|
|
|
Autor |
Wiadomość |
MateuszKrieger |
|
Temat postu: Ankieta Archiwów Państwowych
Wysłany: 27-01-2025 - 18:37
|
|
Status: Offline
|
|
Szanowni Państwo
Podsyłam treść posta, udostępnioną na Facebooku AP Toruń
"Szanowni Państwo,
w imieniu Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych zapraszam do udziału w badaniu ankietowym. Jego celem jest poznanie Państwa opinii na temat jakości obsługi oraz świadczonych usług przez sieć Archiwów Państwowych.
Ankieta jest anonimowa i składa się z 12 pytań. Będzie ona dostępna online do 14 lutego 2025 r.
Link do ankiety: https://forms.office.com/e/ZL6Qs4pZR0
Zapraszam do wypełnienia ankiety 🍀
Beata Herdzin
Dyrektor Archiwum Państwowego w Toruniu
#archiwapaństwowe" |
Ostatnio zmieniony przez MateuszKrieger dnia 28-01-2025 - 19:11, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
karmat |
|
Wysłany: 27-01-2025 - 21:10
|
|
|
|
Trzeba usunąć kropkę na końcu linku. |
_________________ Pozdrawiam
Karol Matuszewski
|
|
|
|
|
Pietruszka |
|
Wysłany: 28-01-2025 - 12:36
|
|
|
|
Cześć
Tu poprawny link
https://forms.office.com/pages/response ... e=shorturl
W ankiecie jest pytanie:
Co powinniśmy zmienić, aby jakość usług świadczona przez Archiwa Państwowe odpowiadała Pana(i) potrzebom?
Ja poprosiłem o usunięcie zapisu dotyczącego zakazu używania statywów z regulaminu czytelni. |
_________________ Piotr
Parafie moich przodków:
św. Apostołów Piotra i Pawła, Dryświaty (dekanat Brasław i Jeziorosy)
św. Andrzeja Apostoła, Krzywicze (dekanat Wilejka)
św. Trójcy, Wojstom (dekanat Wilejka i Świr)
|
|
|
|
|
MateuszKrieger |
|
Temat postu: Re: Ankieta Archiwów Państwowych
Wysłany: 28-01-2025 - 19:11
|
|
|
|
karmat napisał:
Trzeba usunąć kropkę na końcu linku.
Już zrobione! Mój błąd.. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-01-2025 - 19:33
|
|
|
|
Dodajmy:
zapisu niezgodnego z ustawą
MDAP nie miał i nie ma delegacji ustawowej by rozszerzać obostrzenia
art 16d 3 ustawy archiwalnej
"3. Jeżeli czynności, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b, mogłyby zakłócić
innym zainteresowanym dostęp do materiałów archiwalnych, ich wykonywanie odbywa się na podstawie porozumienia między zainteresowanym i podmiotem zobowiązanym"
jest "jeśli"
interpretacja, że "mogłyby" (nie zakłóca, a potencjalnie jakoś "a gdyby tu wasza matka przechodziła) jest kpiną
wymaganie podpisanie porozumienia /uzyskania zgody z APu "bo może komuś (innemu użytkownikowi) gdzieś kiedyś coś przeszkadzać"
jest kpiną, wymysłem NDAP-u niechroniącym interesu użytkowników, a złośliwą barierą w mojej ocenie.
Taki zakaz bezwzględny na podstawie "nie można bo ktoś na sali może potencjalnie odebrać to jak utrudnienie' szczególnie ośmiesza NDAP w trzeciej dekadzie XXI wieku, gdy pracownie bywają puste (tzn użytkownik nie ma komu przeszkadzać).
Jedyne co ratuje, że rozsądni dyrektorzy archiwów i oddziałów bezproblemowo takie zgody wydają/podpisują porozumienia.
Ww. można cytować z podaniem źródła autora w ankiecie tej i innych.
Ja nie wierzę od paru lat w sensowność wypełniania ankiet czy okresowych badań czy "nasilonych akcji". Jest to zbieżne z zaniechaniem raportowania (m.in. wyników takich badań) sprawozdań rocznych w bipach APów.
Ale takie zdanie mam i nieanonimowo je zgłaszam. |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Pietruszka |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-01-2025 - 19:41
|
|
|
|
Cytat:
Ja nie wierzę od paru lat w sensowność wypełniania ankiet czy okresowych badań czy "nasilonych akcji".
Kropla drąży skałę.
Cytat:
MDAP nie miał i nie ma delegacji ustawowej by rozszerzać obostrzenia
Skoro tak, domagajmy się każdorazowo w archiwum, nie tylko działania zgodnego z prawem ale również w jego granicach. To akurat gwarantuje konstytucja. Wiem, wiem... nie da rady. |
_________________ Piotr
Parafie moich przodków:
św. Apostołów Piotra i Pawła, Dryświaty (dekanat Brasław i Jeziorosy)
św. Andrzeja Apostoła, Krzywicze (dekanat Wilejka)
św. Trójcy, Wojstom (dekanat Wilejka i Świr)
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-01-2025 - 19:52
|
|
|
|
Wiele rzeczy dawało radę. I niekoniecznie z wyrokiem sądowym, a mediując - argumentując.
Kropla - tak, ankieta..no niekoniecznie:) do tego kroplowania należy
I zapisy ustawowe powstawały (bo ustawą chcieliśmy mieć gwarancję kwestię prawa do wykonywania kopii, a projekt ustawy przygotowywał NDAP)
Jest wiele spraw, gdzie od lat widać działania wstecz, w tym np
wymuszanie płatnych usług kwerendy w niektórych archiwach przy okazji udostępniania kopii/wykonywania kopii
NDAP o tym wie, nie musi mieć ankiety by taką wiedzę posiadać.
Zmiana zarządzenia/praktyki "w przypadku ASC wystarczy zespół, jednostka, rok, typ aktu, numer do zamówienia kopii i nie jest to kwerenda" znów "wślizgła się" w praktykę kilku APów (dziwne regionalny rozkład tegoż)
edit c.d.
szwa - "portal" z założenia budowany pod interakcję z użytkownikami, cały system informacyjny stworzony m.in. by użytkownik a wbudować w system i móc korzystać z jego pracy. Stąd opcja współtworzenia, w wersji minimum "zgłoś błąd"
Bardzo sprawne archiwa błędy w skanach korygują w 48 godzin, mniej sprawne ale również sprawne w tydzień-dwa. Te, dla których priorytetem nie jest publikacji (w mojej ocenie) i rok można czekać na efekt. Są też takie płynne, czasem dwa tygodnie, a czasem rok mało na poprawkę.
Ale
ale doceniają tak jak powinni - wykorzystują informację o błędach, po to by te błędy naprawić
Na drugim krańcu np AP Częstochowa
Wasze pismo z dnia: 27.05.2024 Znak:
Nasz znak: O-III.631.9.2024 Data: 24.05.2024
"Archiwum Państwowe w Częstochowie dziękuje za zgłoszenie błędów kopii cyfrowych do jednostki archiwalnej sygn. 8/56/0/2/199 udostępnionej na portalu szukajwarchiwach.gov.pl.
[....]
Jeżeli jest Pan zainteresowany wykonaniem skanów wymienionych aktów urodzenia, to informujemy, że zgodnie z Zarządzeniem Nr 7 Dyrektora Archiwum Państwowego w Częstochowie z dnia 30 kwietnia 2020 roku w sprawie wprowadzenia regulaminu i cennika usług świadczonych przez Archiwum Państwowe w Częstochowie, koszt reprografii wynosi:
- skan 1 strony 2,00 PLN
Wykonanie 2 skanów x 2,00 PLN = 4,00 PLN"
to samo rok 2020 (2024 kontrolnie powiadomiłem o błędzie - dla sprawdzenia czy nadal czasoprzestrzeń tam jest zniekształcona, inne prawa działają lokalnie)
Nasz znak: Data:
09.12.2020 - OI.630.16.2020 11.12.2020
Wskazany przez Pana skan został wykonany na podstawie klisz mikrofilmowych wykonanych w 1989 roku, które nie zawsze zostały prawidłowo sporządzone.
Istnieje możliwość zamówienia interesujących skanów wykonanych
z oryginalnych ksiąg metrykalnych. Jeżeli jest Pan zainteresowany zamówieniem reprografii prosimy o kontakt, Archiwum przedstawi wówczas koszty ich wykonania.
Z wyrazami szacunku,
Dyrektor
Archiwum Państwowego w Częstochowie
mgr Elżbieta Surma-Jończyk"
ankieta? odczucia? badanie stopnia satysfakcji?
może na początek zmiany twardo udokumentowanych faktów przy podpisach, bez anonimowości, bez "grantów" na badania zewnętrzne,
parę godzin w miesiącu na lekturę kilku for i "stron fb"
i wiadomo dokładnie co i gdzie "poprawić"
O niezarejestrowanej komunikacji, ew jednostkowych wypadkach, błędach nie pisze - bo zdarzyć się mogą. Za to udawanie nieświadomości o wieloletnich błędach systemowych...
tak, uważam, że "ankieta" to listek figowy - wykazywanie "no przecież badamy"
od paru lat mam takie wrażenie i mam powody by je mieć.
Dużo istotniejsze powody niż przykłady powyższe, bo te już zasygnalizowane to uwierający kamyk w bucie. Na pewno jest, na pewno szkodzi ale stosunkowo niedużo. Uciążliwe, nerwy szarpie, obniża rangę urzędu i państwa..czasem tytułu naukowego i Alma Mater podpisującego "odpowiedzi".
Niczym jest jednak w porównaniu z blokadą dostępu do skanów wykonanych, a nieopublikowanych poprzez szwa. Niby zero złotych, niby..a wszyscy wiedzą, że to z NDAPu nacisk nie nieudostępnianie. I zaległości rosną.
Nb. kopia zabezpieczająca która ma pominięcia nie jest kopią zabezpieczającą, nie odwzorowuje pełnej jednostki. Twierdzenie "jednostka jest zabezpieczona skanami/mikrofilmami" pomimo świadomości, ze ta nie jest ..ma nazwę. Odmowa (lub niski priorytet) wykonywania zadania "doprowadzenie jednym kilkoma skanami by jednostka faktycznie mia kopię zabezpieczającą zamiast trwać w fałszu" to systemowa sprawa. IMO: może nawet cywilizacyjna, na pewno kulturowa.
A gdzie bezpieczeństwo poprzez rozproszenie/mirroring? Od 2022 chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego więcej niż jedna kopia w jednym miejscu powinna być. A tu skarb państwa złotówki by nie płacił za mirroring, nawet by zyskiwał (przez VAT)
P.S. Przepraszam za literówkę NDAP NDAP NDAP |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
jan2024 |
|
Wysłany: 29-01-2025 - 14:45
|
|
|
|
Pietruszka napisał:
Cześć
Tu poprawny link
https://forms.office.com/pages/response ... e=shorturl
W ankiecie jest pytanie:
Co powinniśmy zmienić, aby jakość usług świadczona przez Archiwa Państwowe odpowiadała Pana(i) potrzebom?
Ja poprosiłem o usunięcie zapisu dotyczącego zakazu używania statywów z regulaminu czytelni.
to chyba nie był Pan w archiwum w Krakowie na ul. Grodzkiej. tam jaksą3 stoliki w piwnicy to i statywu by pan nie wcisnął. Chyba, że za statyw rozumieć skaner na stoliku. Generalnie problem dotyczy wszystkich urzędów, np prokuratury sadów= dostęp do akt sprawy. Wszędzie można robić zdjęcia z ręki bez flesza. archiwa nie są wyjątkiem.
Ankietę wypełniłem byłem w sumie w 8 archiwach w Polsce wszędzie miło i spokojnie.
Jan |
|
|
|
|
|
mbeelas |
|
Wysłany: 29-01-2025 - 15:01
|
|
|
|
MateuszKrieger napisał:
Szanowni Państwo
Podsyłam treść posta, udostępnioną na Facebooku AP Toruń
"Szanowni Państwo,
w imieniu Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych zapraszam do udziału w badaniu ankietowym. Jego celem jest poznanie Państwa opinii na temat jakości obsługi oraz świadczonych usług przez sieć Archiwów Państwowych.
Ankieta jest anonimowa i składa się z 12 pytań. Będzie ona dostępna online do 14 lutego 2025 r.
Link do ankiety: https://forms.office.com/e/ZL6Qs4pZR0
Zapraszam do wypełnienia ankiety 🍀
Beata Herdzin
Dyrektor Archiwum Państwowego w Toruniu
#archiwapaństwowe"
Zgłaszajmy tragiczne powiększanie na "Szukaj w Archiwach" |
_________________ Marcin
|
|
|
|
|