Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 26 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
KomentarzeOffline
Temat postu: Urzędy w dawnej Polsce (komentarz)  PostWysłany: 20-05-2011 - 15:12
Sympatyk

Status: Offline
Skomentuj ten artykuł w tym wątku

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dede43Offline
Temat postu: Urzędy w dawnej Polsce (komentarz)  PostWysłany: 20-05-2011 - 16:08
Sympatyk

W spisie urzędów nie występuje pisarz gminny, a takiego, prawie "etatowego" mam wśród przodków. Mój pradziadek pełnił tę funkcje przez kilka lat w różnych wsiach. Początkowo w Ciechominie (gdzie był jednocześnie zastępcą wójta),później w Wojcieszkowie, jeszcze później w Wólce Zerzeńskiej. Dotyczy lat 1859 - 1884, bo o tych wiem na pewno.
Cóż, urząd maleńki.

Szczerbiński
Temat postu: Urzędy w dawnej Polsce (komentarz)  PostWysłany: 20-05-2011 - 19:06
Sympatyk

Witam Pani Danusiu!
Jeśli chodzi o pisarzy to było ich wielu, brak miejsca (objętościowo przecież to tylko artykuł) nie pozwala na opis wszystkich, na dodatek różnych pod względem nazwy i funkcji w zależności od regionu, i wieku (jak to zaznaczałem w artykule). Jeśli ktoś uważnie go przeczytał to znalazł, to zastrzeżenie. Na przykład w książce na którą się powołuję w artykule, wymienieni są i opisani następujący pisarze:

bartny, graniczny, grodzki, gwarecki, kancelarii kancelarskiej, kanclerza (tzw. metrykant), ławy miejskiej, marszałkowskiej, miejski, nadworny wielki, olbory (czyli kopalniany), podkomorski, polny koronny i litewski, pułkowy, radziecki (zwany czasem miejskim), sądu wiejskiego, skarbowy, sztolni, wyroków, ziemski, żupny.

Żeby jednak Panią jakoś zadowolić pozwolę sobie napisać kilka słów, wobec tego o urzędnikach wiejskich. Mieli oni sporo samodzielności, szczególnie we wsiach należących do miast. W XVI w. w miejsce sołtysa przywrócono sądy wiejskie, powoływane przez pana wsi, z mianowanym przez niego (tylko w tym celu) wójtem lub sołtysem. W ich skład wchodzili poza tym, włodarz, pisarz i przedstawiciel włościan. Rolą wójta lub sołtysa było dbanie o porządek we wsi. Podobnie została zorganizowana wieś litewska. Starszyznę wsi stanowili tam wójt albo starzec, ławnicy i dziesiętnicy. Opiszę także pisarza sądu ziemskiego (notarius terrestris). Wbrew pozorom nie był to tylko skryba. Prowadził całą kancelarię sądu, wciągał sprawy do akt i pisał wyroki, ale jednocześnie orzekał razem z sędzią i podsędkiem. Ponadto proszę zauważyć, że pisze Pani o latach 1859-1884, gdy tymczasem, ja kończę opis urzędników na sejmie w roku 1768. Przytoczony wykaz jest z tego sejmu. Pisarz gminny (tak nazywany) o którym Pani pisze funkcjonuje więc o sto lat później. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz. Smile
PS. Kiedyś jak sobie przypominam poruszaliśmy już sprawę Pani Przodka na tym forum, na którymś z wątków (warto by ją odszukać)

dede43Offline
Temat postu: Urzędy w dawnej Polsce (komentarz)  PostWysłany: 20-05-2011 - 21:29
Sympatyk

Oczywiście, chciałam sobie troszkę zażartować z urzędu przodka. A tak naprawdę to jestem dumna z dziadków i pradziadków ojczystych. Doszłam już wstecz do 1797 r. i nie znalazłam żadnego niepiśmiennego. Nawet chyba wśród kobiet nie było źle. Prababcia zmarła np w 1899 r w wielu 60 lat jako urzędniczka w Warszawie.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat