Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 30 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
IgnacyOffline
Temat postu: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 26-03-2025 - 12:30
Sympatyk

Status: Offline
Baza danych projektu "Katalog szlachty gniazdowej"
https://kapica.org.pl/szlachta-gniazdowa-rod-gniazdowy/
realizowanego przez Fundację im.Ignacego Kapicy
zawierająca informacje o polskich szlacheckich rodach gniazdowych wywodzących się z terenu:
Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Małopolski, ziemi łęczyckiej, ziemi dobrzyńskiej, ziemi wieluńskiej oraz Prus i Pomorza...
- liczy już 6 126 rodów i wciąż jest rozwijana.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
koceocoatlOffline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 26-03-2025 - 17:28

Ignacy napisał:
Baza danych projektu "Katalog szlachty gniazdowej"
https://kapica.org.pl/szlachta-gniazdowa-rod-gniazdowy/
realizowanego przez Fundację im.Ignacego Kapicy
zawierająca informacje o polskich szlacheckich rodach gniazdowych wywodzących się z terenu:
Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Małopolski, ziemi łęczyckiej, ziemi dobrzyńskiej, ziemi wieluńskiej oraz Prus i Pomorza...
- liczy już 6 126 rodów i wciąż jest rozwijana.

Proszę mi powiedzieć, w którym miejscu na tej stronie mogę zobaczyć Wielkopolskę i jej szlacheckie gniazda? Szukałem, ale oprócz regionu Małopolski nie znalazłem żadnej innej mapy.
Z poważaniem, Andrzej Chudziński.

Robert_KosteckiOffline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 26-03-2025 - 19:23
Sympatyk

Abstrahując od pytania p. Andrzeja Chudzińskiego. Jeżeli chodzi o tzw. gniazda rodowe, czyli najczęściej miejscowości, od których nazw zostało urobione dane nazwisko szlacheckie, to można je umownie podzielić na pierwotne i wtórne. Z tym, że wtórnymi będą te miejscowości, którym osiadła w nich szlachta nadała lub zmieniła nazwę, niejako na pamiątkę gniazd pierwotnych. Przy czym, jakaś część gniazd pierwotnych zaginęła. Generalnie można ustalić znakomitą liczbę gniazd rodowych. W tym celu należy przeglądać wszelkiego rodzaju opracowania dotyczące późnego średniowiecza, ale i XVI wieku, kiedy już ukształtowały się nazwiska szlacheckie, właściwie w ich obecnej pisowni. Dla przykładu słowniki historyczne poszczególnych ziem:
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/illustrations.php
Przytaczane tu Teki Dworzaczka, także są takim źródłem informacji. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce dane nazwisko i zawęzić okres poszukiwania do końca 1 połowy XVII wieku. Kojarzymy wówczas dane nazwisko z blisko brzmiącą nazwą miejscowości, z jaką jest związany dany człowiek lub rodzina. W większości przypadków będą to właśnie gniazda rodowe.

http://www.wladcy.myslenice.net.pl/herb ... ickiej.pdf

Ostatnio zmieniony przez Robert_Kostecki dnia 26-03-2025 - 19:25, w całości zmieniany 1 raz

IgnacyOffline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 26-03-2025 - 19:25
Sympatyk

"Proszę mi powiedzieć, w którym miejscu na tej stronie mogę zobaczyć Wielkopolskę i jej szlacheckie gniazda? Szukałem, ale oprócz regionu Małopolski nie znalazłem żadnej innej mapy.
Z poważaniem, Andrzej Chudziński"

Jeśli szuka Pan konkretnego nazwiska - proszę je wpisać w wyszukiwarkę nazwisk GENPOD. W wynikach wyszukiwania pojawi się między innymi mapa z lokalizacją gniazda lub wielu gniazd (w wypadku gdy to samo nazwisko było używane przez wiele odrębnych rodzin szlacheckich).

Robert_KosteckiOffline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 26-03-2025 - 20:17
Sympatyk

Właśnie zarejestrowałem się w GENPOD. Znalazłem dwa gniazda rodowe Kosteckich. Co do pierwszego, czyli Kostek Małych w powiecie stopnickim (dawniej wiślickim), należących do parafii Chotelek Zielony, to pełna zgoda:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chotelek
Tam uformowało się nazwisko Kosteczky, później Kostecki. Potwierdzają to wypisy z kartoteki Pracowni Słownika Historyczno-Geograficznego Małopolski. Przedstawiciele, np. Piotr Kosteczky de Costhky (1501), dziedzic działu w Kostkach Małych, czy Jan Kostecki (zm. 1699 rok), cysters, opat jędrzejowski, sekretarz Jego Królewskiej Mości, pisał się z Małych Kostek.

Jednak wiązanie Kosteckich herbu Rudnica z Kostkami Małymi, to chyba nadinterpretacja.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ki+rudnica
Z informacji podanych przez Bonieckiego oraz Uruskiego, jak i danych Kaczanowskiego wynika, że Tomasz Kostecki, który wylegitymował się w Królestwie Polskim z herbem Rudnica, był potomkiem Tomasza Kosteckiego, urzędnika grodzkiego sandomierskiego, uszlachconego w 1768 roku z herbem Leszczyc odm.

Czy w GENPOD, można znaleźć źródła dla lokalizacji danego gniazda rodowego?

Ewa_99Offline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 28-03-2025 - 17:20
Sympatyk

dzień dobry, czy można sprawdzić nazwisko Kruszewski, wieś pulsa lub pulsy.

Robert_KosteckiOffline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 28-03-2025 - 18:08
Sympatyk

Nazwisko Odmiana Przydomek Herb Gniazdo Parafia Ziemia I RP Kraina historyczna
Kruszewski Pobóg Krusze Grzebsk zawkrzeńska Mazowsze
Kruszewski Pobóg Krusze Łubnica Kołaki Kościelne łomżyńska Mazowsze
Kruszewski Radwan Kruszewo Korytnica liwska Mazowsze
Kruszewski Rogala Kruszewo Wielkie i Małe Rembertów warszawska Mazowsze
Kruszewski Rawicz Kruszewo: Brodowo, Głąby, Wypychy Sokoły bielska Podlasie

StraszMarekOffline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 29-03-2025 - 12:44
Zasłużony
Sympatyk

Skusiłem się i zajrzałem do Katalogu. Nie znalazłem tam Straszów z Białaczowa h. Odrowąż, są tam natomiast wywodzący się od nich Białaczowscy z Białaczowa h. Odrowąż. Dobre i to.

Jedynymi Straszami uwzględnionymi w Katalogu są Straszowie h. Kornicz z Jodłówki Tuchowskiej. To dla mnie niezwykle intrygująca sprawa! Od lat zajmuję się dziejami Straszów, nie tylko h. Odrowąż, ale nie spotkałem się dotychczas ze Straszami h. Kornicz, ani Straszami z Jodłówki! Do tego Jodłówka Tuchowska to była wieś królewska, raczej trudno przypuszczać, że mogła być siedzibą szlachty gniazdowej. Ciekaw, jestem, na jakiej podstawie dokonano tego wpisu? Wyszukiwarka Genpodu nie podaje tu żadnych źródeł…
Pozdrawiam, Marek

Robert_KosteckiOffline
Temat postu: Re: Katalog szlachty gniazdowej - wyszukiwarka nazwisk  PostWysłany: 30-03-2025 - 00:19
Sympatyk

Tu sporo Straszów:
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... sz&d=0&t=0
Ale, chyba Strach (Strachomir) Straszowi nie równy?
Właśnie, zauważyłem, że niektóre z witryn genealogicznych żądają podania źródeł, podczas uzupełnień. Ale, jak się je podaje, to później na "świętego nigdy" czeka się na ich zamieszczenie. I wcale nie chodzi tu, tylko o panią Minakowską. Na przykład, parokrotnie podawałem informacje do katalogu powstańców styczniowych, a tam jak było, tak jest od od lat. Tak, jakby prowadzący strony "zachłystnęli" się swoimi ustaleniami (często błędnymi). To, po co pisać prośby o sprostowania i uzupełnienia. Jak się człowiek upomina, to słyszy o tytanicznej pracy, braku funduszy i czasu oraz, żeby sam wziął się do roboty. Wink

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat