Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 15 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
KostkowskiOffline
Temat postu: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?  PostWysłany: 14-01-2025 - 13:16
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
W Obwieszczeniu Prezesa Rady Ministrów z 29 grudnia 1955 r.
Monitor Polski 1955.125.1624, wersja od: 29 grudnia 1955 r.
jest opublikowana Lista Osób Odznaczonych "Medalem 10-Lecia Polski Ludowej". Wśród ogromu tam wymienionych odznaczonych jest artysta plastyk rozsławiający Polskę i Polską Plastykę na pięciu kontynentach świata - Jan Kostkowski (1924-1994) - nasz stryj.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/mp-monit ... j-16810069

Ministerstwo Rozwoju Technologii, Biuro Ministra poinformowało nas: "że przechowawcą dokumentacji byłego Ministerstwa Handlu Wewnętrznego jest Archiwum Akt Nowych, które posiada odrębny zespół archiwalny pn. Medal 10-lecia Polski Ludowej przechowywany pod sygnaturą 2/2723/0/1/9/2.".

AAN nie chce udostępnić żadnych informacji o odznaczonym i odsyła do Kancelarii Prezydenta RP po numer rejestru odznaczenia.

Kancelaria Prezydenta RP wyjaśnia:
"dokumentacja odznaczoniowa z 1955 roku została przekazana do Archiwum Akt Nowych.
Mając numer uchwały AAN może ustalić numer rejestru odznaczeniowego.
Dokumentacja medalu 10-lecia PRL (sic!) to wykazy alfabetyczne i należy szukać po nazwisku osoby odznaczonej - również przekazana do Archiwum Akt Nowych."

Na pytanie: kiedy? Odpowiedź była taka: "Dokumentacja odznaczonych ... w całości przekazana do AAN wpisem nr 133 z dnia 20 lipca 2020 roku'

AAN nie przyznaje się do posiadania wykazu alfabetycznego, ułatwiającego łatwe odszukanie wniosku o odznaczenie i nadal nie chce udostępnić żadnych informacji o odznaczonym i nadal odsyła do Kancelarii Prezydenta RP po numer rejestru odznaczenia.

Kancelaria Prezydenta RP ponownie wyjaśnia, a AAN ponownie odsyła do Kancelarii Prezydenta RP i nadal nie chce podać nie tylko danych dot. odznaczonego artysty, ale nawet wielkości/zasobności zespołu archiwalnego. Batalia trwa już rok i zdarzyło się, że życzliwy z AAP twierdził, że nie ma takiego zespołu, a wskazana sygnatura dot. jednego nazwiska i nam obcego.

Czy do NDAP kierować skargę na AAN czy da się polubownie przymusić AAN do udostępnienia wniosku o odznaczenie i innych danych dot. tego jednego odznaczonego?

Ostatnio zmieniony przez Kostkowski dnia 14-01-2025 - 13:40, w całości zmieniany 1 raz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?  PostWysłany: 14-01-2025 - 13:37
Członek PTG

Tzn przez rok korespondujesz z AAN?
Może problem w sformułowaniu problemu, nie wiem.
Niekoniecznie problem jest w tym jak piszesz "kto kłamie".
zespół 2723
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/51778
to nie są akt ministerstwa, a prywatna śpuścizna (móże tam i coś jest z dokumentów urzędówych "sprywatyzpwanych"Smile
jak chcesz "kto coś przeinacza" - to masz wprost wskazówkę - ministerstwo podając mocno wątpliwą sygnaturę
albo może Ty? jeśli ją źle przepisałeśSmile

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
KostkowskiOffline
Temat postu: Re: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?  PostWysłany: 14-01-2025 - 13:56
Zasłużony
Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Tzn przez rok korespondujesz z AAN?

Wysyłam pisma i telefonuję. Oni nie odpisują na żadne zadane grzecznie pytanie, tylko odsyłają.
Może problem w sformułowaniu problemu, nie wiem.
Niekoniecznie problem jest w tym jak piszesz "kto kłamie".
Masz rację i w sumie nie o to chodzi kto kłamie lecz jak zmusić AAN do udostępnienia takich informacji jak:
1. kto wystawił wniosek o odznaczenie Jana Kostkowskiego;
2. za jakie zasługi został odznaczony Jan Kostkowski?
3. Potwierdzenie, że to na pewno on, np. zawód, rodziców, datę i miejsce urodzenia;

zespół 2723
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/51778
to nie są akt ministerstwa, a prywatna śpuścizna (móże tam i coś jest z dokumentów urzędówych "sprywatyzpwanych"Smile
jak chcesz "kto coś przeinacza" - to masz wprost wskazówkę - ministerstwo podając mocno wątpliwą sygnaturę

To możliwe, ale nie chodzi o informacje z Ministerstwa lecz o uchylanie się AAN.
albo może Ty? jeśli ją źle przepisałeśSmile
Nie przepisałem lecz przeniosłem przez schowek, więc nie wprowadziłem przekłamania.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Re: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?  PostWysłany: 14-01-2025 - 14:17
Członek PTG

Nie wiem od czego się uchyla AAN

Wysłałeś zgłoszenie, rewers, byłeś i nie udostępnili?

Wysłałeś zapytanie / zamówienie o inwentarz/ protokół /inną pomoc archiwalną niedostępną poprzez szukaja ?

zamówiłeś kwerendę?

Ja Ci przekazuję wątpliwości, wyjaśniam dlaczego (moim zdaniem) nie jest możliwa odpowiedź na tak sformułowana pytania.

W "moich" przypadkach gdy była niezgodność (a bywały) w informacjach pomiędzy "kto przekazał" "komu przekazał" protokół zdawczo-odbiorczy się przydawał

Chyba zawsze okazywało się, że odbierający/AP później zidentyfikował materiał jako inną zawartość niż w protokole, tj "okładki się nie zgadzały" tak hasłowo
ew. coś w środku dodatkowo było

pytanie grzeczne czy nie, kwestia gustu

Konkretne, dobrze sformułowane - to jest ew. kategoria do rozpatrzenia.

I tak, owszem, zdarzały mi się odpowiedzi w których archiwa "udawały Greka".
I zdarzało się, że coś zgubiono "po drodze". W ogóle jak nie ma (choćby automatycznej) odpowiedzi przez tydzień/dwa, a najlepiej takiej już z numerem- to coś gdzieś komuś umknęło.
Nie tylko obywatel-urząd. "Człowiek-człowiek" teżSmile ...właśnie (w ramach dzielenia się doświadczeniem) odebrałem korespondencję od ogarniętego, normalnego ludzia, któremu umknęło załatwienie sprawy ponad trzy miesiące temu
ot, zdarza się
błędy ssą wpisane w działanie
niekoniecznie od razu "oszustwa, krętactwa"
chociaż chyba czasem cos w tym jest ..takie systemowo złe interpretacje, niezgodne z ustawami etc są nadal w niektórych archiwach *wymuszanie płatnych kwerend etc
w AAN nie spotkałem
wręcz odwrotnie - mniej problemów z dostępem niż gdzie indziej, pomimo w miarę młodego zasobu nie stosują domyślnie "nie można bo potencjalnie RODOśmodo" a badają sprawę indywidualnie i oceniają

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat