Autor |
Wiadomość |
Andzia115a |
|
Temat postu: Re: Miller Mueller miejscowość Srebrna koło Konstantynowa
Wysłany: 14-02-2025 - 08:25
|
|
![Sympatyk Sympatyk](./modules/PNphpBB2/images/ranks/sympatyk.gif)
Status: Offline
|
|
Cześć Kajka
Wydaje mi się że to inni Millerowie. Moi to był Józef i Barbara z domu Lang niekiedy Leng pisane ojciec Józefa to Franciszek i Katarzyna Muller. Józef i Barbara Kupili ziemię od Okolowicza w 1834 r koło Łodzi miejscowość wtedy Srebrna. Przyjechali z 7 dzieci w wieku nastoletnim. I wszystkie dzieci osiedliły się tu w okolicy. Myślę że to nie będą ci sami Millerowie na przykład do miejscowości Ksawerów też niedaleko przyjechali inni Millerowie niepowiązani rodziną zaś moja koleżanka która też ma na nazwisko Miller i jest ogółem z ksawerowa właśnie jej przodkowie przyjechali pierwsze do Radomia. Ale jakby Pani miała więcej szczegółów parafie imiona rodziców albo link do ich aktu z genetyki to jeszcze popatrzę czy to może oni. U nas w aktach ślubów i aktach zgonu jest podana miejscowość skąd przyjechali. Wczoraj znalazłam też pomnik z 1895 roku jednego z synów Józefa w stanie bardzo dobrym i też jest podane tam skąd pochodził. |
|
|
|
|
![](./modules/PNphpBB2/templates/PNTheme/images/spacer.gif) |
kajika |
|
Wysłany: 14-02-2025 - 10:18
|
|
|
|
Niestety, Jan Muller występuje tylko w aktach urodzenia i zgonu dzieci. Na ich podstawie wyliczyłam, że musiał urodzić się między 1763 a 1769 rokiem. W akcie zgonu miejsce urodzenia nieznane, tak samo rodzice. Co do miejscowości, pierwsze dziecko Marianna Izabela urodzona 1839r w Nowe Brzesko, syn Karol brak aktu urodzenia, zmarł mając ok 6 lat w parafii Połaniec, natomiast najmłodszy syn Tomasz urodził się w drodze z Krakowa do Kępy Glińskiej? w 1849 roku, ochrzczony w 1850 w Koszycach. Jan zmarł w 1851 roku w Koszycach mając 88 lat.Dlatego zakładam, że gdzieś jeszcze jakieś dzieci z pierwszego małżeństwa miał, a i rodzeństwo może gdzieś było. |
|
|
|
|
Andzia115a |
|
Wysłany: 14-02-2025 - 12:15
|
|
|
|
kajika napisał:
Niestety, Jan Muller występuje tylko w aktach urodzenia i zgonu dzieci. Na ich podstawie wyliczyłam, że musiał urodzić się między 1763 a 1769 rokiem. W akcie zgonu miejsce urodzenia nieznane, tak samo rodzice. Co do miejscowości, pierwsze dziecko Marianna Izabela urodzona 1839r w Nowe Brzesko, syn Karol brak aktu urodzenia, zmarł mając ok 6 lat w parafii Połaniec, natomiast najmłodszy syn Tomasz urodził się w drodze z Krakowa do Kępy Glińskiej? w 1849 roku, ochrzczony w 1850 w Koszycach. Jan zmarł w 1851 roku w Koszycach mając 88 lat.Dlatego zakładam, że gdzieś jeszcze jakieś dzieci z pierwszego małżeństwa miał, a i rodzeństwo może gdzieś było.
Hmm no ja w akcie ślubu znalazłam jak się rodzice nazywali i wtedy w dół można zejść może uda się znaleźć akt ślubu Jana Millera z kim on był ?? |
|
|
|
|
Andzia115a |
|
Wysłany: 15-02-2025 - 08:04
|
|
|
|
Kamil0123 napisał:
Wprawdzie w metryce tak jest zapisane ,ale trochę to naciągane ,gdyż żona Józefa Barbara pochodziła sąd czyli parafii Kazimierz jak i moi przodkowie a i ja się tam urodziłem .
Żródła są w Deutsches Geschlechterbuch
To jedyne poważne źródło .
Pozdrawiam
Bez odbioru
Kamil
Hej Kamilu,
Wiem już jakie jest powiązanie z Kazimierzem, ale nadal nie trafiłam na źródło mówiące o tym że Barbara jest stąd. Dzieci urodziła i ochrzciła w Neckarhausen na co wskazują zapisy w ich aktach ślubu, na grobie Franciszka w Konstantynowie jej syna też jest ten zapis. Wnioskuję że Józef Miller mąż Barbary zmarł będąc w odwiedzinach u Kuzyna/ brata Franciszka Millera który zgłosił jego zgon.
Jest jedną zawiłość nie wiem czy ja zauważyłeś Georg Michael/ Wojciech/ to jedna osoba to syn Barbary Lange i Józefa Millera a Michał to drugi inny syn też ich. Zaś sam Wojciech Miller w wieku podobnym do George Michaela i Wojciecha w jednym to inny Wojciech i ten jest synem Franciszka Millera który zgłosił śmierć Józefa. Ten Wojciech syn Franciszka zmarł tak samo jak Józef w 1836 roku niedługo o ślubie z Zuzanna Dreiling a Michael Georg Wojciech od Józefa wziął ślub z Franciszka Zajdel. Czy dotarłeś tak samo ?? Podzielisz się od kogo jesteś z Millerów ?? pozdrawiam |
|
|
|
|
kajika |
|
Wysłany: 15-02-2025 - 11:31
|
|
|
|
Hmm no ja w akcie ślubu znalazłam jak się rodzice nazywali i wtedy w dół można zejść może uda się znaleźć akt ślubu Jana Millera z kim on był ??[/quote]
Jan ożenił się z Ludwiką Dońską przez 1839 (wtedy urodziło się ich pierwsze dziecko), ale o niej też mam niewiele informacji uzyskanych z aktu zgonu. Może Jan pojawia się w którymś akcie jako świadek / chrzestny? Wiem, że jego prawnuczka przebywała w Łodzi i Szczecinie, prawdopodobnie u krewnych. Mam adresy pobytu w razie czego ![Wink](modules/PNphpBB2/images/smiles/icon_wink.gif) |
|
|
|
|
diabolito |
|
Wysłany: 15-02-2025 - 13:19
|
|
![Członek PTG Członek PTG](./modules/PNphpBB2/images/ranks/ptgmem.gif)
![](./images/avatar/pers_62047.jpeg)
|
|
Andzia115a napisał:
Wnioskuję że Józef Miller mąż Barbary zmarł będąc w odwiedzinach u Kuzyna/ brata Franciszka Millera który zgłosił jego zgon.
Dlaczego tak uważasz?
Zarówno Józef jak i Franciszek mieszkali w Srebrnej.
I to, czy byli braćmi jest łatwe do zweryfikowania, bo są ich akty ślubu w Neckarhausen. |
_________________ Pozdrawiam serdecznie,
Robert
|
|
|
|
Andzia115a |
|
Wysłany: 15-02-2025 - 14:16
|
|
|
|
diabolito napisał:
Andzia115a napisał:
Wnioskuję że Józef Miller mąż Barbary zmarł będąc w odwiedzinach u Kuzyna/ brata Franciszka Millera który zgłosił jego zgon.
Dlaczego tak uważasz?
Zarówno Józef jak i Franciszek mieszkali w Srebrnej.
I to, czy byli braćmi jest łatwe do zweryfikowania, bo są ich akty ślubu w Neckarhausen.
To luźny wniosek wiem że można dotrzeć ale w Neckarhausen nie idzie mi szukanie za dobrze dlatego myślałam że może Kamil dotarłl do tego jeśli to jego przodkowie i mi powie czy może on jest od Franciszka tego który zgłosił śmierć Józefa 😉 Do Srebrnej w tym roku co Józef przyjechała druga też rodzina Miller ale nie rozpracowywał jej na pewno była powiązana w jakiś sposób co potwierdza też praca profesora Uniwersytetu Łódzkiego o Osadnikach, gdzie pisał że ci z rodzin którzy przyjechali tutaj zachwalali więc ściągali tym samym innych z swoich rodzin. Rodziny Barbary też jest tu więcej ale też nie sprawdzałam tego bo na razie sprawdzam linie prosta tylko bo to i tak ogrom czasu a poboczne może jak już wszystko zrobię z ciekawości czasem jakies inne osoby sprawdzę i też mi to rozjaśnia sytuację tak jak z tym Georgiem Michałem gdzie innej nazywany Wojciech innym razem Michał Grzegorz to dopiero dzięki temu że w zgonie Barbary Miller Lange jest informacja o 7 dzieci i wymienieni dotarłam do tego dokładnie że Wojciechow jest dwóch różnych w bardzo podobnym wieku. Z opowieści babci wiem że przyjechali 7 kuzynów i cały czas nad tym myślę czy w opowieści był błąd i 7 rodzeństwa czy po prostu w 7 kuzynów też było ale no aż tak nie będę rozpracowywać bo to w sumie nie jest najważniejsze póki linii prostej i informacji o nich nie rozgryzie.
Bardziej mnie interesują skąd Kamila wniosek w moim pierwszym poście że Barbara jest stąd skoro dzieci rodziła w Neckarhausen? |
|
|
|
|
diabolito |
|
Wysłany: 15-02-2025 - 18:07
|
|
![Członek PTG Członek PTG](./modules/PNphpBB2/images/ranks/ptgmem.gif)
![](./images/avatar/pers_62047.jpeg)
|
|
Andzia115a napisał:
Bardziej mnie interesują skąd Kamila wniosek w moim pierwszym poście że Barbara jest stąd skoro dzieci rodziła w Neckarhausen?
Pewnie błąd, bo nie ma drugiej pary Józef i Barbara w tych okolicach. |
_________________ Pozdrawiam serdecznie,
Robert
|
|
|
|
Andzia115a |
|
Wysłany: 16-02-2025 - 08:01
|
|
|
|
diabolito napisał:
Andzia115a napisał:
Bardziej mnie interesują skąd Kamila wniosek w moim pierwszym poście że Barbara jest stąd skoro dzieci rodziła w Neckarhausen?
Pewnie błąd, bo nie ma drugiej pary Józef i Barbara w tych okolicach.
No właśnie też tak mi się wydaje przy okazji linku chyba od Ciebie znalazłam rodzeństwo Barbary i miałam nawet sprawdzić czy więcej osób od nich też tu się nie osiedliło, no ale właśnie to już szukanie nie do końca rodziny to może jak już opracuje to co chce to poszukam.. może pojadę na Teraz jestem na pisaniu podań do archiwum w Łodzi i podjadę do USC muszę dokończyć cmentarze bo chodząc alejka po alejce też znalazłam trochę w Konstantynowie ale do Kazimierza też podjadę nigdy tam nie byłam a mam 12 km Zastanawiam się czy nie wykupić Myhertiage bo tam są się trochę info wtedy pozyskać chociaż nie wiem jak z wiarygodnością i opłacalnością . Dopiero poznaje te możliwości szukania. Bardzo bym chciała zdobyć zdjęcia.
A z innej strony czy jeśli ktoś zmarł w wojsku w 1970 roku to jest szansa znaleźć info i jeśli to brat mojej babci czy mam prawo do nich? Czy to zbyt młode informacje ??
Nazywał się Marek Kosiński urodziny w 1950 roku parafia Górka Pabianicka zamieszkanie Piątkowisko a zginął w 1970 roku w jednostce w miejscowości Czarne. Syn Kazimiery Miller i Władysława Kosińskiego. |
|
|
|
|
|