Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 30 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
MateuszKriegerOffline
Temat postu: Ankieta Archiwów Państwowych  PostWysłany: 27-01-2025 - 18:37
Sympatyk

Status: Offline
Szanowni Państwo
Podsyłam treść posta, udostępnioną na Facebooku AP Toruń

"Szanowni Państwo,
w imieniu Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych zapraszam do udziału w badaniu ankietowym. Jego celem jest poznanie Państwa opinii na temat jakości obsługi oraz świadczonych usług przez sieć Archiwów Państwowych.
Ankieta jest anonimowa i składa się z 12 pytań. Będzie ona dostępna online do 14 lutego 2025 r.
Link do ankiety: https://forms.office.com/e/ZL6Qs4pZR0

Zapraszam do wypełnienia ankiety 🍀
Beata Herdzin
Dyrektor Archiwum Państwowego w Toruniu

#archiwapaństwowe"

Ostatnio zmieniony przez MateuszKrieger dnia 28-01-2025 - 19:11, w całości zmieniany 1 raz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
karmatOffline
Temat postu: Ankieta Archiwów Państwowych  PostWysłany: 27-01-2025 - 21:10
Zasłużony
Administrator Geneteki

Trzeba usunąć kropkę na końcu linku.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
PietruszkaOffline
Temat postu: Ankieta Archiwów Państwowych  PostWysłany: 28-01-2025 - 12:36
Sympatyk

Cześć
Tu poprawny link
https://forms.office.com/pages/response ... e=shorturl

W ankiecie jest pytanie:
Co powinniśmy zmienić, aby jakość usług świadczona przez Archiwa Państwowe odpowiadała Pana(i) potrzebom?

Ja poprosiłem o usunięcie zapisu dotyczącego zakazu używania statywów z regulaminu czytelni.

św. Andrzeja Apostoła, Krzywicze (dekanat Wilejka)
św. Trójcy, Wojstom (dekanat Wilejka i Świr)

MateuszKriegerOffline
Temat postu: Re: Ankieta Archiwów Państwowych  PostWysłany: 28-01-2025 - 19:11
Sympatyk

karmat napisał:
Trzeba usunąć kropkę na końcu linku.

Już zrobione! Mój błąd..

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-01-2025 - 19:33
Członek PTG

Dodajmy:
zapisu niezgodnego z ustawą
MDAP nie miał i nie ma delegacji ustawowej by rozszerzać obostrzenia
art 16d 3 ustawy archiwalnej
"3. Jeżeli czynności, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b, mogłyby zakłócić
innym zainteresowanym dostęp do materiałów archiwalnych, ich wykonywanie odbywa się na podstawie porozumienia między zainteresowanym i podmiotem zobowiązanym"
jest "jeśli"
interpretacja, że "mogłyby" (nie zakłóca, a potencjalnie jakoś "a gdyby tu wasza matka przechodziła) jest kpiną

wymaganie podpisanie porozumienia /uzyskania zgody z APu "bo może komuś (innemu użytkownikowi) gdzieś kiedyś coś przeszkadzać"
jest kpiną, wymysłem NDAP-u niechroniącym interesu użytkowników, a złośliwą barierą w mojej ocenie.
Taki zakaz bezwzględny na podstawie "nie można bo ktoś na sali może potencjalnie odebrać to jak utrudnienie' szczególnie ośmiesza NDAP w trzeciej dekadzie XXI wieku, gdy pracownie bywają puste (tzn użytkownik nie ma komu przeszkadzać).
Jedyne co ratuje, że rozsądni dyrektorzy archiwów i oddziałów bezproblemowo takie zgody wydają/podpisują porozumienia.
Ww. można cytować z podaniem źródła autora w ankiecie tej i innych.
Ja nie wierzę od paru lat w sensowność wypełniania ankiet czy okresowych badań czy "nasilonych akcji". Jest to zbieżne z zaniechaniem raportowania (m.in. wyników takich badań) sprawozdań rocznych w bipach APów.
Ale takie zdanie mam i nieanonimowo je zgłaszam.

PietruszkaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-01-2025 - 19:41
Sympatyk

Cytat:
Ja nie wierzę od paru lat w sensowność wypełniania ankiet czy okresowych badań czy "nasilonych akcji".

Kropla drąży skałę.

Cytat:
MDAP nie miał i nie ma delegacji ustawowej by rozszerzać obostrzenia

Skoro tak, domagajmy się każdorazowo w archiwum, nie tylko działania zgodnego z prawem ale również w jego granicach. To akurat gwarantuje konstytucja. Wiem, wiem... nie da rady.

św. Andrzeja Apostoła, Krzywicze (dekanat Wilejka)
św. Trójcy, Wojstom (dekanat Wilejka i Świr)

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-01-2025 - 19:52
Członek PTG

Wiele rzeczy dawało radę. I niekoniecznie z wyrokiem sądowym, a mediując - argumentując.
Kropla - tak, ankieta..no niekoniecznie:) do tego kroplowania należy
I zapisy ustawowe powstawały (bo ustawą chcieliśmy mieć gwarancję kwestię prawa do wykonywania kopii, a projekt ustawy przygotowywał NDAP)

Jest wiele spraw, gdzie od lat widać działania wstecz, w tym np
wymuszanie płatnych usług kwerendy w niektórych archiwach przy okazji udostępniania kopii/wykonywania kopii
NDAP o tym wie, nie musi mieć ankiety by taką wiedzę posiadać.
Zmiana zarządzenia/praktyki "w przypadku ASC wystarczy zespół, jednostka, rok, typ aktu, numer do zamówienia kopii i nie jest to kwerenda" znów "wślizgła się" w praktykę kilku APów (dziwne regionalny rozkład tegoż)

edit c.d.

szwa - "portal" z założenia budowany pod interakcję z użytkownikami, cały system informacyjny stworzony m.in. by użytkownik a wbudować w system i móc korzystać z jego pracy. Stąd opcja współtworzenia, w wersji minimum "zgłoś błąd"
Bardzo sprawne archiwa błędy w skanach korygują w 48 godzin, mniej sprawne ale również sprawne w tydzień-dwa. Te, dla których priorytetem nie jest publikacji (w mojej ocenie) i rok można czekać na efekt. Są też takie płynne, czasem dwa tygodnie, a czasem rok mało na poprawkę.
Ale
ale doceniają tak jak powinni - wykorzystują informację o błędach, po to by te błędy naprawić

Na drugim krańcu np AP Częstochowa
Wasze pismo z dnia: 27.05.2024 Znak:
Nasz znak: O-III.631.9.2024 Data: 24.05.2024

"Archiwum Państwowe w Częstochowie dziękuje za zgłoszenie błędów kopii cyfrowych do jednostki archiwalnej sygn. 8/56/0/2/199 udostępnionej na portalu szukajwarchiwach.gov.pl.
[....]
Jeżeli jest Pan zainteresowany wykonaniem skanów wymienionych aktów urodzenia, to informujemy, że zgodnie z Zarządzeniem Nr 7 Dyrektora Archiwum Państwowego w Częstochowie z dnia 30 kwietnia 2020 roku w sprawie wprowadzenia regulaminu i cennika usług świadczonych przez Archiwum Państwowe w Częstochowie, koszt reprografii wynosi:
- skan 1 strony 2,00 PLN
Wykonanie 2 skanów x 2,00 PLN = 4,00 PLN"

to samo rok 2020 (2024 kontrolnie powiadomiłem o błędzie - dla sprawdzenia czy nadal czasoprzestrzeń tam jest zniekształcona, inne prawa działają lokalnie)
Nasz znak: Data:
09.12.2020 - OI.630.16.2020 11.12.2020

Wskazany przez Pana skan został wykonany na podstawie klisz mikrofilmowych wykonanych w 1989 roku, które nie zawsze zostały prawidłowo sporządzone.
Istnieje możliwość zamówienia interesujących skanów wykonanych
z oryginalnych ksiąg metrykalnych. Jeżeli jest Pan zainteresowany zamówieniem reprografii prosimy o kontakt, Archiwum przedstawi wówczas koszty ich wykonania.
Z wyrazami szacunku,
Dyrektor
Archiwum Państwowego w Częstochowie
mgr Elżbieta Surma-Jończyk"

ankieta? odczucia? badanie stopnia satysfakcji?
może na początek zmiany twardo udokumentowanych faktów przy podpisach, bez anonimowości, bez "grantów" na badania zewnętrzne,
parę godzin w miesiącu na lekturę kilku for i "stron fb"
i wiadomo dokładnie co i gdzie "poprawić"

O niezarejestrowanej komunikacji, ew jednostkowych wypadkach, błędach nie pisze - bo zdarzyć się mogą. Za to udawanie nieświadomości o wieloletnich błędach systemowych...
tak, uważam, że "ankieta" to listek figowy - wykazywanie "no przecież badamy"
od paru lat mam takie wrażenie i mam powody by je mieć.
Dużo istotniejsze powody niż przykłady powyższe, bo te już zasygnalizowane to uwierający kamyk w bucie. Na pewno jest, na pewno szkodzi ale stosunkowo niedużo. Uciążliwe, nerwy szarpie, obniża rangę urzędu i państwa..czasem tytułu naukowego i Alma Mater podpisującego "odpowiedzi".
Niczym jest jednak w porównaniu z blokadą dostępu do skanów wykonanych, a nieopublikowanych poprzez szwa. Niby zero złotych, niby..a wszyscy wiedzą, że to z NDAPu nacisk nie nieudostępnianie. I zaległości rosną.
Nb. kopia zabezpieczająca która ma pominięcia nie jest kopią zabezpieczającą, nie odwzorowuje pełnej jednostki. Twierdzenie "jednostka jest zabezpieczona skanami/mikrofilmami" pomimo świadomości, ze ta nie jest ..ma nazwę. Odmowa (lub niski priorytet) wykonywania zadania "doprowadzenie jednym kilkoma skanami by jednostka faktycznie mia kopię zabezpieczającą zamiast trwać w fałszu" to systemowa sprawa. IMO: może nawet cywilizacyjna, na pewno kulturowa.

A gdzie bezpieczeństwo poprzez rozproszenie/mirroring? Od 2022 chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego więcej niż jedna kopia w jednym miejscu powinna być. A tu skarb państwa złotówki by nie płacił za mirroring, nawet by zyskiwał (przez VAT)

P.S. Przepraszam za literówkę NDAP NDAP NDAP

jan2024Offline
Temat postu: Re: Ankieta Archiwów Państwowych  PostWysłany: 29-01-2025 - 14:45
Sympatyk

Pietruszka napisał:
Cześć
Tu poprawny link
https://forms.office.com/pages/response ... e=shorturl

W ankiecie jest pytanie:
Co powinniśmy zmienić, aby jakość usług świadczona przez Archiwa Państwowe odpowiadała Pana(i) potrzebom?

Ja poprosiłem o usunięcie zapisu dotyczącego zakazu używania statywów z regulaminu czytelni.

to chyba nie był Pan w archiwum w Krakowie na ul. Grodzkiej. tam jaksą3 stoliki w piwnicy to i statywu by pan nie wcisnął. Chyba, że za statyw rozumieć skaner na stoliku. Generalnie problem dotyczy wszystkich urzędów, np prokuratury sadów= dostęp do akt sprawy. Wszędzie można robić zdjęcia z ręki bez flesza. archiwa nie są wyjątkiem.
Ankietę wypełniłem byłem w sumie w 8 archiwach w Polsce wszędzie miło i spokojnie.
Jan

mbeelasOffline
Temat postu: Re: Ankieta Archiwów Państwowych  PostWysłany: 29-01-2025 - 15:01
Sympatyk

MateuszKrieger napisał:
Szanowni Państwo
Podsyłam treść posta, udostępnioną na Facebooku AP Toruń

"Szanowni Państwo,
w imieniu Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych zapraszam do udziału w badaniu ankietowym. Jego celem jest poznanie Państwa opinii na temat jakości obsługi oraz świadczonych usług przez sieć Archiwów Państwowych.
Ankieta jest anonimowa i składa się z 12 pytań. Będzie ona dostępna online do 14 lutego 2025 r.
Link do ankiety: https://forms.office.com/e/ZL6Qs4pZR0

Zapraszam do wypełnienia ankiety 🍀
Beata Herdzin
Dyrektor Archiwum Państwowego w Toruniu

#archiwapaństwowe"

Zgłaszajmy tragiczne powiększanie na "Szukaj w Archiwach"

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat