|
|
|
Autor |
Wiadomość |
AGiera |
|
Temat postu: Datowanie - portrety kobiet w kapeluszach
Wysłany: 20-01-2025 - 21:41
|
|
Status: Offline
|
|
tymi portretami chciałam się z Wami podzielić, bo są piękne. Nie ma już nikogo w mojej rodzinie, kto wiedziałby, kim są te kobiety. Jednak chciałabym wiedzieć więcej o sportretowanych paniach. Czy mogłabym prosić o umiejscowienie ich w czasie? Zrobione w Łodzi lub okolicach.
https://prnt.sc/DrFPXx5FAXRg
https://prnt.sc/WKBPK4lRbLwr
Ania |
|
|
|
|
|
VegannaFilistin |
|
Temat postu: datowanie - portrety kobiet w kapeluszach
Wysłany: 20-01-2025 - 21:53
|
|
|
|
Na oko lata 1905-1913 bo te kapelusze giganty modne były od 1900-1907
Laski są super!
Koniec secesji i epoki wiktoriańskiej, bo już bez tiurniur ani powłóczystych sukni do ziemi, czyli już epoka edwardiańska.
Chociaż na pierwszej foci Panna z lewej ma na sobie bardzo wcięty gorset i jakby wystającą pupę 🤔
Czyli może jeszcze ona jedna trochę wiktoriańska z 1898-1901
Żakiety na drugim focie dość "nowoczesne" dość proste w kroju, nie faramuszkowe jak wiktoriańskie czyli bliżej 1910-1913.
Ale pod szyję kołnierzyki więc jeszcze nie 1913
Pannom dobrze się powodzi, mogą sobie pozwolić na tak imponujące i modne kapeluty, rękawiczki i fotografie.
Skoro są wszystkie młode i razem w studiu, to może fotografia z okazji skończenia pensji (ówczesnego liceum dla panien z dobrych domów). Dlatego też takie podobne stroje? 🤔 . |
_________________ Pozdrawiam serdecznie,
Anna (Annuszka G) Veganova
|
|
|
|
|
Janiszewska_Janka |
|
Temat postu: Re: datowanie - portrety kobiet w kapeluszach
Wysłany: 21-01-2025 - 09:24
|
|
|
|
VegannaFilistin napisał:
Na oko lata 1905-1913 bo te kapelusze giganty modne były od 1900-1907
Laski są super!
Koniec secesji i epoki wiktoriańskiej, bo już bez tiurniur ani powłóczystych sukni do ziemi, czyli już epoka edwardiańska.
Chociaż na pierwszej foci Panna z lewej ma na sobie bardzo wcięty gorset i jakby wystającą pupę 🤔
Czyli może jeszcze ona jedna trochę wiktoriańska z 1898-1901
Żakiety na drugim focie dość "nowoczesne" dość proste w kroju, nie faramuszkowe jak wiktoriańskie czyli bliżej 1910-1913.
Ale pod szyję kołnierzyki więc jeszcze nie 1913
Pannom dobrze się powodzi, mogą sobie pozwolić na tak imponujące i modne kapeluty, rękawiczki i fotografie.
Skoro są wszystkie młode i razem w studiu, to może fotografia z okazji skończenia pensji (ówczesnego liceum dla panien z dobrych domów).
Dlatego też takie podobne stroje? 🤔 .
Panny z rodzin mieszczańskich tak się ubierały i datowałabym ok 1905 r. Jeśli w Łodzi lub okolicach robiono zdjęcia to podobne widziałam w Głownie i były to córki tamtejszych rzemieślników.
Pozdrawiam
Janka |
|
|
|
|
|
niki.ix |
|
Temat postu: Re: Datowanie - portrety kobiet w kapeluszach
Wysłany: 21-01-2025 - 13:54
|
|
|
|
AGiera napisał:
tymi portretami chciałam się z Wami podzielić, bo są piękne. Nie ma już nikogo w mojej rodzinie, kto wiedziałby, kim są te kobiety. Jednak chciałabym wiedzieć więcej o sportretowanych paniach. Czy mogłabym prosić o umiejscowienie ich w czasie? Zrobione w Łodzi lub okolicach.
https://prnt.sc/DrFPXx5FAXRg
https://prnt.sc/WKBPK4lRbLwr
Ania
Z Paniami mam problem. Płaszcze i kapelusze wyglądają mi na rekwizyty fotografa a nie elementy ubioru pań. Panie wybrały taką stylizację, a to zdjęcie jest zrobione później niż napisały koleżanki powyżej. Ale pewności nie mam.
pozdrawiam
Anka |
|
|
|
|
|
AGiera |
|
Temat postu: Re: Datowanie - portrety kobiet w kapeluszach
Wysłany: 23-01-2025 - 20:46
|
|
|
|
Ślicznie dziękuję za wszystkie uwagi.
Lubię stare zdjęcia, ale nigdy nie odważyłabym się ich aż tak skrupulatnie przeanalizować. Nawet jeśli panny użyły tych kapeluszy jako rekwizytów, to zapewne dlatego, że akurat były modne, więc można przyjąć datowanie zgodnie z modą. Aż żal, że same nie mogą się nam przedstawić.
Ania |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|