Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 20 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Zieliński_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2025 - 16:32
Sympatyk

Status: Offline
Przy matchu Y-67 "seven steps", ale chyba chodzi o "-7", a przy matchu Y-37 "-4".

Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2025 - 16:37
Członek PTG

Narzędzie podpowie Ci wartość oczekiwaną "daty" i zakres (przy chyba jednej sigmie) czasu /pokoleń gdy takie różnice statystycznie powstają.
Nie tylko ile i gdzie doszło do zmian ma znaczenie. Na tyle istotna korelacja, ze zostało uznane za marker. Istotne jest, by pamiętać, że nie tylko średnia/wartość oczekiwana ale i odchylenie/zmienność się liczy..a to bywa marketingowo pomijane.

Zaskakująco mało matchy
ja raczej przyzwyczajony do wielkości trzycyfrowych przy takich ("4") niezgodnościach/odległościach

Zieliński_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2025 - 20:10
Sympatyk

W porządku, dziękuję.

Wrzuciłem STR-y na https://www.nevgen.org i faktycznie wyszła przewidywana haplogrupa R-FT72107. Wydaje mi się, że dlatego, iż posiadaczami tej haplogrupy, łącznie ze starożytnym DNA z wykopalisk archeologicznych, jest/było jedynie około 20 osób to jest tak mało matchy.

Pozdrawiam

Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2025 - 20:16
Członek PTG

A na jakiej podstawie szacujesz liczbę osobników, potomków czysto męskich linii Twoje przodka sprzed powiedzmy 1000?
Odpowiedź "mało w bazach, bo mało potomków miał i ma" niekoniecznie prawdziwa. Może jest związek, w pewnym stopniu ale byłoby to (takie wygaśnięcie) zaskakujące. Możliwe jak najbardziej, ale niezbyt chyba częste. Mniej częste od "nie przysłali próbek mimo, że żyją"Smile
W ogóle chyba STRów coraz mniej się robi.

Zieliński_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2025 - 20:40
Sympatyk

Nie miałem na myśli, że te circa 20 osób to grono zamknięte. Przyznaję, źle się wyraziłem.
Chodziło mi po prostu o to, że ze wszystkich aktualnie dostępnych próbek w bazach, z których da się uzyskać gałąź z takiego okresu czasu (~3 tys. lat temu), jest ponad 20 osób, które mają/miały (R-FT72107). Porównując to do ponad 1400... osób ze wszystkich aktualnie dostępnych próbek w bazach, z których da się uzyskać gałąź z okresu czasu (~4 tys. lat temu) z bratniej haplogrupy (R-YP617) dla (R-FT72107), albo, którejś z kolei podgałęzi (R-YP617) też sprzed około 3 tys. lat temu, gdzie również jest ponad 1300... osób w bazach na ten moment (R-YP672) jest to zauważalny rozstrzał.

Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2025 - 20:53
Członek PTG

A w papierach, w tej linii, za ostatnie dwieście lat jest mocny przechył w dzieciach na rzecz płci pięknej? Tj jakieś niezwykłości typy na jednego chłopca co dożywa wieku męskiego cztery dziewczynki?

Zieliński_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2025 - 21:15
Sympatyk

Nie. Większość dzieci, które się rodzi jest płci męskiej. Gros z nich dojrzewa w pełni i, jeżeli mam informacje o ich dalszym życiu, z reguły zakładają rodziny.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat