Autor |
Wiadomość |
wiktorsenk |
|
Temat postu: Poszukiwanie prapradziadka -Jan Michalak
Wysłany: 01-02-2025 - 14:15
|
|
Status: Offline
|
|
Cześć, poszukuję mojego prapradziadka, który zginął z opowieści babci w pierwszej wojnie światowej, nazywał się Józef Michalak, wcześniej był robotnikiem rolnym, jego córka Stanisława urodziła się w 1906 roku więc on musiał urodzić się około 20 lat wcześniej. urodziła się i żyła ona w Jarosławcu koło Środy Wielkopolskiej więc zgaduje że tam też mieszkał on lub w okolicach. zwerbowany do wojska polskiego lub mógł być w pruskim patrząc po miejscu mieszkania. matką Stanisławy jak i Franciszka i dwóch nieznanych mi z imienia dzieci była Małgorzata Michalak z domu Gielniak. Próbowałem szukać go w kilku miejscach ale nie znajdowałem go z wielkiej szansy na to, że coś źle szukałem i tego, że nie znam dokładnej daty urodzenia jego. Za wszelką pomoc w odszukaniu przodka byłbym bardzo wdzięczny a szczególnie moja babcia której marzeniem jest posiadanie jakiejkolwiek informacji co się z nim stało.
Pozdrawiam
Wiktor |
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 14:30
|
|
|
|
Zdecydowanie Józef,wczesniej się urodził
Krerowo (USC) - akt małżeństwa, rok 1892, Księga małżeństw
Joseph Michalak (24 lat) , rodzice: Adalbert Michalak , Marianna Amdrzejewska ,
Margaretha Gielniak (21 lat) , rodzice: Lorenz Gielniak , Agnes Antkowiak ,
skan 10 i 11
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... 795#scan10
potomstwo: USC Środa
Marianna ur.1895
Jadwiga ur.1898r.
Franciszka ur.1902r.
Stanisława ur.1906r.
http://www.basia.famula.pl/ |
_________________ Pozdrawiam
Ela
|
|
|
|
|
wiktorsenk |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 14:38
|
|
|
|
hej, dziękuję bardzo za informację, nie wiem jak to zrobiłeś ale jestem mega wdzięczny za takie rzeczy, dałbyś radę znaleźć jakiekolwiek info co się z nim stało podczas wojny? jestem nowy w robieniu drzewa i szukaniu w aktach i nie udawało mi się nic znaleźć na jego temat. z opowiadań babci zapewnia że to jest Franciszek a nie Franciszka, mógłbyś coś sprawdzić sprawdzić na ten temat? |
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 14:59
|
|
|
|
|
|
|
wiktorsenk |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 15:08
|
|
|
|
dobrze, poszukam na tych stronach. a co z kwestią dziecka, babcia zapewnia że to był Franciszek a Pani napisała o Franciszce
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276 |
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 15:37
|
|
|
|
|
|
|
Grazyna_Gabi |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 16:26
|
|
|
|
Wlasciwie to kogo szukasz?
W temacie jest Jan Michalak a potem mowa o Jozefie.
Jozef raczej nie byl powolany do wojska, z wieku wynika, ze byl rocznik 1868, czyli troche
stary jak na wojaczke.
Na listrach strat jest sporo Michalakow z okolic Srody/Schroda ale to mlodzi ludzie.
https://des.genealogy.net/eingabe-verlu ... rch=Suchen
Mogl byc przypadkowa ofiara, moze byly jakies walki w poblizu miejsca
zamieszkania. Szukaj aktu zgonu w parafii do ktorej nalezal.
Pozdrawiam
Grazyna |
|
|
|
|
|
wiktorsenk |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 16:46
|
|
|
|
przepraszam za pomyłkę w temacie, szukam Józefa Michalaka, rozmawiam właśnie z babcią i mówi że jej mama czyli córka Józefa Michalaka wiele razy mówiła jej że wzięli Józefa Michalaka do wojska jako żołnierz i że po wybuchu wojny już go nie było i już nigdy nie wrócił i nikt nie wiedział gdzie jest pochowany i kiedy, jak myślę to może jest szansa że był powstańcem wielkopolskim lub jako żołnierz w wojnie bolszewickim chociaż ona wybuchła one kilka miesięcy po wojnie wiec nie wiem gdzie Józef mógł się udać aby przebywać przez tyle czasu poza domem lecz może być sytuacja że babcia pomyli jakiś fakt wiec ciekawi mnie to. druga sprawa że babcia właśnie pokazała mi zdjęcie rzekomej Franciszki i jest ona facetem o imieniu Franciszek. mówi też że leży on u mnie w mieście i też jest napisane Franciszek |
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 16:57
|
|
|
|
wiktorsenk napisał:
przepraszam za pomyłkę w temacie, szukam Józefa Michalaka, rozmawiam właśnie z babcią i mówi że jej mama czyli córka Józefa Michalaka wiele razy mówiła jej że wzięli Józefa Michalaka do wojska jako żołnierz i że po wybuchu wojny już go nie było i już nigdy nie wrócił i nikt nie wiedział gdzie jest pochowany i kiedy, jak myślę to może jest szansa że był powstańcem wielkopolskim lub jako żołnierz w wojnie bolszewickim chociaż ona wybuchła one kilka miesięcy po wojnie wiec nie wiem gdzie Józef mógł się udać aby przebywać przez tyle czasu poza domem lecz może być sytuacja że babcia pomyli jakiś fakt wiec ciekawi mnie to. druga sprawa że babcia właśnie pokazała mi zdjęcie rzekomej Franciszki i jest ona facetem o imieniu Franciszek. mówi też że leży on u mnie w mieście i też jest napisane Franciszek
Wiktor,
czy ty czytałeś mój ostatni post?????????
Piszesz....babcia właśnie pokazała mi zdjęcie rzekomej Franciszki i jest ona facetem o imieniu Franciszek. mówi też że leży on u mnie w mieście i też jest napisane Franciszek |
Ela
|
|
|
|
|
wiktorsenk |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 17:00
|
|
|
|
tak, czytam aby babcia jest trochę zdziwiona, już nie piszmy o Franciszce a o Józefie |
_________________ pozdrawiam,
Wiktor Senk
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 17:01
|
|
|
|
Ale był Franciszek ,o którego dopytywałeś wczesniej. |
Ela
|
|
|
|
|
wiktorsenk |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 17:07
|
|
|
|
ma pani rację lecz już wszystko wiem co i tak jak pani wcześniej pisała, moglibyśmy się teraz zająć Józefem Michalakiem Ur. 1868 roku, nigdzie na liście żołnierzy go nie ma z pierwszej wojny a z informacji jego córki po wybuchu wojny zabrali go nie wiadomo gdzie i już nigdy się nie zjawił w domu. jak dla mnie albo był: wcielony do armii pruskiej w późniejszym czasie i tam może być akt zgonu, był jako powstaniec i tam gdzieś informacja jak zginął ale co z faktem że podczas całej wojny nie było go w domu, umarł podczas wojny bolszewickiej ale to tak samo jak z powstaniem- fakt że już się w domu nie zjawił
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276 |
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 21:13
|
|
|
|
|
|
|
wiktorsenk |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-02-2025 - 21:43
|
|
|
|
w sumie też masz rację, jak próbowałem znaleźć cokolwiek potwierdzającego że był w wojsku to nie udało się i pani Grażyna_Gabi też nie znalazła i tak jak mówiła że rodząc się w 1968 to podczas wybuchu wojny miał 46 lat więc lekko staruszek jak na wojsko. znalazłem grób Józefa Michalaka urodzonego 1868 wiec imię, nazwisko i data urodzenia się zgadza https://www.ancestry.com/search/collect ... cessSource
aby ciekawi mnie teraz data zgonu która jest 1953. skontaktuję się z cmentarzem by potwierdzić czy to może być on. |
_________________ pozdrawiam,
Wiktor Senk
|
|
|
|
|
|