Autor |
Wiadomość |
Komentarze |
|
Temat postu: Nazwisko: Wołk Karaczewski
Wysłany: 03-02-2025 - 12:16
|
|
![Sympatyk Sympatyk](./modules/PNphpBB2/images/ranks/sympatyk.gif)
![](./modules/PNphpBB2/images/avatar/../komentarze.gif)
Status: Offline
|
|
Wątek ten zawiera informacje na temat tego nazwiska i osób je noszących |
|
|
|
|
![](./modules/PNphpBB2/templates/PNTheme/images/spacer.gif) |
r.jaworski |
|
Wysłany: 03-02-2025 - 12:16
|
|
|
|
Dzień dobry.
Mam prośbę. Widziałem Pana rózne odpowiedzi z przed kilku lat na forach na temat rodu szlecheckiego WOŁK-KARACZEWSKI.
Czy mógłbym prosić o pomoc w całej genealogii od początku rodu do aktualnego? (o ile to możliwe).
Mój pradziadek Bolesław Wołk-Karaczewski pochodzenie z Lidy, Grodno przeniósł się w XX wieku do Polski, Ciechanów, potem okolice Aleksandrowa Łódzkiego, gdzie osiedlił się a ja otrzymałem po nim w spadku ziemie we wsi Księstwo, gm. Aleksandrów Łódzki. Mam jego stare listy jak pisał do rodziny i rodzeństwa których było jedenaścioro w Lidzie. Widziałem jego legitymację ułana i wiem, ze pochodzi z Lidy, ponieważ zachowałem listy z początku XX wieku.
Czy może Pan pomóc w poszukiwaniach genealogii rodu? i który dokładnie jest jego herb, ponieważ chciałbym go kontynuować będąc wizytówką w polskim zakonie. Byłem z nim bardzo zżyty i piękne wspomnienia. Chciałbym to odnaleźć.
pozdrawiam serdecznie
Rafael Jaworski
r.jaworski@graalinvestment.pl
696 451 151 |
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 03-02-2025 - 12:21
|
|
![](./images/avatar/pers_17940.jpeg)
|
|
Proszę zobaczyć w dostępnym F. 1343 RGIA ileż rodzin tegoż nazwiska legitymowało swoje szlachectwo Rosji w różnych guberniach. Nie polecam natomiast działającego swego czasu w Polsce obywatela francuskiego używającego nazwiska „Prince Wołk Karaczewski”. Drukiem ma Pan już wydaną legitymację jednej rodziny Wołk Karaczewskich w guberni mińskiej. Moźe to wystarczy? https://lyczkowski.net/pl/herbarz/szlac ... re-center3
To oczywiście legitymacja urzędowa. Nie zawsze legitymację urzędowe pokrywają się z genealogią historyczną. |
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Wysłany: 03-02-2025 - 17:07
|
|
![Użytkownik wykonał 13247 indeksów Geneteki Zasłużony](https://genealodzy.pl/modules/PNphpBB2/images/ranks/geneteka3.gif)
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 03-02-2025 - 17:13
|
|
![](./images/avatar/pers_17940.jpeg)
|
|
Karaczewski wydaje się być przydomkiem jednej z rodziny Wołków. Herb pierwotny nieznany. Na ten temat powinien wypowiedzieć się Wladzislaw Viarovkin Szeluto ze Związku Szlachty Białoruskiej. Nawiązanie do książąt Karaczewskich oczywiście fantazja. |
|
|
|
|
Wladzislaw |
|
Wysłany: 03-02-2025 - 19:22
|
|
|
|
Wsrod roznych Karaczewskich-Wolkow byli tez te, ktore mieszkali w pow. Lidzkim. Jak oficjalnie korzystali podwojnym nazwiskem, mozemy pomyslac, ze byli zatwerdzone w dworzanstwie (szlachectwie) rossyjskim. To znaczy, ze bedzie prosciej ich wyszukiwac wsrod roznych licznych Wolkow.
Jeszcze zauwazylem, ze przydomki tez sobie wymyslali i dodawali. Nie zawsze rod z przydomkem naprawde pochodzil od dawnego historycznego rodu z identycznym przydomkem. |
_________________ Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
|
|
|
|
|