Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 04 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
izabelasOffline
Temat postu: Warmińsko-mazurskie. Odszukanie ksiąg.  PostWysłany: 03-03-2025 - 17:16
Sympatyk

Status: Offline
Witam, jako, że teren Warmii jest dla mnie bardzo trudny w poszukiwania, chciałabym prosić aby nakierował mnie ktoś na księgi w których mogę szukać swoich przodków.

Posiadam Akt Małżeństwa Wilhelma Duscha i Augusty Kalinowskiej.
27.11.1888 rok Klein Lobenstein / Lubstynek / USC Glaznoty.

Dane z aktu:
Wilhelm Duscha urodzony 15.03.1859 roku w Peterswalde / Pietrzwałd / Kreis Osterode, zamieszkały w Kl. Lobenstein
rodzice: Carl Duscha i Maria z domu Kraut, zamieszkali Kl. Lobenstein, nie żyjący.
Augusta Kalinowska urodzona 12.05.1867 roku w Peterswalde /j.w./,
rodzice: Johann Kalinowski i Maria z domu Grabowska zamieszkali Peterswalde, matka żyje.

Nie wiem gdzie szukać ksiąg z tych miejscowości.
Zarówno aktów urodzenia i zgonu Wilhelma i Augusty jak i wszystkich aktów dotyczących ich rodziców.

Pozdrawiam, Izabela.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
zeleznyOffline
Temat postu: Warmińsko-mazurskie. Odszukanie ksiąg.  PostWysłany: 03-03-2025 - 18:53
Sympatyk

Izo,

Załączaj linki do aktów i podawaj pełne informacje, które posiadasz jeżeli oczekujesz pomocy.

Nie podałaś najistotniejszej informacji a mianowicie, iż oboje poszukiwani byli ewangelikami, a ta informacja znajduje się przecież w ich akcie cywilnym małżeństwa nr 29.

Akty chrztu obojga znajdziesz w parafii ewangelickiej na FS - wpisz sobie Pietrzwałd (koło Ostródy) w katalogu https://www.familysearch.org/pl/search/catalog i przeglądaj akty (musisz być zalogowana).

Akt dotyczący Wilhelma nosi nr 31 a Augusty nosi nr 62.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Matka Wilhelma nosiła panieńskie nazwisko Brant.

izabelasOffline
Temat postu: Warmińsko-mazurskie. Odszukanie ksiąg.  PostWysłany: 03-03-2025 - 21:40
Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź, za wskazówki, za nazwisko. O dodawaniu aktów będę pamiętać na przyszłość.
Czy mogę jeszcze prosić numer mikrofilmu..? Familysearch jest dla mnie okrutnie mało intuicyjne, bardzo ciężko mi się tam odnaleźć.

Pozdrawiam, Izabela.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat