Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 26 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
dede43Offline
Temat postu: AP w Siedlcach  PostWysłany: 22-06-2011 - 16:10
Sympatyk

Status: Offline
Dzieki uzyskaniu aktu zgonu mojej prababki Anieli z Wrońskich Kwiatkowskiej dowiedziałam się, że urodziła się w Nowomińsku . Czy ktoś bywa w AP w Siedlcach i mógłby mi zerknąć na urodziny z roku 1823 lub 1824 i podać mi numer aktu? Akta znajdują sie w zespole 613 - akta stanu cywilnego parafii Mińsk Mazowiecki 1810-1825 urodzenia. I jeszcze ewentualnie czy w alegatach 1857-1859 nie ma ślubu Anieli Wrońskiej z Józefem Kwiatkowski (zesp. 231)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Mateusz_SzmitkowskiOffline
Temat postu: AP w Siedlcach  PostWysłany: 19-07-2011 - 09:18
Sympatyk

Witam

Oferuję swoją pomoc w poszukiwaniach w AP w Siedlcach. Możliwość taka będzie jednak dopiero po 15 sierpnia, gdyż w tej chwili archiwum jest nieczynne.

danishaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-07-2011 - 10:24
Zasłużony
Nieaktywny

Panie Mateuszu czy i ja mogę się dołączyć ze swoją prośbą?
Zależy mi bardzo na znalezieniu aktu chrztu mojego prapradziadka Ludwika Szulca v.Schultza ur.prawdopodobnie"plus" " minus" w 1837(tak w akcie małżeństwa zapisano)w Sokołowie Podlaskim .Matka jego to Ludwika Krausse v Krauze lub podobnie, a ojciec nieznanego imienia Szulc v.Schultz.
Chodzi mi o cały zapis aktu.
Byłabym Panu bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Lenart Wasilewska

Mateusz_SzmitkowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-07-2011 - 10:44
Sympatyk

Oczywiście. Jak tylko Archiwum wznowi pracę po przerwie wakacyjnej sprawdzę ten akt.

Mateusz

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-07-2011 - 15:52
Zasłużony
Sympatyk

Witam serdecznie

miałabym ogromną prośbę o sprawdzenie, co wchodzi w skład inwentarza książkowego do zespołu nr 1501 / 0, tj. Hipoteka w Garwolinie – czy są to tylko sygnatury do konkretnych jednostek, czy może też jakieś skorowidze nazwisk ?
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... lga&word2=

Głębiej - interesują mnie takie miejscowości jak: Miastków Kościelny, Sobienie i Wilga.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek szczegóły.

Pozdrawiam

Aneta Kaczmarek

dede43Offline
Temat postu:   PostWysłany: 19-07-2011 - 15:59
Sympatyk

Dziękuje Mateuszu. Będę czekać cierpliwie. Mam duże kłopoty z prababką Anielą Wrońską, żona mojego pradziadka Józefa Kwiatkowskiego (z nim zresztą też) Z jej warszawskiego aktu zgonu z 1905 r wynika, że urodziła się w Nowomińsku między 1822-24 r. i była córka Michała i Petroneli z Kozakiewiczów. Ale kiedy była ochrzczona i zapisana w księgach< tego nikt nie wie. W mojej rodzinie terminy"zapisów" nie były za bardzo przestrzegane. Miała prawdopodobnie brata Łukasza, bowiem moja druga prababka Anna Wrońska jest właśnie córka Łukasza, a z dyspensy ślubnej moich dziadków wynika, że obie prababki były ze sobą spokrewnione (jedna była córka, a druga wnuczka tej samej osoby)

Ostatnio zmieniony przez dede43 dnia 21-07-2011 - 15:24, w całości zmieniany 1 raz

Mirek80Offline
Temat postu:   PostWysłany: 20-07-2011 - 09:41
Zasłużony
Sympatyk

Panie Mateuszu,

Uprzejmie proszę o sprawdzenie (w miarę możliwości oczywiście):
1) Czy w parafii Siennica w latach 1810-1818 istnieje akt urodzenia Ewy Słodownik, córki Wawrzyńca Słodownika. Jeśli nie ma aktu urodzenia Ewy Słodownik, to może istnieje akt urodzenia innej osoby o nazwisku Słodownik, syna/córki Wawrzyńca Słodownika. Chodzi o to, że nie wiem jak się nazywała matka Ewy Słodownik, więc gdyby udało się odnaleźć akt urodzenia jej lub któregoś z jej rodzeństwa, w akcie byłoby imię i nazwisko matki (imię to przypuszczalnie Krystyna lub Katarzyna).
2) Czy w parafii Kiczki w latach 1841-1849 istnieje akt zgonu Antoniego Kurka. Na genetece nie ma tego aktu ale zdarzało się już, że na genetece jakiegoś aktu nie było a w księgach był.
3) Czy w parafii Latowicz w latach 1852-1858 istnieje akt ślubu Marcina Miszczyk/Miszczaka i Katarzyny Mućko.

Z góry bardzo dziękuję za każdą informację.

dpawlakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-07-2011 - 00:23
Nieaktywny

Kaczmarek_Aneta napisał:
co wchodzi w skład inwentarza książkowego do zespołu nr 1501 / 0, tj. Hipoteka w Garwolinie

Dołączam się do prośby Anety umieszczonej parę postów wyżej.
Interesuje mnie Brussów. Szkoda, że Hipoteka sięga tylko do 1850,
a nie do 1818, kiedy zostały ustanowione księgi wieczyste.
[edit]A może sięga, a tylko inwentarz książkowy nie sięga pierwszej połowy XIX w?[/edit]

Co ciekawe, w sądzie w Rykach, w wydziale ksiąg wieczystych, mają XIX wieczne hipoteki, dla południowej części dawnego powiatu garwolińskiego.
Ja szukałem po miejscowościach i mojej wsi Ogonów nie znalazłem. Jeśli jak sugeruje spis trzeba by było szukać po nazwach majątków to muszę przeszukać Brussów w skład którego wchodziła wieś Ogonów.
Panie nawet chętnie udostępnią, jak podam numer hipoteki ... tylko skąd mam go wziąć? Po za tym w 1930 odbyła się komasacja i wymiana gruntów więc pradziadek zmienił działkę na inną i ta dzisiejsza nie jest tą z XIX wieku.
No i pytanie, czy przed uwłaszczeniem w księgach hipotecznych byli umieszczani chłopi użytkujący daną ziemię?

Jawoszek_ElzbietaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-07-2011 - 10:28
Sympatyk

Panie Mateuszu

Ja też mam gorącą prośbę.

Zależy mi na wyszukaniu w aktach stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Kosowie Lackim powiat Sokołów Podlaski nr zespołu 1105/0 dwóch aktów:
- akt urodzenia dziecka, którego ojcem był Jan Jakubik s. Walentego. Metryki są do 1904r. Wiem że zarówno to dziecko jak i nieznana mi matka dziecka, zmarli zaraz po narodzinach. Jan ożenił się powtórnie i pierwsze jego dziecko z drugiego małżeństwa urodziło się pod koniec 1906r. Dlatego przypuszczam, iż akt urodzenia, którego szukam powinien być w latach 1897 – 1904.
- akt ślubu w/w Jana Jakubika s. Walentego, dane dot. żony są mi nieznane. Metryki ślubów są do 1899r. więc przypuszczam, że akt ten może być w latach 1891- 1899.

Pozdrawiam
Elżbieta Jawoszek

Jawoszek_ElzbietaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-07-2011 - 12:04
Sympatyk

Witam

Moja wiedza się trochę poszerzyła, więc chcę zawęzić okres poszukiwań aktu urodzenia dziecka Jana Jakubika, o który proszę powyżej.
Drugie małżeństwo Jana Jakubika zawarte zostało w listopadzie 1904r. i jego wiek podany jest na 24 lata (wiara w prawdziwość opowieści rodzinnych każe mi jednak przypuszczać, iż Jan był trochę starszy). Dlatego też przypuszczam, iż akt urodzenia (jak też zgonu) tego dziecka to lata 1900 - 1904.

Z poszukiwania aktu ślubu Jana Jakubika rezygnuję, nie będzie go w metrykach, jednak chyba zawarty był troszkę później.

Prosiłabym dodatkowo o sprawdzenie w aktach urodzenia w/w parafii z lat 1885 - 1890 czy znajdują się akty urodzenia:
- Józefy Antoniak córki Adama Antoniaka i Franciszki Ryciak, urodzonej w Telakach (najprawdopodobniej w 1885r.).
- dzieci (nie znam żadnych imion ani płci) Walentego Jakubika i Albiny Oleszczuk

Pozdrawiam
Elżbieta Jawoszek

EwaMariaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-08-2011 - 18:30
Sympatyk

W geneszukaczu znalazłam wpis aktu zgonu z 1812 roku z parafii Stanisławów pow. miński. Niestety w bazie Pradziad znalazłam że akta tej parafii są w Siedlcach ale od 1826.Gdzie więc mogę znalezć te wcześniejsze? EwaMaria

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-08-2011 - 18:32
Członek PTG

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... anie_id=25

EwaMariaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-08-2011 - 18:39
Sympatyk

dziękuję

EwaMariaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-08-2011 - 18:55
Sympatyk

Czy w archiwum w Siedlcach można zamówić skan lub foto drogą e-mailową?Z góry dziękuję za pomoc.EwaMaria.

Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-08-2011 - 20:37
Zasłużony
Członek PTG

Tak,
tylko, że odpowiedzi wysyłają pocztą i skany przysyłają na płytce zamiast e-mailem.
Więc trwa to ze dwa tygodnie.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat