Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 22 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
andrzejdanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:01
Sympatyk

Status: Offline
Pisze Pan, Panie Włodzimierzu że, skąd przyjechały dzieci w 1850 roku do Warszawy to wiadomo.... a gdzie to można zobaczyć?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:07
Członek PTG

w tym wątku
nie piszesz nic w zasadzie o faktach, o dokumentach (poza "okolice Wrociszewa")
jedyny "pewnik" to Wilno od wybory działu, poprzez informacje których udzielasz

moim zdaniem to postawione na głowie
to co może być - nie ma (nawet w formie "sprawdziłem i nie zachowały się")
ANEKSY co z nimi? haaaalooooo

to co znacznie mniej prawdopodobne - jako fakt czy też punkt wyjścia do szukania traktujesz

spróbuj odwrotnie
oprzeć się nie na tym, co miało małą szansę zaistnieć i przetrwać w miarę czystej formie (przekazie o rodzicach )
a na resszcie, kóra pomijasz

btw: skąd informacja i na czym oparta, ze piszesz faktycznie o rodzeństwie ?

andrzejdanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:08
Sympatyk

A gdzie są linki do tych aneksów?

Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:10
Członek PTG

no właśnie - gdzie one:)

andrzejdanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:30
Sympatyk

Mam dane metrykalne (akta ślubu mojego pradziadka Bronisława Danielewicza) i w nich jest napisane że jest z parafii Wrociszew. Tu na genealogii chyba nawet Pan powiedział mi że o takim samym nazwisku jest jeszcze dwójka dzieci : Aleksander (który jest pradziadkiem Olgi Żurawskiej) i Emilia zmarła w 1845r ... z parafii Wrociszew z innych wiosek. I wszystka ta trójka dzieci ma w aktach... które sprawdziłem... że pochodzą ze Szpitala pod wezwaniem Dzieciątka Jezus z Warszawy i że rodzice nieznani. Po kontakcie z Olgą dowiedziałem się że jej pradziadek podobno pochodzi z Litwy i go podawała do chrztu jakaś hrabina. Tyle się dowiedziałem od Pana i od Olgi Żurawskiej. W mojej rodzinie żadnej informacji o litewskim pochodzeniu nie było. Olga Żurawska skontaktowała mnie emeilowo z Camilem Danielewiczem i on namówił mnie na zrobienie badania genetycznego ... i zrobiłem w FamilyTree DNA. Z badania wyszło że jestem po trosze polakiem, litwinem, rosjaninem itp. Ale badanie to nic nie rozwiązało ani w niczym nie pomogło. Podobno to badanie nie pasuje do badań w MyHeritage i żadna z niego korzyść. Przeszukałem tysiące akt urodzin na internecie i niczego pewnego nie znalazłem. Bo nie ma żadnych akt dzieci ze Szpitala pod wezwaniem Dzieciątka Jezus. A to jest najważniejsze bo w nich są wszystkie dane.. Akt nie ma i danych o rodzicach też nie ma.

Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:35
Członek PTG

Cieszę się, że Ty masz.
Być może w innych wątkach pojawiają się informacje, które tu sygnalizujesz - nie wiem, nie sprawdzałem.

Posługuj się dokumentami, ich kopiami i ew. informacjami o brakach tychże

Wątki badania DNA nie rozumiem (albo częściowo, albo w całości) - badania wykazały,że potomkowie trojga dzieci urodzonych ca 1850, odnotowanych jako dzieci nieznanych rodziców, są spokrewnieni? A inne pokrewieństwo niż poprzez te dzieci z nieznanych rodziców jest wykluczone?

andrzejdanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:37
Sympatyk

Mam dane metrykalne (akta ślubu mojego pradziadka Bronisława Danielewicza) i w nich jest napisane że jest z parafii Wrociszew. Tu na genealogii chyba nawet Pan powiedział mi że o takim samym nazwisku jest jeszcze dwójka dzieci : Aleksander (który jest pradziadkiem Olgi Żurawskiej) i Emilia zmarła w 1845r ... z parafii Wrociszew z innych wiosek. I wszystka ta trójka dzieci ma w aktach... które sprawdziłem... że pochodzą ze Szpitala pod wezwaniem Dzieciątka Jezus z Warszawy i że rodzice nieznani. Po kontakcie z Olgą dowiedziałem się że jej pradziadek podobno pochodzi z Litwy i go podawała do chrztu jakaś hrabina. Tyle się dowiedziałem od Pana i od Olgi Żurawskiej. W mojej rodzinie żadnej informacji o litewskim pochodzeniu nie było. Olga Żurawska skontaktowała mnie emeilowo z Camilem Danielewiczem i on namówił mnie na zrobienie badania genetycznego ... i zrobiłem w FamilyTree DNA. Z badania wyszło że jestem po trosze polakiem, litwinem, rosjaninem itp. Ale badanie to nic nie rozwiązało ani w niczym nie pomogło. Podobno to badanie nie pasuje do badań w MyHeritage i żadna z niego korzyść. Przeszukałem tysiące akt urodzin na internecie i niczego pewnego nie znalazłem. Bo nie ma żadnych akt dzieci ze Szpitala pod wezwaniem Dzieciątka Jezus. A to jest najważniejsze bo w nich są wszystkie dane.. Akt nie ma i danych o rodzicach też nie ma.

Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:45
Członek PTG

Opowiadasz treść aktu zamiast go pokazać
kolejny raz
co z aneksami?

jedna pani drugiej pani
no proszę Cię "ktoś powiedział, że hrabina"
zaczynam zbliżać się do ugryzienia się we własny ogon albo głuchego telefonu

zgromadź dokumenty (w ogóle zorientuj jakie potencjalnie możesz zgromadź)

co z Tym DNA? potwierdza pokrewieństwo ze wspomnianą O. Ż. w "mocy zblizonej do czasu Waszego urodzenia" ? a inne linie przebadane i to jedyna, stąd Twoi NN i jej NN to Ci sami NN?

co to DNA tu robi?

andrzejdanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 20:46
Sympatyk

Doszedłem do ściany i nie widzę nawet najmniejszego światełka w tunelu. Więc rezygnuję z dalszych poszukiwań. Dużo się dowiedziałem o dzieciach pradziadka i samym pradziadku. Może kiedyś do tego poszukiwania skąd pochodzi pradziadek wrócę. Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Temat postu:   PostWysłany: 22-01-2025 - 21:39
Członek PTG

"Doszedłem do ściany "
Całkiem możliwe, że tak jest. Jednak z postów w tym wątku to nie wynika.

Może kiedyś "samo wyjdzie", tzn nie będziesz musiał wracać a krewnych biologicznych dzięki bazie (z ich wynikami) znajdziesz. Takich, którzy będą znać pełną historię do XVIII wieku , opartą na dokumentach.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat