|
|
|
Autor |
Wiadomość |
zuzkow |
|
Temat postu: Kleban/Fost/FÖst
Wysłany: 09-02-2025 - 16:33
|
|
Status: Offline
|
|
Cześć,
przyszedł taki czas w moim życiu, że zaczełam rozmyślać o moich pradziadkach od strony dziadka, który przez cięzką historię wojenną, nie chciał za dużo opowiadać. Ale coś wiem, tylko, że szukam więcej infromacji.
Magda Fost/FÖst z domu Kleban urodzona 24.06.1921 - nie wiem gdzie? prawdopodobnie Królewiec/Königsberg. Brak daty śmierci, wiadomo jedynie że 1945 z okolic Dobrego Miasta została wraz z matką wygnana na wysiedlenie za Ural? to też niepewne, ale słuch o niej zaginął, więc szukam jej różnych możliwych dokumentów. Matka Anna Kleban lub Kowanow/Kowanof?
mąż Magdy- Willi Föst urodzony 17.11.1919 w Herringen, zginął na froncie w bitwie w Woroneżu 8.08.1942 r
Nie wiem kiedy wzieli ślub, prawdopodobnie 19 w Hamm (Niemcy). Z związku mieli jedno dziecko Hartmund Föst urodzony 25.05.1941 - dokładny rok nie znany ale +/- 2 lata. Miejsce urodzenia oraz chrztu nie znane. Bardzo ciekawą sytuacją związaną z dziadkiem jest to, że po wysiedleniu matki, dziadek po jakimś czasie został wzięty do sierocińca w okolicy Moraga jeżeli dobrze kojarzę, może z tego miejsca też są jakieś dokumenty?
przepraszam, jeżeli chaotycznie, robię to pierwszy raz, szukam, myślę, chciałabym też ulżyć dziadkowi w tych ostatnich latach gdzie tak dużo myśli o swojej matce, bo nie wie co się z nią stało, a ona na odejście kazała mu zostać w Dobrym Mieście bo go znajdzie i czeka do dzisiaj.
Będę wdzięczna nawet za wskazanie drogi, którą mogłabym podążyć by znaleźć jakieś dodatkowe informacje/dokumenty.
Pozdrawiam,
Zuza Kowalska |
|
|
|
|
![](./modules/PNphpBB2/templates/PNTheme/images/spacer.gif) |
Grazyna_Gabi |
|
Temat postu: Kleban/Fost/FÖst
Wysłany: 10-02-2025 - 18:06
|
|
![Sympatyk Sympatyk](./modules/PNphpBB2/images/ranks/sympatyk.gif)
![](./images/avatar/pers_14675.jpeg)
|
|
Trudno doradzic co dalej, same niewiadome ?
Dziadek urodzil sie w 1941 w 1945 mial moze lat 4 wiec raczej nie pamieta wiele.
Z jakiego dokumentu pochodzi dokladna data ur. matki, jej nazwisko rodowe, itd...
Willego dane masz z Volksbund i to wszystko.
W zadnych bazach nie ma tego nazwiska: ani na https://lists.memo.ru/ jesli byly zabrane
przez Rosjan, brak na stratach.pl.
Dziwne, ze nie szukala dziadka zadna rodzina, tak z jednej jak i z drgiej strony.
Jesli dziadek urodzil sie w Hamm to tam pisz do USC o akt urodzenia.
AM tez tam moze byc.
https://serviceportal.hamm.de/suche/-/e ... g/682/show
Powodzenia
Grazyna |
|
|
|
|
Ewafra |
|
Temat postu: Re: Kleban/Fost/FÖst
Wysłany: 10-02-2025 - 20:36
|
|
|
|
zuzkow napisał:
Cześć,
przyszedł taki czas w moim życiu, że zaczełam rozmyślać o moich pradziadkach od strony dziadka, który przez cięzką historię wojenną, nie chciał za dużo opowiadać. Ale coś wiem, tylko, że szukam więcej infromacji.
Magda Fost/FÖst z domu Kleban urodzona 24.06.1921 - nie wiem gdzie? prawdopodobnie Królewiec/Königsberg. Brak daty śmierci, wiadomo jedynie że 1945 z okolic Dobrego Miasta została wraz z matką wygnana na wysiedlenie za Ural? to też niepewne, ale słuch o niej zaginął, więc szukam jej różnych możliwych dokumentów. Matka Anna Kleban lub Kowanow/Kowanof?
mąż Magdy- Willi Föst urodzony 17.11.1919 w Herringen, zginął na froncie w bitwie w Woroneżu 8.08.1942 r
Nie wiem kiedy wzieli ślub, prawdopodobnie 19 w Hamm (Niemcy). Z związku mieli jedno dziecko Hartmund Föst urodzony 25.05.1941 - dokładny rok nie znany ale +/- 2 lata. Miejsce urodzenia oraz chrztu nie znane. Bardzo ciekawą sytuacją związaną z dziadkiem jest to, że po wysiedleniu matki, dziadek po jakimś czasie został wzięty do sierocińca w okolicy Moraga jeżeli dobrze kojarzę, może z tego miejsca też są jakieś dokumenty?
przepraszam, jeżeli chaotycznie, robię to pierwszy raz, szukam, myślę, chciałabym też ulżyć dziadkowi w tych ostatnich latach gdzie tak dużo myśli o swojej matce, bo nie wie co się z nią stało, a ona na odejście kazała mu zostać w Dobrym Mieście bo go znajdzie i czeka do dzisiaj.
Będę wdzięczna nawet za wskazanie drogi, którą mogłabym podążyć by znaleźć jakieś dodatkowe informacje/dokumenty.
Pozdrawiam,
Zuza Kowalska
Uściślij może bardziej jakich poszukujesz informacji. Interesują cię przede wszystkim losy Magdy Kleban na zesłaniu? Poznanie dokładnej daty i miejsca urodzenia Hartmunda Fösta? Hartmund to twój dziadek? Posługuje się tym nazwiskiem i podaną przez ciebie datą urodzenia? Na jakiej podstawie? Ma jakąś metrykę? Skąd znasz datę urodzenia Magdy i prawdopodobne nazwisko jej matki? Skąd informacje o Willim? Hartmund po jakimś czasie od rozstania z matką trafił do sierocińca. Po jakim czasie i gdzie przebywał w międzyczasie? Ktoś się nim zajmował? Krewni, znajomi? Jak trafili do Dobrego Miasta? Może analiza tych danych pozwoli ci znaleźć jakiś punkt zaczepienia.
EwaFra |
|
|
|
|
PawelKoss |
|
Temat postu: Re: Kleban/Fost/FÖst
Wysłany: 10-02-2025 - 20:54
|
|
|
|
Grazyna_Gabi napisał:
jesli byly zabrane
przez Rosjan, brak na stratach.pl.
Na stratach nie ma, bo tam są ofiary okupacji niemieckiej, a ci, którzy trafili do Związku, to raczej na indeksrepresjonowanych.pl ale tam też nie ma. Z tym, że gdy Rosjanie wywozili w 1945 w głąb Rosji Mazurów i Niemców, to wielu nie trafiło do żadnego rejestru i sporo zmarło w pociągach. Może nie być żadnej informacji.
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
|
|
|
|
|
|