nazwiska te należą do zbioru staropolskich nazw osobowych. |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
 |
CzuczuStanisław |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-08-2011 - 21:28
|
|

|
|
Dziękuję bardzo. Wszystko stało sie jasne.
Pozdrawiam. Stanisław |
|
|
|
|
 |
|
|
|