Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 28 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
BozennaOffline
Temat postu: Heroldia-kto podpisał, gdzie można sprawdźić?  PostWysłany: 22-11-2010 - 14:26
Sympatyk

Status: Offline
Helenko,
Jest tego jednak bardzo duzo, w 3-ech galeziach (Rutkowski-Stamirowski-Strus), a ja nie mam prawa przepisywac cytatow z ksiegi Elzbiety Seczys (prawa autorskie).
Powinnas pojsc do biblioteki i sama sprawdzic. Ta ksiega jest do dyspozycji w kazdej duzej bibliotece. Wydanie aktualne, gdyz z 2000 roku.
Gdybys mieszkala, tak jak ja, na drugim koncu Europy to zrozumialabym Twoje trudnosci, ale Ty jestes we Wroclawiu.
Przepraszam
Bozenna

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
helenkaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-11-2010 - 15:18
Sympatyk

Dziękuję Bożenno za wieści,
byłam przekonana, że dysponujesz jakimś starym wydaniem niedostępnym w sieci bibliotek.Serdecznie Cię pozdrawiam i ciesz się tamtejszą urokliwą przyrodą,[ my w prawdzie mamy nie do przebicia Puszczę Białowieską] a biblioteki są wszędzie.Całusy z zachmurzonego, pięknego Wrocławia, odzyskującego swą wiekową tożsamość.Helenka Very Happy

BozennaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-11-2010 - 15:22
Sympatyk

Dziekuje Helenko,
Po raz pierwszy w zyciu bylam we Wroclawiu rok temu - przepiekne miasto !
Bozenna

Diabołek81Offline
Temat postu:   PostWysłany: 22-11-2010 - 19:12
Sympatyk

Witam Bożenno Very Happy
W latach 1837-38 Zakrzewscy z Zelgoszczy zwracali się do Heroldii. Mam tą informację od Pana Waldemara. Czy masz może jakieś informację w tym temacie?
Rozumiem że mamy wspólnych przodków Very Happy

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piotrek

BozennaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-11-2010 - 22:28
Sympatyk

Piotrek,
Zakrzewskich jest 4 strony. Nie sposob przepisac, a nawet przeanalizowac nie znajac tej rodziny.
Biegnij do biblioteki i przeczytaj. Ty przynajmniej bedziesz wiedzial kogo szukac.
Ja niestety nie wiem.
Serdecznosci
Bozenna

ŁucjaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-11-2010 - 22:35
Sympatyk

Znalazłam to i napiszę - Zakrzewski h. Jelita, od Antoniego którego ojciec Jakub byl przed r. 1760 dz. wsi Zelgoszczy - prawnuk Joachim Tomasz (syn Franciszka i Marianny Gawłowskiej), dz. d. Zelgoszczy leg. 1837.

Łucja

BozennaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-11-2010 - 23:07
Sympatyk

Dziekuje, Lucja, mialas wiecej cierpliwosci niz ja.
Bozenna

Diabołek81Offline
Temat postu:   PostWysłany: 23-11-2010 - 12:02
Sympatyk

Dziękuję Łucjo i Bożenno
Szukam jeszcze wzmianek o Białeckich - Stanisławie; Stefanie,Stanisławie; Donacie,Leonie; Feliksie a także Piaskowskich i Olszewskich z ziemi łęczyckiej.
Na razie nie mogę wybrać się do Łodzi do biblioteki.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i informację.
Pozdrawiam
Piotrek

Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

ŁucjaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-11-2010 - 13:59
Sympatyk

Białecki - jest nazwisko. h. Jelita., dwa wywody, jeden od Samuela który sprzedał dobra Białocin w kaliskim, (w 1677 r.) - Michał Hieronim syn Ignacego leg. w 1837 r.
Drugi od Michała vicenotariusza chełmskiego w 1715 r., tutaj długa lista, jest m.in. Stanisław Teofil Wa-wa 26.04.1826 r.

Piaskowski - jest nazwisko, h. Junosza, m.in.:
Kazimierz Fryderyk Jan (s. Ludwika i Anny Stodulskiej, dz. d. Chorki z przyległościami w pow. łęczycki, leg. 1845.
Oraz od Adama, któremu ojciec Mikołaj w r. 1733 ustąpił nabyte od Kozarzewskiego d. Rudki pochodzący:
i długa lista, m.in. Ignacy, Budki pow. łęczycki...

Olszewskich jest bardzo dużo.
Jest też wspomniane łęczyckie ale Olszowski z Olszowy h. Prus II.
Daj meila to Ci foto wyślę, przepisywanie nie bardzo ma sens, można się pomylić, ale dane masz ciekawe z książki E. Sęczys, tak czy tak zajrzenie do książki Cię nie ominie.

Łucja

igoriossoOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-02-2011 - 14:25
Zasłużony
Administrator Geneteki

Czy wiecie coś na ten temat [ze strony Russian State Historical Archives in St.Petersburg, http://rgia.narod.ru/maineng.htm ]:

THE LARGEST HISTORICAL ARCHIVES
IN RUSSIA AND EUROPE
IS UNDER THE THREAT OF DESTRUCTION
ACCORDING TO THE DECISION OF THE OFFICIALS!

The Russian State Historical Archives in St.Petersburg is under threat of closing, eviction and destruction due to the decision of the officials, planning to use all its buildings for accommodation of the offices and a hotel complex.

On December 17th, 2002 the Chairman of the Government of Russia Mikhail Kasianov signed a bylaw according to which all the buildings occupied by the Russian State Historical Archive were confiscated and were consigned to the Administration of the President of Russia Vladimir Putin.

The administration of the Archives was proposed to close the archives and to release the buildings. Before the new building will be constructed the collections were proposed to warehouse somewhere. This means that the Archives will be closed in summer 2003 for 15-30 years!

There were several articles in Russian papers, magazines, TV interviews against closing the Archives. But till now there is no document stopping this awfull governmental decision.

EDIT: poprawiłem adres.

Ostatnio zmieniony przez igoriosso dnia 13-02-2011 - 14:44, w całości zmieniany 1 raz

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-02-2011 - 14:39
Sympatyk

Zły adres. Prawidłowy po rosyjsku to: http://rgia.narod.ru/

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
igoriossoOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-02-2011 - 14:45
Zasłużony
Administrator Geneteki

poprawiłem adres

A.MichałowskiOffline
Temat postu: Heroldia  PostWysłany: 08-03-2011 - 06:53
Sympatyk

Witam,

Czy ktoś może starał sie o wydobycie z AGAD,Kancelaria Marszałka Gubernii Mazowieckiej,dokumentów poprzedzających wpis do Księgi Genealogicznej (1857 r.),tj. podanie, zainteresowanego,metryki,świadectwa,zezwolenia...Jak to wygląda od strony technicznej.Znam dodładne dane,ale jaki mniej więcej okres trzeba by przeszukać wstecz, do momentu samego wpisania do księgi,i czy Archiwum chce się podejmować tego rodzaju poszukiwań ?

Pozdrawiam,

Aleksander.

martagórskaOffline
Temat postu: Heroldia  PostWysłany: 10-03-2011 - 16:07

Witam.
Czy istnieje mozliwość otrzymania odpisów dokumentów legitymacji ze szlachectwa rok 1804 w Galicji Zachodniej oraz Szlachty wylegitymowanej w Królestwie Polskim w latach 1836- 1861? Do jakich instytucji należy się zwrócić o wydanie odpisów tych dokumentów?

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat