Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 26 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Slawinski_JerzyOffline
Temat postu: Zagadkowy zgon - Płock 1895  PostWysłany: 23-03-2025 - 19:41
Sympatyk

Status: Offline
Dobry wieczór

Od dłuższego czasu poszukuję szczegółów dotyczących śmierci mojego przodka, Franciszka Benedykta Wołowskiego, zmarłego w roku 1895 w Płocku w wieku zaledwie 32 lat. Z samego aktu zgonu nie wynika absolutnie nic nietypowego: odnotowano, że zmarł w domu przy ulicy Dobrzyńskiej i pozostawił żonę.
Na stronie szukaj w archiwach znalazłem taką jednostkę:
"O predannom v Magistrat na chraneîe jaščikě v kotorom poměščeny
ostatki vnutrennosti Franca Volovskago.
[Przekazanie magistratowiu [Płocka] na przechowanie skrzynki ze szczątkami Franciszka Wołowskiego.]
" - lata 1895-1896. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że powyższe dokumenty odnoszą się do mojego przodka. Zamówiłem ich kopie z archiwum w Płocku, niestety samodzielnie nie byłem w stanie nic z nich odczytać, a ze względu na obszerność akt nie mam możliwości zlecić ich tłumaczenia.

Mam w związku z tym pytanie: czy ktoś może zetknął się już z tego typu dokumentacją i ma podejrzenie o co tutaj mogło chodzić? Kto przekazał te szczątki i dlaczego? Czy była to jakaś powszechniejsza praktyka (w jakich przypadkach?) i czy w oparciu ewentualne analogiczne przypadki można byłoby pokusić się o jakąś hipotezę?
Dodam tylko, że skojarzył mi się zgon w wyniku jakiejś epidemii i udało mi się ustalić, ze rok wcześniej (w 1894) miała miejsce bodaj najtragiczniejsza epidemia cholery w guberni płockiej. Nie wiem tylko czy może mieć ona jakiś związek ze śmiercią Franciszka i z tajemniczym tytułem akt z płockiego archiwum.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat