Autor |
Wiadomość |
martagórska |
|
Temat postu: Legitymacja ze szlachectwa- odpisy dokumentów
Wysłany: 10-03-2011 - 16:10
|
|
Status: Offline
|
|
Witam.
Czy istnieje mozliwość otrzymania odpisów dokumentów legitymacji ze szlachectwa rok 1804 w Galicji Zachodniej oraz Szlachty wylegitymowanej w Królestwie Polskim w latach 1836- 1861? Do jakich instytucji należy się zwrócić o wydanie odpisów tych dokumentów? |
|
|
|
|
|
jeronimo_77 |
|
Wysłany: 12-05-2011 - 18:59
|
|
|
|
Także jestem zainteresowany losami dokumentacji po akcji legitymacyjnej 1803-04 w Galicji Zachodniej (teren trzeciego zaboru austriackiego 1795). Czy ktoś wie co się stało z tą dokumentacją? Gdzie jest obecnie przechowywana? |
|
|
|
|
|
agnieszka5995 |
|
Wysłany: 12-05-2011 - 19:27
|
|
|
|
Dzien dobry,
loto ink do mikrofilmow aktow potwierdzenia szlachectwa sfilmowanych przez Mormonow w Archiwum we Lwowie:
Nobility records (confirmation of nobility, miscellaneous nobility and governmental documents) for Lemberg (Provinz), Galizien, Austria; later Lwów, Poland - link do tych zbiorow na 255 mikrofilmach (jeszcze nie zakonczone):
http://www.familysearch.org/eng/Library ... +records++
Oryginaly tych wpisow do Galicyjskiej Metryki Szlacheckiej ((tzn. teczki z dokumentami, w tym podania przodkow, odrecznie narysowane drzewa genealogiczne, odpis wpisu do metryki po polsku i po lacinie itd.) przechowywane sa we Lwowie, w Wiedniu mieli kopie samych wpisow, ale od kilku lat z tego archiwum dostaje sie tylko z gory sformulowany list, aby zwrocic sie do platnych sluzb genealogicznych. Niedawno byla dyskusja na forum: ktos na mikrofilmach znalazl numer swojej teczki i zamowil dokumenty ze Lwowa. Ja zamawialam je wiele lat temu za posrednictwem znajomego Ukrainca. Pozdrawiam Agnieszka |
|
|
|
|
|
jeronimo_77 |
|
Wysłany: 13-05-2011 - 10:17
|
|
|
|
Dokumentacja z akcji legitymacyjnej na terenie III zaboru austriackiego raczej nie znajduje się we Lwowie, pytanie tylko czy po 1809 wywieziono ją do Wiednia czy do Warszawy. Jeżeli do Wiednia to, w którym są archiwum? |
|
|
|
|
|
Łoza_Marek |
|
Wysłany: 30-06-2011 - 19:25
|
|
|
|
Witam,
jutro i w środę będę przeglądał w CHR w Warszawie mikrofilm z dokumentami ze Lwowa a dotyczącymi moich przodków.
W następnym tygodniu napiszę czy są tam dokumenty z Galicji Zachodniej.
Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Legitymacja ze szlachectwa- odpisy dokumentów
Wysłany: 30-06-2011 - 21:12
|
|
|
|
Łoza_Marek napisał:
Witam,
jutro i w środę będę przeglądał w CHR w Warszawie mikrofilm z dokumentami ze Lwowa a dotyczącymi moich przodków.
W następnym tygodniu napiszę czy są tam dokumenty z Galicji Zachodniej.
Pozdrawiam
Marek
hmm... a można spytać o numer mikrofilmu?
...pytam bo jakiś tydzień temu sam zamówiłem dwa z teczkami na pokładzie a dziś dostałem emalie, że muszę to zrobić ponownie via internet... normalnie Ameryka! ;(
a urlop taaaki króciutki...
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski |
|
|
|
|
|
Łoza_Marek |
|
Temat postu: Re: Legitymacja ze szlachectwa- odpisy dokumentów
Wysłany: 02-07-2011 - 15:42
|
|
|
|
Witam!,
Byłem w siedzibie CHR w Warszawie wczoraj, w środę już nie pojadę.
Trafnie wydedukowałem że zapis z indeksacji (Volume 165-3/2858 Documents on confirmation of nobility (Lozi) 1782-1817 ) oznacza że chodzi tu o rodzinę Łoza.
Tłumaczenie z polskiego na rosyjski a z rosyjskiego na angielski i z Łoza zrobiło się Lozi.
Dokumentów z Galicji Zachodniej nie ma , są dokumenty osób wymienionych w „Poczet…” oraz w moim przypadku następne pokolenie legitymujące się w 1817 roku.
Bardzo mała ilość dokumentów , żadnych metryk , drzew itp.
Inne rodziny z tego mikrofilmu mają znacznie bogatszy zbiór dokumentów.
Nr mikrofilmu 2419145
Pozdrawiam
Marek Łoza |
|
|
|
|
|
|