Autor |
Wiadomość |
KarinaKordek |
|
Temat postu: I Wojna Światowa Bitwa nad Sommą szukam inf
Wysłany: 13-01-2025 - 22:09
|
|
Status: Offline
|
|
Witajcie , mam przetłumaczoną adnotację o śmierci z ksiąg parafialnych mojego pradziadka .
Marcin Marcinkowski syn Walentego i Jadwigi Dolatowskiej ,lat 39 , rolnik zamieszkały w Dąbczu ( Demblitsch) zabór pruski zmarł 14.10.1916r. w lazarecie w Bochum (II rezerwowy lazaret) . Jako Landsturmann (członek pospolitego ruszenia) przydzielony do 37 Pułku , ranny ciężko w głowę i rękę w Bitwie nad Sommą , zmarł w skutek odniesionych ran.
Tyle wiem z ksiąg parafialnych.
W żadnym rejestrze nie znalazłam Marcina , tak jak by wogóle nie figurował jako żołnierz , nie ma go ;(
Zastanawia mnie odległość Bitwa nad Sommą , a Bochum to jak sprawdzałam Niemcy - taka odległość lazaretu ? Gdzie mógł być pochowany , czy istnieje jakakolwiek szansa by widniało na cmentarzu zbiorczym nazwisko jego. CZy jestem w stanie ustalić Pułk do którego został wcielony , ile był na froncie , może jakieś zdjęcia ? Gdzieś trafiłam by szukać w Monitorze Polskim ale z jakich lat ?
Proszę o podpowiedz co mogę szukać . |
_________________ Karina Kordek - Laskowska
szukam rodziny - Marcin Marcinkowski mąż Agnieszka Skrzypczak rodzona w 1883 Dolsk
Ostatnio zmieniony przez KarinaKordek dnia 14-01-2025 - 17:33, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu: Re: I Wojna Światowa Bitwa nad Sommą szukam inf
Wysłany: 14-01-2025 - 16:36
|
|
|
|
KarinaKordek napisał:
Gdzie mógł być pochowany , czy istnieje jakakolwiek szansa by widniało na cmentarzu zbiorczym nazwisko jego
Jak zmarł w Bochum, to poszukałabym na cmentarzu Hauptfriedhof
Chyba jest zindeksowany, ale wyrzuca mnie z polskiegroby.pl
widzę tylko: Na cmentarzu głównym w Bochum (Hauptfriedhof) znajdują się groby ponad 5 tys. ... (1916-1945)
Spróbuj jakoś to obejść
Sporo Marcinów
https://des.genealogy.net/eingabe-verlu ... rch&page=3 |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
kwroblewska |
|
Wysłany: 14-01-2025 - 17:12
|
|
|
|
KarinaKordek napisał:
[..]
Marcin Macinkowski syn Walentego i Jadwigi Dolatowskiej ,lat 39 ,
Macinkowski czy jak w podpisie --- szukam rodziny - Marcin Marcinkowski mąż Agnieszka Skrzypczak rodzona w 1883 Dolsk
różne nazwiska
tutaj Macinkowskich tylko dwóch
https://des.genealogy.net/eingabe-verlu ... rch=Search
_____
Krystyna |
|
|
|
|
|
KarinaKordek |
|
Wysłany: 14-01-2025 - 17:32
|
|
|
|
polskiegroby.pl faktycznie nie chodzą |
_________________ Karina Kordek - Laskowska
szukam rodziny - Marcin Marcinkowski mąż Agnieszka Skrzypczak rodzona w 1883 Dolsk
|
|
|
|
|
|
|
|