Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 07 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Markowski_MaciejOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 19:42
Zasłużony
Członek PTG

Status: Offline
Drobny komentarz do wpisu Łucji.
Na Ancestry badają się głównie Amerykanie, a na MyHeritage Europejczycy. Więc MyHeritage jest "lepsze" do poszukiwań wspólnych przodków. Ale wyników Ancestry nie warto lekceważyć: ilu ja znalazłem tam kuzynów, którzy wyemigrowali do USA! Najciekawsze jest to to co zachowało się w pamięci ich rodzin dlaczego wyjechali.

Nie należy lekceważyć uwagi, że zebranie dostatecznej ilości śliny do testu Ancestry jest trudne. To dla 80 osoby może być nielada wyzwanie.
Więc test na Ancestry lepiej przeznaczyć dla siebie lub mamy.

I jeszcze o obawach.

Nikt z poważnych firm genealogicznych nie eksperymentuje na czyimś DNA. Jedynie firma 23&me przekazała zanonimizowane dane DNA firmie farmaceutycznej, aby wspomóc badania nad lekami. Ancestry w ogóle zastrzegła, że niczego nikomu nie przekaże.

Z drugiej strony, w Polsce cały czas nie zaimplementowano dyrektywy UE dotyczącej ochrony DNA i niektóre firmy zajmujące się medycznymi badaniami DNA jeszcze wysyłają próbki do Chin. Gdzie nie wiadomo co się z nimi dzieje. Na szczęście w Polsce jest już dużo sprzętu i medyczne badanie DNA wykonuje się często w Polsce.

Co do wykorzystywania profili DNA do łapania przestępców, to ja wydałem zgodę do wykorzystywania mojego profilu przez Policję w USA. No cóż, nie lubię przestępców i wolę aby zostali skazani. Jednak po ostatnich wygłupach Trumpa, zgodę cofnąłem, bo nie wiadomo co jemu strzeli do głowy.

http://KimOnibyli.pl

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2025 - 19:53
Członek PTG

Maćku:
pewność z jaką głosisz tezy
nikt
jedynie
i sugerujesz, że skoro "zastrzegła" to w ogóle nie ma żadnej wątpliwości

"zgodę wycofałem"..hehe..i serio głosisz, że to ma znaczenie i obiektywnie zabezpiecza:)
najwyżej (jakiś przyszły Biden? jak idziesz w te klimaty...po co? mamy regulamin?) kogoś uniewinni za "przeszłe i przyszłe działania w imię interesu publicznego na niwie zdrowia , w tym za te , za które nie ma zarzutów")

23@me zdaje się, że parę innych rzeczy nawywijała
no i jest zawsze niebagatelne "następstwo prawne, M&A etc"

"genetyczna Kopenhaga" od lat też jest chińska, a na wyspach wycieki do państwa środka były i pewnie są nadal - nie trzeba "wysyłać" do Chin próbek by para "informacja czyje" i "informacja "pełen garnitur" poszła
też (zdaje się) baz transplantacyjnych europejskich to dotyczy (ogólni zastrzeżenie szczelności niekoniecznie "do Chin")
tu "?" spory, dowodów nie ma

zresztą ..nie widzę powodu do myślenia "jak nie Chiny to OK"

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
bieleckiOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 20:48
Sympatyk

lokman napisał:
bielecki napisał:
natomiast cała zabawa w kwalifikowanie DNA po linii etnicznej czy rasowej to w dużej mierze pseudonauka.

Łukasz

Na podstawie których publikacji naukowych opierasz swoje zdanie? Prośba o podanie tytułów, autorów i cytatów.

Sam mam doktorat z biochemii i stać mnie na własne zdanie w tej dziedzinie.

Łukasz

DomenOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 21:00
Sympatyk

Pochodzenie biogeograficzne jak najbardziej test DNA może wykazać, tu przykład wyników mojego taty:

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-125417.phtml

Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 21:03
Członek PTG

no przecież jakby było inaczej to nie byłoby do dwóch miejsc po przecinku!..nieprawdaż?

DomenOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 21:16
Sympatyk

Ja zrobiłem test DNA bratu swojego dziadka. Uważam, że jak najbardziej jest sens zrobić siostrze babci.

Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 21:30
Członek PTG

Problem najpoważniejszy chyba w ustaleniu wspólnego języka, racjonalnych argumentach.
Nikt nikomu nie zabrania mieć wrażeń. Tylko przy namawianiu na coś wypadałoby i plusy i minusy przedstawić , szczególnie gdy mowa o konkretnej ofercie:)
Podobnie z "uspokajaniem obaw" etc

Gdy mowa o mtDNA to podstawowy problem jest z brakiem selektywnych markerów
a używanie "zrobiłem z XY ygreka" więc "z XX" będzie tak samo..no nie,,,
to już zakrawa na bycie wyznawcąSad

Są prace, które (oczywiście moim subiektywnym zdaniem) wykazują związek miejsc ale nie "bo taka piękna mapka" ale odwołują się do stwierdzonych podobieństw aDNA z materiałem od żyjących. Z pełną dokumentacją danych, a przede wszystkim użytych procedur. Tj z czego i jakim mechanizmem wnioskują o takim nie innym podobieństwie osobnika/grupy dzisiejszej z materiałem odkrytym w miejscach X1, X2, X3 z (szacunkowo) żyjących w roku Y1+-y1, Y2+-y2, Y3+-y3

do etnosu ma się to nijak najczęściej (boto pojęcie mało biochemiczne i jako takie trudne do badania:)

ale bywa, że coś wnosi
chyba do tej pory najwięcej wniosło dla okolic Trójmiasta

DomenOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 21:32
Sympatyk

Grupa etniczna jest również wspólnotą reprodukcyjną, członkowie etnosu kojarzą się w pary i rozmnażają najczęściej w obrębie własnej grupy. Z tego powodu kształtują się profile genetyczne (autosomalne) charakterystyczne dla danego etnosu. I właśnie dlatego są możliwe owe estymacje pochodzenia etnicznego lub biogeograficznego przez różne firmy robiące analizy / testy DNA na pochodzenie.

Oczywiście są wyjątki w postaci osobników odstających od typowego profilu, są to tzw. outlierzy.

Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 21:39
Członek PTG

Ale nawet (choć to raczej postulat jedynie) jeśli - to nie działa w drugą stronę.
"profile autosomalne charakterystyczne dla danego etnosu" to jest wata słowna
Nic to nie znaczy
A już nijak nie ma dowodu, że przy komercyjnych badaniach za 30-50$ plus info o przodkach, jest cokolwiek profilowane j.w.

"etnos wschodnieuropjeczyk"Smile))

różne firmy zajmują się zarabianiem pieniędzy nie dyskutowaniem wyników czy wchodzenie w zawiłości co Ty uważasz za etnos

i tak samo twierdziły "masz wynik do dwóch miejsc po przecinku" jak miały model A jak i wtedy gdy zastąpiły go modelem B , modelem C etc
model żaden nie jest jawny ...bo po co? procenta się licząSmile
do nauki to się ma ...jak argument z Y do mtDNA- nijak:) ale czasem i ślepej kurze

DomenOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 21:47
Sympatyk

Naukowcy też zajmują się badaniami nad pochodzeniem populacji, chociażby zespół HistoGenes z Max Planck Institute (link):

https://www.histogenes.org/

Naukowcy używają tych samych metod jak firmy komercyjne oferujące testy DNA na pochodzenie, czyli np. ADMIXTURE i smartPCA.

Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2025 - 21:54
Członek PTG

Ano zajmują się. Wydawało mi się, że wspomniałem jak odległe są prezentacje danych, modeli, procedur. Ale mogło mi się tylko wydawać.
etnos "zachodnioeuropejczyk":) jeśli "wschodnio" Cię nie bawi to może zachodnio?

nic?
nawet najmniejszy uśmiech?

ludzie nie genami się różnią, majątkiem czy religią, tytułami czy stopniami naukowymi
a poczuciem humoru :P

btw: Genomiczna Mapa Polski to do Wuhan słała - nie?:)

DomenOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2025 - 22:16
Sympatyk

Ja biorę udział w Genomicznej Mapie Polski. Ale tam nie zajmowali się chyba na razie DNA autosomalnym, bo w moim raporcie od nich są tylko informacje na temat moich haplogrup.

lokmanOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 22:18
Sympatyk

bielecki napisał:
lokman napisał:
bielecki napisał:
natomiast cała zabawa w kwalifikowanie DNA po linii etnicznej czy rasowej to w dużej mierze pseudonauka.

Łukasz

Na podstawie których publikacji naukowych opierasz swoje zdanie? Prośba o podanie tytułów, autorów i cytatów.

Sam mam doktorat z biochemii i stać mnie na własne zdanie w tej dziedzinie.

Łukasz

Jak dla mnie to trochę za mało żeby pisać: "natomiast cała zabawa w kwalifikowanie DNA po linii etnicznej czy rasowej to w dużej mierze pseudonauka", ale oczywiście każdy może mieć własną opinię.

DomenOffline
Temat postu: Re: Nietypowe pytanie w sprawie genetyki  PostWysłany: 06-03-2025 - 22:20
Sympatyk

To jeszcze pytanie ile lat temu ten doktorat został uzyskany, bo może to było jeszcze przed tzw. "Rewolucją DNA" i stąd niezrozumienie współczesnej nauki zajmującej się badaniem pochodzenia genetycznego populacji. Polecam książkę Davida Reicha "Who We Are and How We Got Here".

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat