|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Świątek_Katarzyna |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2015 - 11:19
|
|
Status: Offline
|
|
Ech, Grabowscy, Grabowscy... Tyle ich co grzybów po deszczu, z całym szacunkiem, rzecz jasna, aczkolwiek także z pewną irytacją, bo utrudnia poszukiwania.
Poszukuję informacji o jednym z Wawrzyńców Grabowskich z Mazowsza. Jego dzieci urodziły się w I połowie XIX w. w Nagoszewie w parafii Brok, a ich matką jest Franciszka Kryniecka/Krynicka, co jest pewne. I tu zaczyna się koszmarny problem, bo nie ma nic o zawarciu takiego małżeństwa w genetece.
Owszem, jest akt małżeństwa Wawrzyńca Grabowskiego i to urodzonego w Nagoszewie, do tego w takim czasie, że mógłby być ojcem powyższych dzieci, i na dodatek z Kryniecką, ale... Agnieszką, nie Franciszką. I oni mają swoje własne dzieci w akrach urodzenia urodzone również w Nagoszewie.
I co z tym fantem zrobić? Dwóch Wawrzyńców Grabowskich i dwie Krynieckie, obie pary żyją w tym samym czasie w Nagoszewie i płodzą dzieci. A może to jedna i ta sama Kryniecka tylko miała dwa imiona i podawano je przy narodzinach zamiennie?
Przez całe to zamieszanie utknęłam. Nie mam ani daty urodzenia ani zgonu, ani nieszczęsnego małżeństwa. |
_________________ Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
|
|
|
|
|
sebastian011 |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-04-2017 - 00:09
|
|
|
|
Witam, minęło wiele czasu od rozpoczęcia tego wątku, ale osłupiałem kiedy zobaczyłem, że tak jak ja szukasz ludzi o nazwisku GRABOWSCY i jesteś z Kujawsko-Pomorksiego, bo właśnie też jestem.
Proszę o kontakt. |
|
|
|
|
|
MirosławGrabowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-11-2017 - 11:52
|
|
|
|
Dawno mnie tu nie było .Pozdrawiam wszystkich poszukujących korzeni Grabowskich |
|
|
|
|
|
Bartique |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-01-2021 - 00:01
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Poszukuję informacji o Grabowskich z Tykocina i okolic - ziemia bielska na Podlasiu; w szczególności poszukuję krewnych Zygmunta Grabowskiego (ur. 1914 - zm. 1975) |
|
|
|
|
|
GrabowskiF |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 17:46
|
|
|
|
Cześć!
Nazywam się Filip Grabowski i szukam rodziny Grabowskich ze Świętokrzyskiego (Suchedniów, Kielce). Najstarszy znaleziony przodek to Jan Grabowski, urodzony w 1837. Odpis aktu chrztu znaleziony przy jego ślubie (1860, Wzdół) wskazuje, że urodził się w Parafii Kieleckiej, ale nie mogę znaleźć jego aktu urodzenia w skanach. Na odpisie widnieje dopisek "Młyn Mazur", co prawdopodobnie ma związek z Młynem Cedro-Mazur w Kielcach. Jego rodzice: Sebastian Grabowski i Katarzyna Mi(e)dzińska.
Podpowiedzcie proszę, jak szukać dalej.
Przy okazji pozdrawiam Wszystkich, i Grabowskich
Filip Grabowski |
|
|
|
|
|
HotShotCharlie |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 21:37
|
|
|
|
Cześć.
I u mnie pojawia się nazwisko Grabowski w 7 i 8 pokoleniu idąc po przodkach bezpośrednich w linii mojej babki w Świętokrzyskim, a konkretnie Justyna Grabowska (ur. c.1767 - zm. 1829 w Napękowie / rodzice: Jan Grabowski i Łucja ?), żona Marka Skrzyniarza z Bielin. |
_________________ Pozdrawiam,
Karol
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-02-2025 - 09:55
|
|
|
|
GrabowskiF napisał:
Cześć!
szukam rodziny Grabowskich ze Świętokrzyskiego (Suchedniów, Kielce)
Kielce - dwa archiwa - w genbazie spawdzałeś?
https://metryki.genbaza.pl/index/list |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|