Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 03 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
HotShotCharlieOffline
Temat postu: Mitka-Sroka/Dziwak - Skąd inne nazwisko i gdzie szukać akt?  PostWysłany: 02-03-2025 - 15:19
Sympatyk

Status: Offline
Cześć.
Jestem w trakcie katalogowania posiadanych aktów i tworzenia segregatorów z danymi przodków, a przy okazji jeszcze raz sprawdzam znane informacje i szukam brakujących dokumentów UMZ. W związku z powyższym natknąłem się na taką sytuację.

Chciałem znaleźć akta rodziców, ale.
  • Bazując na wieku z aktów, oboje powinni urodzić się ok. 1790 roku, najprawdopodobniej w parafii Racławice Olkuskie, a biorąc pod uwagę urodzenie prawdopodobnie pierwszego dziecka w 1813, przypuszczam, że ślub powinien być wcześniej.
  • Według informacji z drugiego małżeństwa Wincentego, jego rodzicami byli Walenty Mitka i Barbara, zd. Babiuch.
    Akt nr 12/1835 - https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 9&zoom=1.5
  • Jeśli chodzi o małżeństwa, przejrzałem skorowidze z parafii Racławickiej dla lat 1797-1815 i nic dla pary Wincenty i Magdalena. Jedynie w 1809 jest ślub Michała Mitki z Konstancją Dziwaczką, co by pasowało jedynie do nazwisk.
  • Jeśli chodzi o urodzenia, przejrzałem skorowidze z parafii Racławickiej dla lat 1785-1800 i jeśli chodzi o znaleziska.
    Dziwak Magdalena:
    - 1791 - córka Jakóba i Zofii
    Mitka Wincenty (syn Walentego i Barbary):
    - BRAK - z tych rodziców znalazłem jedynie Bartłomieja (1785), Jakuba (1788) i Wojciecha (1793).

• Co ciekawe, w akcie zgonu Walentego z 1822, wpisano rodziców Grzegorza i Katarzynę z Formanów i z wieku wychodziło by urodzenie ok. 1759. Z kolei na Genetece pokazuje mi taką parę i dziecko z 1762, ale nie Walenty, a Wincenty...
    Akt nr 38/1822 - https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=1.25
  • Natomiast w 1831 roku umiera jakiś Mateusz Mitka i według wieku pasowałby do brata Walentego, który był zgłaszającym jego zgon, ale tutaj w rodzicach jest Katarzyna Furman, ale już ojcem Wojciech, a nie Grzegorz. Dodatkowo, żonę ma Konstancję, więc może pasowałby do aktu ze skorowidza z 1809, ale tutaj też już nie jest wpisana Konstancja Dziwak, tylko Sroka...
    Akt nr 50/1831 - https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=1.25

1. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego wpisywane było nazwisko Sroka, a nie Dziwak, a może Dziwak, a nie Sroka?
2. Gdzie podział się AM Wincentego i Magdaleny oraz AU Wincentego (zakładając, że AU z 1791 jest faktycznie Katarzyny i nie muszę szukać innego)?
3. O co chodzi z Walenty/Wincenty z okolic tego 1759 i Grzegorz/Wojciech jako ich ojciec/mąż Katarzyny Furman?
4. Czy księgi parafii Racławice Olkuskie faktycznie znajdują się w AN w Krakowie jak sugeruje Geneteka czy jednak w jakimś AD?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Grazyna_GabiOffline
Temat postu: Mitka-Sroka/Dziwak - Skąd inne nazwisko i gdzie szukać akt?  PostWysłany: 02-03-2025 - 18:08
Sympatyk

....w akcie zgonu Walentego z 1822, wpisano rodziców Grzegorza i Katarzynę z Formanów i z wieku wychodziło by urodzenie ok. 1759......

Zerknelam do spisu 1792
Jest tam kika rodzin Mitka(nie wszystkie wynotowalam)
Chalupa nr. 83 Jan & Elzbieta
85 Jakub & Elzbieta
90 Walenty & Barbara
94 Grzegorz & Katarzna
95 Wincenty & Zofia
118 Maciej & Apolonia
Wszystkie te pary maja dzieci ale wynotowalam tylko potomstwo Grzegorza i Katarzyny:
syn Wincenty lat 27 czyli ur. ok. 1765
syn Jacenty lat 16
corka Teresa lat 19
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,353980,7
Mysle, ze w akcie zgonu pomylono imie zmarlego.

Pozdrawiam
Grazyna

HotShotCharlieOffline
Temat postu: Mitka-Sroka/Dziwak - Skąd inne nazwisko i gdzie szukać akt?  PostWysłany: 02-03-2025 - 19:19
Sympatyk

Tylko miejscem z aktu zgonu Walentego jest dom nr 101 (zapisany jako jego dom własny), czyli ten, który wcześniej figurował w aktach urodzeń dzieci pary Wincenty i Magdalena, gdzie Wincenty według aktów jest synem Walentego i Barbary.

Gdyby przyjąć, że ten Walenty z pary Walenty-Barbara, ma zupełnie innych rodziców niż Grzegorz-Katarzyna i powinien być wpisany jako Wincenty, to czemu "akcja" ma miejsce w domu późniejszej pary Wincenty-Magdalena i Wincenty wpisany jest jako syn zmarłego. I wtedy też brak jakiś aktów dla osób Walenty-Barbara.

Grazyna_GabiOffline
Temat postu: Mitka-Sroka/Dziwak - Skąd inne nazwisko i gdzie szukać akt?  PostWysłany: 02-03-2025 - 19:34
Sympatyk

Wlasciwie nie rozumie juz kogo szukasz ?
W 1792 Wincenty jest kawalerem jeszcze, jak sie ozenil to postawil sobie chate 101.
W tej samej chalupie mieszkal jeszcze inny Mitka (bez imienia) z zona i dziecmi
to chyba Wincenty po slubie poszedl pod inny dach.
Poza tym myslalam, ze ustalasz dziadkow Andrzeja Mitka ktorego rodzicami byli
Wincenty i Magdalena.

Grazyna

HotShotCharlieOffline
Temat postu: Mitka-Sroka/Dziwak - Skąd inne nazwisko i gdzie szukać akt?  PostWysłany: 02-03-2025 - 20:21
Sympatyk

To że rodzicami Andrzej byli Wincenty-Magdalena to wiem, tylko zastanawia mnie kwestia nazwiska Sroka/Dziwak, bo obecnie sprawdzam pokolenie Andrzeja, ale na kartach zapisuję również rodziców i interesuje mnie poprawność nazwiska.
Przy okazji powyższego, zahaczam również o kolejne, z racji, że tam też występują jakieś informacje, jak w akcie zgonu o którym piszesz, a poza tym, jak skończę to pokolenie, to przechodzę sprawdzać kolejne, itd.

Wincenty, który w 1792 jest kawalerem (ma 27 lat), nie ma nic wspólnego z Wincentym z pary Wincenty-Magdalena (rodzice Andrzeja), bo według AU Andrzeja (i innych dzieci), jego rodzice ok. 1790 dopiero się rodzili.
A więc Wincenty, który jest ojcem Andrzeja sam ma rodziców Walentego-Barbarę. Przyjmując, że to ta para z domu 90 (ze spisu, który wysłałaś) trzeba by założyć, że Wincenty (o. Andrzeja) urodził się po 1792, skoro tutaj nie ma wpisanych żadnych dzieci, ale tak jak pisałem, w skorowidzach nie ma urodzenia Wincentego (jedynie Wojciech 1793).

Więc tak jak pisałem o akcie zgonu do którego nawiązałaś z pomylonym imieniem zmarłego, gdyby tak było to nie zgadzało by się więcej rzeczy.
- Jeśli wszystko jest dobrze - to nie ma AU Walentego (syna Grzegorza-Katarzyny) bo wychodzi na podstawie wieku ok. 1759, a w spisie już po prostu mieszka w innym domu; no i nie ma jego AM z Magdaleną.
- Jeśli złe jest imię zmarłego i powinno być Wincenty - to nie ma AU Wincentego po 1792, w którym ojcem też byłby Wincenty i nie spina się numer domu 101 względem późniejszych urodzeń dzieci pary Wincenty-Magdalena, bo tam ojcem jest Walenty.

Problematyczny też jest zgłaszający Mateusz (brat Walentego), którego rodzicami są Wojciech-Katarzyna Furman, a nie Grzegorz-Katarzyna Furman; No i u niego też jest zmiana nazwiska żony między Sroka, a Dziwak, co było pierwotną kwestią od której zacząłem rozmyślania.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat