Autor |
Wiadomość |
|
Temat postu: Jak poprawić jakość skanu?
Wysłany: 15-04-2025 - 19:19
|
|

|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2025 - 19:27
|
|

Status: Offline
|
|
|
|
 |
GrabowskiF |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2025 - 23:05
|
|

|
|
Oczywiście zrób jak Ci Włodzimierz radzi, ale dla sprawdzenia i pewnej zabawy spróbowałem co nieco poprawić. Może ktoś wprawny będzie umiał odczytać to, co Cię interesuje. Po kliknięciu w obraz można go zobaczyć w oryginalnym rozmiarze.
 |
_________________ Pozdrawiam,
Filip
|
|
|
|
 |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2025 - 07:57
|
|

|
|
Dzięki.
Dobra uwaga co do kontaktu z SZwA. Już to robię. W tej księdze jest więcej takich stron.
Filip, w jaki sposób to poprawiłeś? |
|
|
|
|
 |
karmat |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2025 - 09:29
|
|

|
|
Wygląda mi to na jakiś AI Image Upscaler |
_________________ Pozdrawiam
Karol Matuszewski
|
|
|
|
 |
GrabowskiF |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2025 - 09:57
|
|

|
|
Użyłem programu GIMP, czyli darmowego odpowiednika Photoshopa. Jest to zabawa z filtrami, takimi jak wyostrzanie, rozmycie gaussowskie, zmiana progów wyświetlania kolorów, czasem zamiana na obraz czarno-biały, zmiana kontrastu czy jasności, cieni, podświetlenia, albo nakładania warstw (powielania) na siebie. To trochę metoda prób i błędów, ale często udaje się uzyskać obraz nadający się do odczytania. Tym razem nie korzystałem z AI, ale czasami zagladam na pixlr.com. AI jest jednak kapryśna i efekty daje różne.
Może brzmi skomplikowanie, ale jak się już człowiek wdroży to nawet idzie Żeby szło szybciej można wrzucić skan do chataGPT i zażyczyć sobie, aby poinstruował co zrobić, aby poprawić jego jakość. Powie krok po kroku. Czasami sam zaproponuje, że poprawi i potrafi to dać dobry efekt. Innym razem sam po prostu odczyta i przetłumaczy, ale pomimo, że daje lepsze efekty niż jakikolwiek program do odczytywania (OCR) to jednak potrafi się mocno pomylić, dlatego trzeba go sprawdzać. |
Filip
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2025 - 10:17
|
|

|
|
|
|
 |
GrabowskiF |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2025 - 10:25
|
|

|
|
Ty sugerowałeś i Alina napisała, że to zrobi. Teraz bawimy się w poprawianie skanu  |
Filip
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2025 - 10:31
|
|

|
|
Nie, nic takiego nie pisałem.
Skany z ksiąg wykonuje AP (przechowawca) - a akurat ten robi to bardzo sprawnie, gdy jest sens i są możliwości. Czasami siłami zewnętrznymi, ale szwa (czyli NAC) nie ma z tym wiele wspólnego.
Szwa to platforma prowadzona przez NAC (stąd kontakt ze szwa rozumiem jako "kontakt z NAC")
Co innego ew. kontakt poprzez SzwA:) Minus - nie masz informacji zwrotnej/automatycznej po wysłanej uwadze formularzem i musisz się zarejestrować i zalogować na szwa
Można korzystać z tego mechanizmu - przynajmniej jest nadzieja, że trafia od razu do kogoś "przypisanego do obsługi uwag szwa"
minus dodatkowy - to tylko nadzieja:)
To ogólnie, nie o APW.
To szerzej by
"zamawianie skanu" nie utożsamiać z "napisz do szwa"
cz na Berdyczów etc
ja nic takiego nie napisałem, nic blisko, nic co można byłoby zrównać czy zinterpretować jako "skany zamawiamy w szwa/ w NAC"
poza zasobem własnym NACu rzecz jasna:) |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
 |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2025 - 20:26
|
|

|
|
To poprawianie brzmi faktycznie jak z kosmosu i dla wtajemniczonych. Co do zamawiania - faktycznie tak zrozumiałam. Za szybko. Poprawiam się.
Pozdrawiam,
Alina |
|
|
|
|
 |
|