Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 28 lutego 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
mangoodOffline
Temat postu: Sposób wyciągania informacji po 1918, USC Chynów, Radom  PostWysłany: 28-02-2025 - 12:01

Status: Offline
Witam serdecznie

Będę wdzięczny za wskazówki jak najlepiej ruszyć dalej z poszukiwaniem informacji o moich przodkach na podstawie opisanej niżej sytuacji. Rodzinę od strony mojej mamy mam rozpracowaną i udokumentowaną do roku 1722, ale od strony ojca nie mogę ruszyć:

Opis sytuacji:
Mam imię i nazwisko dziadka, rok urodzenia(bez dokładnej daty) i prawdopodobne miejsce urodzenia oraz dokładne info o dacie i miejscu śmierci.
Stanisław Ambroziak ur. 1922 (prawdopodobnie parafia Chynów lub okolice), zm. 08-09-1983 Warszawa
W Skanotece i zindeksowanych danych z tej parafii i okolic są dane tylko do 1918 roku.

z tymi niepełnymi danymi złożyłem wniosek do USC o odpis aktu urodzenia , dzięki czemu miałbym Imiona + panieńskie rodziców Stanisława. Ale dostałem info że zostały 2 lata temu przeniesione do archiwum państwowego w Radomiu.
Ich Ślub miał miejsce prawdopodobnie również po 1918 roku więc danych zindeksowanych nie ma.

Aby iść dalej bazując na zindeksowanych danych potrzebuję na pewno imion rodziców. Co więcej ? ich aktu ślubu żeby uzyskać info o datach ich urodzenia lub miejscowości ?

Tu moje pytanie:
Czy można z tak niepełnymi danymi uzyskać informacje o akcie urodzenia Stanisława z archiwum w Radomiu? Jak to się odbywa? A może prościej wyciągnąć Akt zgonu z USC Stanisława i tam będą te imiona ?

Kolejny krok. Jeśli jednak potrzebowałbym imion dziadków Stanisława, aby jednoznacznie dopasować je do danych zindeksowanych, to w jaki sposób mogę to wyciągnąć z archiwum państwowego w Radomiu ?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi jak działać

Pozdrawiam
Robert Ambroziak

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOnline!
Temat postu:   PostWysłany: 28-02-2025 - 12:15
Członek PTG

Status: Online!
Nie rozumiem:(
chodzi konkretnie o?
poszukaj, poczytaj (np wątek o AP Radom)
1919-1922: zamów, obrób, prześlij do publikacji do skanoteki to może będzie

ale napisz co konkretnie, bo może już zrobione i czeka

USC?
Nie mnóż wątków już są dwa (!) podstawowe o kopiach z USC

puszekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-02-2025 - 15:59
Sympatyk

Najprościej wystąpić do USC o akt zgonu Stanisława, powinni być podani jego rodzice oraz gdzie i kiedy urodzony.
Potem ewentualnie AP w Radomiu.

mangoodOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-02-2025 - 16:29

Dzięki,
tak też zrobię, czyli najpierw USC i akt zgonu. Bardziej chodziło mi o proces wyciągania jakichkolwiek danych z tego archiwum w Radomiu. Czy trzeba bezpośrednio czy można elektronicznie, czy są jakieś opłaty i czy z niepełnymi danymi cokolwiek uda się wyciągnąć. Nie wiele znalazłem na forum o samym procesie.

Sroczyński_WłodzimierzOnline!
Temat postu:   PostWysłany: 28-02-2025 - 16:31
Członek PTG

Status: Online!
j.w.
AP: znajdź wątek i przeczytaj
użyj
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-search-s ... 8362.phtml
lub po prostu przejrzyj, możesz też na stronie AP przeczytać
te informację już są

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat