Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 24 lutego 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
WiolaWiolkaOffline
Temat postu: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokumentów  PostWysłany: 24-02-2025 - 19:09

Status: Offline
Dzień dobry
Udało mi się dotrzeć do listy volksdeutschów zamieszkałych w
gminie Stary Zamość, sporządzonej w 1946 roku. Znajdują się na niej moi dziadkowie. Dziadek został zrehabilitowany, przy jego nazwisku widnieje adnotacja "zwolniony po odbyciu kary" z obozu odosobnienia, pozostał na miejscu. Jaki powinien być mój następny krok w celu odnalezienia dokumentacji z procesu rehabilitacji i pobytu w obozie? Gdzie tego szukać. Może ktoś wie gdzie byli osadzani volksdeutsche? Domyślać się mogę, że dziadek przebywał w obozie od wkroczenia wojsk rosyjskich w 1944 roku do 1946 właśnie.
Pozdrawiam
Wioletta

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
jan2024Offline
Temat postu: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokumentów  PostWysłany: 24-02-2025 - 19:55
Sympatyk

Moim zdaniem pierwszym wyzwolonym od Niemców obozem był KL Lublin= Majdanek.
Pozostałe obozy były na zachód od Zamościa.
Na śląsku volksdeutschów gromadzono na terenie okręgu katowickim.
Dostawali tam nakazy pracy. Np. Proboszcz z Bielsko-Biała- Lipnik ks. Szczepan Muras , został przeniesiony do Tychów i tam zmarł. Ciotka św. Papieża Jana Pawła II , Stefania Wojtyła dostał prace w szkole nazwy nie pamiętam choć szkoła się chwali jej pobytem dopiero jak Karol Wojtyła został Biskupem krakowskim zabrał ją do siebie i była kucharką w pałacu biskupim do jej śmierci. Dziś jest pochowana w grobie Kaczorowskich na cmentarzu rakowickim w Krakowie.
W jej teczce osobowej zachowały tłumaczenia się przed kuratorem i Milicją Obywatelską. Uznano, że nie może uczyć polskich dzieci.
Nikt ich nie więził. Jest i problem z RODO ochrona danych przez 100 lat. Próbowałem poczytać dokumenty w AP B-B i dostałem taka odmowę.
Jan

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 20:17
Członek PTG

WiolaWiolka napisał:
Dzień dobry
gminie Stary Zamość, sporządzonej w 1946 roku. Znajdują się na niej moi dziadkowie. Dziadek został zrehabilitowany, przy jego nazwisku widnieje adnotacja "zwolniony po odbyciu kary" z obozu odosobnienia, pozostał na miejscu. Jaki powinien być mój następny krok w celu odnalezienia dokumentacji z procesu rehabilitacji i pobytu w obozie? Gdzie tego szukać. Może ktoś wie gdzie byli osadzani volksdeutsche? Domyślać się mogę, że dziadek przebywał w obozie od wkroczenia wojsk rosyjskich w 1944 roku do 1946 właśnie.
Pozdrawiam
Wioletta

Skąd informacja o rehabilitacji? Jest przy niej jakaś data? Sygnatura sądowa?
Został skazany konkretnie za?

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 20:22
Sympatyk

WiolaWiolka napisał:
Dzień dobry
Pozdrawiam
Wioletta

Czy AP w Lublinie, o ile tam były kartoteki, udostępniło Pani kartę dziadka? Swego czasu pisałem do AP w Lublinie w sprawie tej kartoteki, bo wynikał, iż taką posiadają. Zamiast zrobić mi kwerendę napisali enigmatycznie, że zapraszają do wizyty. Pozdr Tomasz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
WiolaWiolkaOffline
Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 20:47

Czy AP w Lublinie, o ile tam były kartoteki, udostępniło Pani kartę dziadka? Swego czasu pisałem do AP w Lublinie w sprawie tej kartoteki, bo wynikał, iż taką posiadają. Zamiast zrobić mi kwerendę napisali enigmatycznie, że zapraszają do wizyty. Pozdr Tomasz[/quote]

Jedyne co udało mi się odnaleźć to listę volksdeutschów sporządzoną już po wojnie przez gminę Stary Zamość . Nie dotarłam niestety do dokumentów niemieckich.
Wioletta

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 20:53
Sympatyk

Dla mnie to trochę za mało. Oczywiście ktoś te listę sporządzał po wojnie na jakiejś podstawie. Ale jeżeli w oryginalnej teczce rodziny polskiej, która zadeklarowała się jako Niemcy i wszystko wypełniła po niemiecku dołączając zdjęcia brak jest pokwitowania odbioru niemieckich Ausweisow, to ja mogę mieć wątpliwości. Bo każdy kandydat na VD wypełniał ankiety, gdzie równieź było uproszczone drzewo genealogiczne, w którym urzędnicy ad hoc określali procentowo ilość krwi niemieckiej …

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
WiolaWiolkaOffline
Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 21:04

Skąd informacja o rehabilitacji? Jest przy niej jakaś data? Sygnatura sądowa?
Został skazany konkretnie za?[/quote]

Lista volksdeutschów, którą otrzymałam z AP Zamość zawiera rubrykę "czy został zrehabilitowany" , przy dziadku w tej rubryce widnieje wpis, który cytowałam- zwolniony po odbyciu kary, pozostał na miejscu, objął gospodarstwo po opuszczeniu obozu odosobnienia. Ponieważ przy nazwisku babci, w tej samej rubryce widnieje wpis- nie zrehabilitowana, przyjęłam że dziadek przeszedł proces rehabilitacji, który umożliwił dziadkom pozostanie w Polsce. Nie mam niestety więcej danych.
Wioletta

Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 21:06
Członek PTG

To nie oznacza rehabilitacji, wręcz przeciwnie.
Sprawdź raczej sądowe (i AP i sąd), IPN

WiolaWiolkaOffline
Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 21:24

Sroczyński_Włodzimierz napisał:
To nie oznacza rehabilitacji, wręcz przeciwnie.
Sprawdź raczej sądowe (i AP i sąd), IPN

Mógł zostać skazany za kolaborację? Pod tym kątem przeszukiwać archiwa? Kto prowadził takie sprawy, jakieś wyznaczone komórki, czy zwykłe sądy? Nie mam pojęcia czego szukać stąd te pytania.
Wioletta

Temat postu: Re: Proces rehabilitacji volksdeutschów, poszukiwanie dokume  PostWysłany: 24-02-2025 - 21:31
Członek PTG

Co znaczy "mógł"?
" zwolniony po odbyciu kary,"
a za co kara? nie wiem..za samo podpisanie VL..może..na jakieś wręcz symboliczne ..ale

do poszukania hasło no "sieprniówki" i inne, nie tylko na forum, nie przede wszystkim
wręcz na YuoTubie..tzn wszędzie i dużo jest
statystycznie dekret "sierpniowy" bardziej służył do ścigania walczących z Niemcami niż do ścigania "Zdrajców Narodu Polskiego"

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat