|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kostkowski |
|
Temat postu: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?
Wysłany: 14-01-2025 - 13:16
|
|
Status: Offline
|
|
W Obwieszczeniu Prezesa Rady Ministrów z 29 grudnia 1955 r.
Monitor Polski 1955.125.1624, wersja od: 29 grudnia 1955 r.
jest opublikowana Lista Osób Odznaczonych "Medalem 10-Lecia Polski Ludowej". Wśród ogromu tam wymienionych odznaczonych jest artysta plastyk rozsławiający Polskę i Polską Plastykę na pięciu kontynentach świata - Jan Kostkowski (1924-1994) - nasz stryj.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/mp-monit ... j-16810069
Ministerstwo Rozwoju Technologii, Biuro Ministra poinformowało nas: "że przechowawcą dokumentacji byłego Ministerstwa Handlu Wewnętrznego jest Archiwum Akt Nowych, które posiada odrębny zespół archiwalny pn. Medal 10-lecia Polski Ludowej przechowywany pod sygnaturą 2/2723/0/1/9/2.".
AAN nie chce udostępnić żadnych informacji o odznaczonym i odsyła do Kancelarii Prezydenta RP po numer rejestru odznaczenia.
Kancelaria Prezydenta RP wyjaśnia:
"dokumentacja odznaczoniowa z 1955 roku została przekazana do Archiwum Akt Nowych.
Mając numer uchwały AAN może ustalić numer rejestru odznaczeniowego.
Dokumentacja medalu 10-lecia PRL (sic!) to wykazy alfabetyczne i należy szukać po nazwisku osoby odznaczonej - również przekazana do Archiwum Akt Nowych."
Na pytanie: kiedy? Odpowiedź była taka: "Dokumentacja odznaczonych ... w całości przekazana do AAN wpisem nr 133 z dnia 20 lipca 2020 roku'
AAN nie przyznaje się do posiadania wykazu alfabetycznego, ułatwiającego łatwe odszukanie wniosku o odznaczenie i nadal nie chce udostępnić żadnych informacji o odznaczonym i nadal odsyła do Kancelarii Prezydenta RP po numer rejestru odznaczenia.
Kancelaria Prezydenta RP ponownie wyjaśnia, a AAN ponownie odsyła do Kancelarii Prezydenta RP i nadal nie chce podać nie tylko danych dot. odznaczonego artysty, ale nawet wielkości/zasobności zespołu archiwalnego. Batalia trwa już rok i zdarzyło się, że życzliwy z AAP twierdził, że nie ma takiego zespołu, a wskazana sygnatura dot. jednego nazwiska i nam obcego.
Czy do NDAP kierować skargę na AAN czy da się polubownie przymusić AAN do udostępnienia wniosku o odznaczenie i innych danych dot. tego jednego odznaczonego? |
_________________ Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Ostatnio zmieniony przez Kostkowski dnia 14-01-2025 - 13:40, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?
Wysłany: 14-01-2025 - 13:37
|
|
|
|
Tzn przez rok korespondujesz z AAN?
Może problem w sformułowaniu problemu, nie wiem.
Niekoniecznie problem jest w tym jak piszesz "kto kłamie".
zespół 2723
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/51778
to nie są akt ministerstwa, a prywatna śpuścizna (móże tam i coś jest z dokumentów urzędówych "sprywatyzpwanych"
jak chcesz "kto coś przeinacza" - to masz wprost wskazówkę - ministerstwo podając mocno wątpliwą sygnaturę
albo może Ty? jeśli ją źle przepisałeś |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Kostkowski |
|
Temat postu: Re: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?
Wysłany: 14-01-2025 - 13:56
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Tzn przez rok korespondujesz z AAN?
Wysyłam pisma i telefonuję. Oni nie odpisują na żadne zadane grzecznie pytanie, tylko odsyłają.
Może problem w sformułowaniu problemu, nie wiem.
Niekoniecznie problem jest w tym jak piszesz "kto kłamie".
Masz rację i w sumie nie o to chodzi kto kłamie lecz jak zmusić AAN do udostępnienia takich informacji jak:
1. kto wystawił wniosek o odznaczenie Jana Kostkowskiego;
2. za jakie zasługi został odznaczony Jan Kostkowski?
3. Potwierdzenie, że to na pewno on, np. zawód, rodziców, datę i miejsce urodzenia;
zespół 2723
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/51778
to nie są akt ministerstwa, a prywatna śpuścizna (móże tam i coś jest z dokumentów urzędówych "sprywatyzpwanych"
jak chcesz "kto coś przeinacza" - to masz wprost wskazówkę - ministerstwo podając mocno wątpliwą sygnaturę
To możliwe, ale nie chodzi o informacje z Ministerstwa lecz o uchylanie się AAN.
albo może Ty? jeśli ją źle przepisałeś
Nie przepisałem lecz przeniosłem przez schowek, więc nie wprowadziłem przekłamania. |
_________________ Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: Re: Kto kłamie? Jaki bat na krętacza?
Wysłany: 14-01-2025 - 14:17
|
|
|
|
Nie wiem od czego się uchyla AAN
Wysłałeś zgłoszenie, rewers, byłeś i nie udostępnili?
Wysłałeś zapytanie / zamówienie o inwentarz/ protokół /inną pomoc archiwalną niedostępną poprzez szukaja ?
zamówiłeś kwerendę?
Ja Ci przekazuję wątpliwości, wyjaśniam dlaczego (moim zdaniem) nie jest możliwa odpowiedź na tak sformułowana pytania.
W "moich" przypadkach gdy była niezgodność (a bywały) w informacjach pomiędzy "kto przekazał" "komu przekazał" protokół zdawczo-odbiorczy się przydawał
Chyba zawsze okazywało się, że odbierający/AP później zidentyfikował materiał jako inną zawartość niż w protokole, tj "okładki się nie zgadzały" tak hasłowo
ew. coś w środku dodatkowo było
pytanie grzeczne czy nie, kwestia gustu
Konkretne, dobrze sformułowane - to jest ew. kategoria do rozpatrzenia.
I tak, owszem, zdarzały mi się odpowiedzi w których archiwa "udawały Greka".
I zdarzało się, że coś zgubiono "po drodze". W ogóle jak nie ma (choćby automatycznej) odpowiedzi przez tydzień/dwa, a najlepiej takiej już z numerem- to coś gdzieś komuś umknęło.
Nie tylko obywatel-urząd. "Człowiek-człowiek" też ...właśnie (w ramach dzielenia się doświadczeniem) odebrałem korespondencję od ogarniętego, normalnego ludzia, któremu umknęło załatwienie sprawy ponad trzy miesiące temu
ot, zdarza się
błędy ssą wpisane w działanie
niekoniecznie od razu "oszustwa, krętactwa"
chociaż chyba czasem cos w tym jest ..takie systemowo złe interpretacje, niezgodne z ustawami etc są nadal w niektórych archiwach *wymuszanie płatnych kwerend etc
w AAN nie spotkałem
wręcz odwrotnie - mniej problemów z dostępem niż gdzie indziej, pomimo w miarę młodego zasobu nie stosują domyślnie "nie można bo potencjalnie RODOśmodo" a badają sprawę indywidualnie i oceniają |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|