|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Ma_Rel |
|
Temat postu: Dokumentacja WKU/RKU
Wysłany: 30-01-2025 - 16:38
|
|
Status: Offline
|
|
Dzień dobry,
Chciałbym się dowiedzieć, czy dokumentacja z WKU po śmierci rezerwisty była przekazywana do Archiwum Wojskowego? Wiem, pod jakie WKU podlegali moi pradziadkowie, lecz i z Archiwum z Oleśnicy i CAW odesłano mnie z kwitkiem, że muszę znać dokładną jednostkę, w której służyli. Zasadniczą służbę odbywali przed 1939 rokiem, brali udział w kampanii wrześniowej, więc takie informacje po wojnie posiadały właśnicwe miejscowo WKU. Czy zatem Archiwa Wojskowe nie sprawdzają akt konkretnych WKU, żeby znaleźć informacje? |
_________________ Pozdrawiam, Maciej
|
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Temat postu: Dokumentacja WKU/RKU
Wysłany: 30-01-2025 - 19:47
|
|
|
|
Przed wojną było PKU a nie WKU. Spotkałem pojedyncze teczki podoficerów w handlu. To wszystko było w gestii MSWojsk. przed wojną |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2025 - 19:54
|
|
|
|
O ile rozumiem pytanie - to co było przed wojną nie rzutuje.
Konstrukcja jest taka:
po co archiwom info o jednostce, skoro dokumentacje rezerwisty (zawierającą informacje o II RP i Wojnie Obronnej ) przechowywały WKU/RKU? |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Ma_Rel |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2025 - 20:31
|
|
|
|
Dokładnie o to mi chodzi. |
_________________ Pozdrawiam, Maciej
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2025 - 20:43
|
|
|
|
To może zapytaj archiwa
czy założenie o miejscu przechowywania dokumentacji rezerwisty (WKU nie jednostka) jest poprawne
czy założenie o zdawaniu akt osobowych rezerwisty (zmarły? stan spoczynku? emigracja? obojętne chyba..po wykreślaniu z ewidencji wojskowej w każdym razie)..(i kiedy, po jakim okresie) jest poprawne, czy nie przekazanie - a brakowanie/niszczenie indywidualnych akt było praktyką
Nie sadzę by dokumentacja była kategorii A (przynajmniej nie przez cały czas) , tj że były w XXI wieku przechowywane akta osób, które "wypadły trwale z zainteresowania MON" w latach 70
zestawienia, decyzje (zbiorcze) z lat 60, 70 chyba są ("relatywnie niedawno" były) ale takie "zwyczajne pełne papiery rezerwistów z linii, szeregowców, podoficerów niezawodowych wykreślonych z ewidencji"?
Zapytaj w archiwach:)
Ja sądzę, że nie były. A jedyny ślad (jakikolwiek) to właśnie ew. dokumenty nie WKU na danej JW przekazane do archiwum wydzielonego - JW do której był przydzielony i w której bywał (jeśli bywał) na okresowych ćwiczeniach, szkoleniach etc Stąd pytanie "która to JW" - by sprawdzić.
Ale mogę się mylić. To nie wiedza, a jakieś skojarzenia i nie sprawdzałem przepisów pisząc,.
Posty były jedynie dla wyjaśnienia "co autorzy mieli na myśli moim zdaniem"
a przy okazji - tez skojarzeniowo, wspomnieniowo i z drugiej ręki
Przydziały do Obrony Cywilnej (w razie "W" nie chodzi o pracowników etatowych) lata 70? 80? coś ktoś? opowieści o tym, ze te te papiery (osobowe akta przydzielanych jakby co) walały się na przełomie wieków po śmietnikach, po jakichś dziwnych instytucjach (LOKach?), warsztatach..
- kompletna bzdura (tj "wszystko może się zdarzyć, jakieś pojedyncze przypadki..czemu nie?_)
- systemowa zasada? luka tzn nie zakres CAWu i innych, MSW nie przejęło/olało a MONu to nie interesowało)? |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|